Psykologi otti hevoset avukseen

Vermuntilassa nykyisin asuva Sissi Kähkönen kävi pitkään eri talleilla ratsastamassa, mutta vasta matkaratsastus kolahti.

Nainen valmistui psykologiksi vuonna 2003, jolloin hän vuokrasi myös arabianhevosen. Kaksi vuotta myöhemmin hän osti samaisen, nyt 15-vuotiaan Apri-ruunan, jonka joutui kuitenkin myymään.

Näin siksi, että Kähkönen lähti miehen työn perässä kotirouvaksi Uruguayhin vuosiksi 2006–2008.

– Siellä tutustuin hevospooloon ja hevosterapiaan sekä aloin kehitellä ajatusta, voisinko yhdistää kaksi taipumustani.

Hevoset mukaan

Suomeen palattuaan hän osti Aprin eli koko nimeltään Apris Shaken takaisin. Laitumella käyskentelee toinenkin arabialainen, 4-vuotias Maru eli La Marutzella, joka koulutetaan terapiakäyttöön.

Ei kahta ilman kolmatta, koska lähitulevaisuudessa koplaa täydentää poni, joka tuntuu monesta hevosta turvallisemmalta pienen kokonsa takia.

Taipumusten yhdistäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että Kähkönen on Raumalle muuton jälkeen aloittamassa uudelleen vuosi sitten aloittamaansa hevosavusteista psykologin vastaanottoa.

Sen voi toteuttaa muillakin kuin omilla hevosilla ja myös toisella tallilla.

– Hevosen ei tarvitse olla terapiakoulutettu, kunhan se on rauhallinen ja turvallinen. Käyn mielelläni ensin pari kertaa tutustumassa vieraan tallin hevosiin varmistaakseni, että hevonen sopii terapiakäyttöön.

Aikaa hiljaisuudelle

Asiakkaan kanssa taas Kähkönen selvittää ensimmäisellä kerralla hänen aikaisemmat hevoskokemuksensa sekä mitä hän toivoo tapaamisilta eli ongelman ja päämäärän.

– Tyypillisesti ensimmäisellä kerralla rapsutellaan hevosta ja keskustellaan. Hevonen voidaan viedä tallin käytävälle ja vaikka harjata.

Yleensä käynti kestää 1,5 tuntia. Vähimmäismäärä on kaksi kertaa, kun taas kuudessa kerrassa työskentely alkaa Kähkösen mukaan viimeistään näkyä.

– Tässä on paljon tilaa puhumattomalle läsnäololle, kun vain tehdään ja koetaan. Ulkona ja luonnossa ollaan mahdollisimman paljon.

Hevosen kanssa asiakas kokee arkisia, pieniä haasteita sekä onnistumisen tunteita. Hevonen reagoi herkästi ja peilaa ihmisen mielentilaa.

Yhdessä pohtien

Kähkönen on käynyt hevosmiestaitokoulutuksia, mutta aina oppii uutta.

– En ole hevoskuiskaaja, joten mietimme yhdessä asiakkaan kanssa, mitä hevonen kulloinkin mahtaa tarkoittaa.

Kähkönen nauraa, että Apri on käytöstavoiltaan italialainen. Se juttelee ja räiskyy. Maru sen sijaan on nuoresta iästään huolimatta rauhallisempi ja sosiaalisempi.

– Käytän hevosta kuin taideterapiassa esimerkiksi käytetään piirtämistä. Tämä ei ole varsinaista psykoterapiaa, vaan ennemmin selvittelevää, tukea antavaa ja edelleen ohjaavaa elämän suunnan pohdiskelua.

Asiakkaan tai hänen huoltajiensa ohella palvelusta voi maksaa esimerkiksi sosiaali- tai opetustoimi.

Lisäksi Kähkönen toimii verkossa, jossa myy psykologin tukipalveluita pääkohderyhmänään toisen asteen oppilaitokset.