Puoli vuosisataa lankakauppaa

Riitta ja Pekka Leppälammi viihtyvät hyvin työssään Kodin Lanka ja Neuleessa. Käsityötarvikkeiden lisäksi yritys toimii painettujen kirjonta- ja ristipistoliinojen tukkukauppana. Kuva: Elina Helkelä

Raumalainen Sinikka Roos perusti vuonna 1969 Syväraumankadun varteen käsityöliikkeen.

Sieltä Kodin Lanka ja Neule siirtyi 10 vuodeksi Rauman linja-autoasemarakennukseen, ja viimeiset 30 vuotta liike on toiminut Tarvonsaarenpuisto 4:ssä.

50-vuotiasta yritystä luotsaa nykyään Roosin sisar Riitta Leppälammi, joka oli liikkeessä töissä jo Roosin aikaan.

– Käsitöitä on tehty maailman sivu, ja tehdään jatkossakin, Leppälammi toteaa, kun häneltä tiedustelee liikkeen pitkän iän salaisuutta.

Kodin Lanka ja Neuleessa myydään kudonta-, kirjonta- ja virkkaustarvikkeita sekä kehystetään tauluja.

Sitä työtä tekee Riitta Leppälammen aviomies Pekka, joka huolehtii myös ristipisto- ja kirjontaliinojen painatuksesta, jota Kodin Lanka ja Neule enää ainoana Suomessa tekee.

– Ostimme parikymmentä vuotta sitten erään suomalaisen tukkufirman painokuvamalliston sekä painolaitteet ja nyt toimitamme liinoja kaikkiin suomalaisiin käsityöliikkeisiin, Pekka Leppälammi selvittää.

Käsitöiden tekeminen on jatkuvasti lisännyt suosiotaan, myös miesten keskuudessa.

– Miehet virkkaavat ja tekevät kanavatöitä. He pitävät erityisesti sellaisista töistä, joissa pitää laskea.

Riitta Leppälammi on huomannut, että tänä syksynä neulotaan pipoja ja isoja huiveja.

– Sukkiakin tehdään edelleen hurjasti, ja Taitokeskuksen ja kansalaisopiston kurssien myötä ihmiset ovat innostuneet myös kirjonnasta.

Kodin Lanka ja Neuleen myymät langat ovat peräisin pääasiassa Saksasta ja Norjasta. Erikoisuuksiakin löytyy, esimerkiksi vettä hylkiviä ja heijastavia neulelankoja.

– Suosituimpia ovat kuitenkin merinovilla- ja sukkalangat. Kirjontaan tarkoitettua muliinilankaa on varastossamme noin 900 eri väriä.

Riitta Leppälammi kertoo antavansa mielellään asiakkailleen neulontaohjeita. Hän pitää liikkeessään myös käsityökursseja, joita on suunnitteilla vielä tälle syksylle.

Liike-elämässä tapahtuu -juttusarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisia.