Pujoprojektissa ei voi kuin onnistua

Olli Kaukonen on mielissään, että myös lapset innostuivat pujoprojektista. Freinetkoulun oppilaat laativat talkoohankkeelle hienon julisteen ja oppilaat ovat myös perehtyneet pujokasviin. Kuv: Elina Helkelä

Rauman Rotaryklubin pujon kitkemisprojekti kutsuu mukaan raumalaisia yhteisöjä ja yksityisiä ihmisiä helpottamaan pujoallergikkojen elämää.

Tilastollisesti heitä on Raumalla noin 2 000.

Anna tunti ajastasi -teemalla kulkevan pujoprojektin "isä" on rotari Olli Kaukonen, joka kertoo pyöritelleensä asiaa mielessään jo toistakymmentä vuotta.

– Olen ollut puolitoista vuotta eläkkeellä, joten ajatusten käytäntöön saattamiselle on ollut nyt aikaa, Kaukonen naurahtaa.

Rauman Rotaryklubi, kaupungin Wihertoimi sekä Allergia- ja Astmaliiton paikallisyhdistys innostuivat Kaukosen ideasta, ja kun suunnitteluun lähti mukaan myös Rauman Freinetkoulu, talkooprojekti päätettiin käynnistää. Freinetkoulun oppilaat tekivät hankkeelle oman julisteenkin.

– En usko, että Rauma saadaan näin kokonaan puhdistettua pujosta, mutta tärkeintä tässä onkin yhteisöllisyys. Pienellä, tunnin työpanoksella, voidaan yhdessä tehdä suuri teko. Tässä projektissa ei voi kuin onnistua, Kaukonen pohtii.

Hänen mukaansa useat yhteisöt ovat olleet kiinnostuneita osallistumaan pujon kitkemistalkoisiin, joihin on haastettu raumalaisia urheiluseuroja, lippukuntia, hyväntekeväisyysjärjestöjä sekä Rauman seudun katulähetys ja Rauman seudun työnhakijat.

– Erään päiväkodin vanhempainyhdistyskin ilmoittautui juuri mukaan, Kaukonen huomauttaa.

Pujoprojektin ideana on kitkeä pujo omalta toiminta- tai lähialueelta juurineen 1.–15. kesäkuuta ja uudelleen keväällä 2019. Teho kasvaa vuoden päästä tapahtuvalla uusintaraivauksella.

– Tärkeää on, että maasta kitkettyjä pujoja ei säkitetä, vaan ne kootaan kasaan, joka taas kuljetetaan kaatopaikalle. Mikäli kasasta tulee kovin suuri, siitä voi ilmoittaa Wihertoimelle, joka tulee hakemaan pujot pois, Kaukonen neuvoo.

Rauman Rotaryklubin nettisivuilta löytyy ilmoittautumiskaavake, jolla ilmoitetaan esimerkiksi pujon kitkemisalue ja talkoiden ajankohta.

Samalla voi myös kertoa, mikäli talkoolaiset tarvitsevat Wihertoimelta työkaluja tai kuljetusapua kitketylle pujolle.

Ensi maanantaina Posellissa järjestetään projektin lähtölaukaus, jossa puhutaan pujoyliherkkyydestä sekä asiantuntija- että allergikkonäkökulmasta.

– Paikalla on myös kahvitarjoilu, joten ei muuta, kuin rohkeasti toimimaan omaksi ja lähiympäristön parhaaksi, Olli Kaukonen kehottaa.

Projektin lisätiedot ja ilmoittautumiskaavake: www.raumanrotaryklubi.fi. Pujotalkoiden lähtölaukaus Posellissa ma 14.5. klo 18. Vapaa pääsy, kahvitarjoilu.