Potuttaako paahde, ketuttavatko kesäkelit? Kokosimme lämpöaallon ärsyttävimmät seikat

UV-säteily, roskat rannoilla ja allergiaoireet kuohuttavat kaupunkilaisten tunteita. Rantakeleistä kannattaa silti nauttia niin kauan, kun sää sallii.

Nenä tukossa, kainaloissa nolot läntit. Hyttysenpistot kutisevat palaneella iholla. Auto täytyy taas pestä, kun se niin kellertää siitepölystä.

Ihmisiä on liikkeellä kuin Pitsiviikolla. Kaikki kaupungin kauneimmat paikat ovat piknikväen ja auringonottajien jättämien roskien peitossa.

Ennätyslämmin toukokuu saa raumalaisten ärsytyskäyrät nousemaan samaa tahtia mittarilukeman kanssa.
Raumalainen listasi hellesään ärsyttävimmät puolet.

1. Mittarilukema nousee toukokuun puolivälissä lähes kolmeenkymmeneen asteeseen. Yleensä näihin aikoihin vuodesta nautitaan yli kymmenen astetta viileämmästä säästä.

Hiostava kuumuus kiusaa kaupunkilaisia autossa, kotona ja töissä. Ne, jotka aurinkoisista keleistä mielellään nauttivat, joutuvat istumaan koulunpenkillä ja työpaikallaan, sillä toukokuu ei ole kovinkaan yleinen lomailuajankohta.

Koulunpenkillä istuvat toki vielä myös jäätelökioskien myyjät, joten ne harvat, jotka aurinkoisia aamupäiviä viettävät ulkona, eivät ainakaan pääse laittamaan huuliaan viileälle tötterölle.

2. Uimarannat ja puistoalueet voisivat olla mukavia paikkoja aurinkoisten päivien viettoon. Valitettavasti kauniiden kelien sattuessa koko kyläpahainen tuntuu tunkevan samoille viheriöille.

Otanlahti, Pärskä ja Parpasalin puisto täyttyvät nauravista ihmisistä, jotka huudattavat musiikkia bluetooth-kaiuttimistaan ja jättävät jälkeensä kaikenlaista roskaa oluttölkeistä tyhjiin aurinkovoidepurkkeihin ja jäätelöpapereihin.

Silmänilon sijaan ihmismäärä ottaa kunnollista kadunkulkijaa aivoon.

3. Koivun kukinta jatkuu yhä, joten ne, jotka haluaisivat nauttia kesän kenties kuumimmista keleistä, mutta kärsivät allergioista, joutuvat jäämään sisälle.

Noin joka viides suomalainen saa oireita siitepölystä. Oireita voivat olla aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä, astmaoireet sekä valtava ärtymys.

Raumalaisista apteekeista kerrotaan, että allergialääkkeiden myynti on koko kevään ajan ollut vilkasta, eikä loppua näy.

Lämmin keli saattaa eteläisessä Suomessa nopeuttaa koivun kukinnan loppumista, mutta heinäkasvien ja pujon kukinta ovat vasta edessäpäin, joten helpotusta ei ole tiedossa.

4. Auringon paahtaessa siniseltä taivaalta on pihalla puuhastelu mukavaa. Hevossuon jäteaseman risuviikot loppuvat perjantaina, joten viimeistään nyt on hyvä tarttua haravaan. Puolen tunnin puuhastelun aikana ehtii kuitenkin polttaa hartiansa, niskansa ja nenänpäänsä nopeasti.

UV-säteilyindeksi nousi toukokuun alkupuolella kolmeen, mikä tarkoittaa suojautumistarpeen alkamista.

Ihotautilääkärien suosittelema aurinkovoiteen suojakerroin on yli 50, mutta sellaista ei tietenkään lähimarketista löydy.

On parempi vain suojautua vaatteilla tai pysytellä sisällä.

5. Kesämiesten ja -naisten herätessä talvisesta horroksestaan heräävät myös kaiken maailman pörriäiset.

Ampiaiset kiusaavat viattomia kaupunkilaisia ja erityisesti niitä, jotka erehtyvät valitsemaan terassilla makean hedelmäisen juoman, pukeutumaan värikkäästi tai suihkauttamaan ylleen tilkan kukantuoksuista hajuvettä.

Myös hyttyskausi alkaa virallisesti heti ilmojen lämmettyä. Tähän aikaan vuodesta hereillä ovat vasta talvehtineet aikuiset, mutta samaan aikaan munat odottavat kehittymistä erilaisissa vesilammikoissa. Inisijät jättävät ihmiset rauhaan vasta ensipakkasten aikaan.

Monenlaisia syitä kesäisten kelien inhoamiseen riittää. Mielessä kannattaa kuitenkin pitää se, että viime kesän korkein lämpötila, 27,6 astetta, mitattiin vasta heinäkuussa, ja sateisia kesiä on viime vuosina riittänyt.

Raumalaisten kannattanee siis pyrkiä keskittymään poutasään positiivisiin puoliin ja nauttimaan auringonpaisteesta vielä sen ollessa mahdollista.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan jo ensi viikonlopulle on luvassa sadetta.