Puolustusvoimat uudistuu vinhaa vauhtia – varusmieskoulutus on nykyään yhdistelmä virtuaalista ja käytännön oppimista

Remontoidut kasarmit, upea urheilukenttä, useita simulaattoreita... Porin prikaatissa Huovinrinteellä kelpaa nyt suorittaa asepalvelusta.

Raumalainen vieraili viime viikolla Porin prikaatin Säkylän Huovinrinteen varuskunta-alueella kyselemässä, mitä varuskunnan porttien sisäpuolelle nykyään kuuluu.

Jo lyhyehkö kierros kasarmialueella osoitti, että puolustusvoimissa on siirrytty 2020-luvulle niin älyteknologian käyttöönotossa, kierrätyksessä kuin järkeistämällä varusmiesten palvelusajan arkirutiinejakin.

Esimerkiksi puolustusvoimien pyrkimys siirtyä paperittomaan toimintaympäristöön näkyy muun muassa Huovinrinteen kauttaaltaan uusituissa kasarmeissa.

Niiden käytävillä on info-tv-ruudut, varusmiehet lukevat omilla kännyköillään yksikköjen viikko-ohjelmat QR-koodin avulla, ja koulutusmateriaali on pääosin sähköisessä muodossa.

– Sotilaan käsikirjaa lukuun ottamatta lähes kaikki materiaali on nyt verkossa. Vaikka pääpaino varusmieskoulutuksessa on edelleen käytännön oppimisessa, varusmiehet pääsevät omilla kännyköillään opiskeluportaaliin. Näin he voivat omatoimisesti kerrata oppimiaan asioita tai hankkia lisätietoa, Porin prikaatin ensimmäisen huoltokomppanian päällikkö, kapteeni Augusti Kankare selvittää.

Neljä vuotta sitten aloitettu Huovinrinteen kasarmien saneeraus sekä kasarmialueen kulkureittien uudistustyö ovat loppusuoralla.

Viimeinenkin varuskunnan neljästä kasarmirakennuksesta on valmistumassa. Varusmiesten henkilökohtaisia kännyköiden latauskaappeja sekä seinä- ja lattiapintojen uusimista lukuun ottamatta kasarmien tuvat eivät ole suuremmin muuttuneet.

Paremmin remontin uudistukset näkyvät muualla rakennuksessa.

– Olemme saaneet alakertaan uusia tiloja kouluttajille sekä varasto- ja kuivatustiloja. Nyt kullekin varusmiehelle löytyy lukittava kuivatuskaappi, jossa hänen henkilökohtaiset varusteensa pysyvät tallessa.

Kasarmien peseytymistilat, koulutushuoneet ja käytävät on myös uudistettu, ja käytäville on sijoitettu jätelajittelupisteet.

Rynnäkkökivääreitä ei enää säilytetä käytävillä, vaan nyt niille on erillinen asehuone, jonne pääsy on vain henkilökunnalla.Varusmiehet saavat mennä hakemaan oman aseensa sieltä vain johdetusti linjastona. Näin aseiden sijaintia pystytään valvomaan tehokkaasti.

Kun varusmies aikanaan kotiutuu, hän palauttaa aseensa, jolle tehdään täydellinen kuntotarkastus.

Puolustusvoimat on viime vuosina uudistanut myös varusmiesten arkirutiineihin liittyviä käytäntöjä ja lisännyt joustavuutta.

Kun aikaisemmin aamutoimiin varattiin vain joitakin minuutteja, varusmiehet voivat nyt tehdä aamutoimensa rauhassa yhteisen aamuherätyksen jälkeen.

– Aamutoimet hoidetaan vajaassa tunnissa, jonka jälkeen siirrytään yhdessä aamupalalle. Itse ruokailuun on varattu vähintään puoli tuntia aikaa.

Vielä toistaiseksi Huovinrinteen kasarmeilla on naisille omat tuvat. Heitä on tällä hetkellä yhdessä yksikössä noin 20. Reserviupseerikoulutuksessa on kuitenkin parhaillaan menossa vapaaehtoinen yhteistupakokeilu, josta on saatu hyviä kokemuksia.

Covid 19 on tuonut Porin prikaatiin poikkeuskäytäntöjä, joilla pyritään minimoimaan fyysisiä kontakteja. Normaalisti yhdellä kasarmilla asuu noin pari sataa varusmiestä. Nyt joukkueet ja ryhmät vuorottelevat siten, että kaksi viikkoa yövytään maastossa, kaksi viikkoa kasarmilla.

Porin prikaatissa on otettu laajasti käyttöön virtuaalinen koulutusympäristö (VKY), johon Huovinrinteellä kuuluu kahdeksan simulaattoria.

– Tämä simulaattori ei paljonkaan poikkea tietokonepeleistä, mutta yksittäisiä sankaritekoja tällä ei kuitenkaan pysty tekemään, naurahtaa yliluutnantti Heikki Luttinen esitellessään toimittajalle taistelusimulaattorin käyttöä.

Hän vastaa varuskunnan simulaattoreiden ylläpidosta, käytön suunnittelusta ja koulutuksesta yhdessä muun henkilöstön kanssa.

– Luokkahuoneessa olevalla simulaattorilla voidaan harjoitella muun muassa ajoneuvosuunnistusta, viestitoimintaa sekä ryhmän tai joukkueen taistelutaktiikkaa ja taistelutilanteita, jotka ovat mahdollisimman realistisia.

Säkylässä on myös sisäampumasimulaattoreita fyysisine replika-aseineen ja panssarintorjuntaohjuksineen.

– Suurin simulaattoreistamme on KASI-järjestelmä, joka voidaan viedä maastoon. Siihen saadaan yhdistettyä useita satoja taistelijoita, joilla on yllään satelliittipaikannettavat taisteluliivit. Myös ajoneuvot ja aseet voidaan liittää simulaattoriin. Näin maastoharjoituksesta tulee hyvin realistinen, Luttinen selvittää.

Materiaalikeskuksen päällikkö, kapteeni Kari Ojanen kertoo, että puolustusvoimat on uudistanut myös varusmiesten henkilökohtaisia varusteita.

Sotilaan uusi taistelupaita on hengittävää materiaalia ja luotiliivi edeltäjäänsä huomattavasti kevyempi. Uutta on myös urheiluasu, joka on teknistä materiaalia.

– Uusi luotiliivi on ensimmäisenä annettu kansainväliseen koulutukseen valituille varusmiehille. Myöhemmin sellaisen saavat muutkin, kertoo liiviä esittelevä talousvaraston päällikkö Marko Meriläinen.

Hänen mukaansa alokkaille annettavan materiaalin määrä on kasvanut ja teknistynyt. Kaikilla varusmiehillä on kuitenkin samanlaiset varusteet, ainoastaan uimapuvut ovat erilaiset naisilla ja miehillä.

Lisäksi naiset saavat päivärahaan pienen lisäyksen alusvaateostojaan varten.

Meriläinen kertoo, että vaikka kaikki varusteet on kirjattu ylös, ja niistä huolehtiminen on varusmiehen vastuulla, aina silloin tällöin kotiutettavien mukana ”haihtuu” joitakin armeijan varusteita.

– Lähinnä ne ovat olleet t-paitoja ja sukkia. Yhteen aikaan hittinä oli lierihattu, jota käyttivät kv-koulutuksessa olevat. Moni niistä hatuista ”katosi” oudosti, Meriläinen hymähtää.

Tänä vuonna Huovinrinteelle valmistui uusi upea urheilukenttä, joka tuli 1960-luvulta peräisin olleen hiekkakentän paikalle.

UEFA-tason jalkapallokenttä on tekonurmea ja kentän päädyissä on hiekkatekonurmea, jolla voi pelata esimerkiksi koripalloa. Kentän toisessa päässä on sählykaukalo ja vieressä viittä vaille valmis ulkokuntoilualue.

– Vanhan tenniskentän päälle on nyt saatu hiekkatekonurmea. Siellä voi edelleenkin pelata tennistä muiden lajien lisäksi, Porin prikaatissa liikunta-alalla työskentelevä Tommi Rantala kertoo.

Korona on tänä vuonna vaikuttanut jonkin verran urheilukentän sekä varuskunnan kuntosalin ja uimahallin käyttöön.

Normaaliaikana kuntosalin ja uimahallin käyttöaste on todella korkea, mutta toistaiseksi ne ovat vain varuskunnan omassa käytössä.

– Siviilitkin voivat käyttää liikuntatilojamme. Esimerkiksi yleisurheilijat treenaavat kentällä, ja uimahallissa on kuntalaisille omat uimavuorot.

Varuskunnassa on myös fat bikeja, joita varusmiehet voivat lainata vapaa-ajallaan. Huovinrinteen maastot tarjoavatkin upeat puitteet maastopyöräilyyn.

Tommi Rantala kertoo, että varuskunnan kuntotaloakin on tarkoitus jossain vaiheessa ryhtyä saneeraamaan. Myös se päivitetään 2020 luvulle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut