Kannustus tukee arjessa ja lisää hyvinvointia

Hemmottelulahjakortit kirvoittivat suurta iloa eurajokelaisten emäntien keskuudessa. Lahjoituksen vastaanottivat Marjatta Mäkelä (vas.), Mari Lehtimäki, Linda Väkiparta, Eila Jyräkoski ja Sanna Laaksonen. Lions-ladyt muistivat myös emäntä Maija Santahuhtaa. Kuva: Elina Helkelä

Eurajoen kirjastossa oli naistenpäivän aatonaattona iloinen tapahtuma.

Lähestyvän juhlapäivän kunniaksi Eurajoen Lions-ladyt muistivat kuutta eurajokelaista maitotilan emäntää hemmottelulahjakortilla.

– Eurajoella ei ole enää kuin kuusi maitotilaa. Haluammekin tehdä näkyväksi maitotilojen emäntien arvokasta työtä ja heidän monipuolista osaamistaan. Vaikka huomionosoituksemme on pieni, sillä on kuitenkin suuri merkitys, sillä kannustus tukee ja lisää hyvinvointia, totesi Lions-lady Marita Kiikola-Wartiainen.

Emännät olivat hyvin ilahtuneita Lions-ladyjen muistamisesta.

– Tuntuu tosi hienolta! Vaikka koenkin niin, että työtämme arvostetaan, niin tällainen henkilökohtainen arvostus merkitsee minulle vielä enemmän, Mari Lehtimäki toteaa.

Lehtimäki ryhtyi isänsä kuoleman jälkeen pyörittämään kotitilaansa, jonka navetassa asustelee nyt 25 lehmää. Niiden määrää on kasvatettu 2 000-luvun aikana.

Tilalla työskentelee Marin lisäksi hänen miehensä. Myös lähellä asuva äiti auttaa mahdollisuuksien mukaan tilan töissä sekä lastenhoidossa.

Lapsia Lehtimäelle on siunaantunut kaikkiaan seitsemän. Heistä nuorin on 6-, vanhin 17-vuotias lukiolainen.

– Meillä on välillä aikamoista kaaosta, joskus taas melko hyvin hallittua arkea, Mari nauraa.

Hän myöntää, että joskus pitää mennä sieltä, missä aita on matalin.

– Tärkeintä on kuitenkin huolehtia siitä, että lapsilla on ruokaa ja puhtaat vaatteet ja että lehmät hoidetaan hyvin. Esimerkiksi imurointi onkin sitten toissijainen juttu.

Nuori, 27-vuotias emäntä Linda Väkiparta kertoo olleensa positiivisesti yllättynyt, kun Lions-ladyt kertoivat tulevasta lahjoituksestaan.

– Olen todella otettu ja kiitollinen tästä, hän sanoo.

Lindalla ja hänen avopuolisollaan on vajaan puolen vuoden ikäinen Matias-vauva, joten Linda on parhaillaan äitiyslomalla tilan töistä.

– Arki sujuu vauvan kanssa vielä toistaiseksi ihan mukavasti. Onneksi lomittajat ovat nyt olleet äitiyslomani aikana meillä töissä. Matias on myös hyvin helppo pikkumies, Linda lisää

Maitotilalliseksi Linda Väkiparta ryhtyi nelisen vuotta sitten, jolloin hän osti tilan kummisedältään.

Lindan vanhemmilla oli entuudestaan broiler-kasvattamo, mutta lehmistä nuori nainen ei tiennyt juuri mitään.

– Olen opetellut lähes kaiken kantapään kautta, sillä työ itsessään on opettanut minua. Olen kyllä myös käynyt erilaisilla kursseilla ja osallistunut koulutuksiin.

Väkiparrankin tilalla lypsävien määrä on lisääntynyt. Vuonna 2015 navettaa laajennettiin 25 paikalla. Nyt lypsäviä on 55.

Eurajoen Lions-ladyt ovat hyvin aktiivinen ryhmä, johon kuuluu tällä hetkellä kolmisenkymmentä ladya.

– Kokoonnumme toistemme luona kerran kuukaudessa. Tämä eurajokelaisten naisten kannustaminen heidän ammateissaan on aivan uusi toimintamuotomme, Riitta Jaakkola selvittää.

Lions-ladyt ovat jo 30 vuoden ajan myöntäneet Hyvän käytöksen stipendejä eurajokelaisille 6. ja 9. luokan oppilaille. Uusi stipendikierros on tulossa taas tänä keväänä.

Huomenna naistenpäivänä 8.3. toimeliaat Lions-ladyt järjestävät Luvian ladyjen kanssa Johanna ja Mikko Iivanaisen konsertin Eurajoki-salissa.