Pussaavat Barbiet ja muita kätköjä – Satakuntaan perustettiin uusi geokätköilijöiden yhdistys

Uuden Satakunnan Geokätköilijät ry:n puheenjohtaja Petteri Koponen esittelee gps-paikannintaan sekä geokätköä, joka muistuttaa kivimuhkuraa. Kuvat: Juha Sinisalo

Joulukuun puolivälissä pidettiin Satakunnan Geokätköilijät ry:n perustamiskokous, joka valitsi yhdistyksen puheenjohtajaksi raumalaisen pitkän linjan geokätköilijän Petteri Koposen.

Jo kymmenen vuotta aktiivisesti lajia harrastaneen Koposen nimimerkki ”Copohontas” on tullut tutuksi laajalle geokätköharrastajien piirille.

Hän on tähän päivään mennessä löytänyt jo reippaasti yli 18 000 kätköä, joista viimeisimmät kolmisenkymmentä hän löysi uuden vuoden kahden ensimmäisen vuorokauden aikana. Koponen myös opettaa geokätköilyä Rauman kansalaisopistossa.

Vaikka Petteri Koponen onkin löytänyt tuhansia kätköjä, hänet tunnetaan erityisesti niiden tekijänä, jopa valtakunnallisesti.

Käsistään taitavana miehenä hän rakentelee kätköjä usein puusta ja liittää niihin toisinaan mukaan ”vähän sähköäkin”.

Harrastajakaverinsa kanssa Koponen on tehnyt esimerkiksi kokonaisen kätkösarjan Krouvinummelle.

Se perustuu Juice Leskisen biiseihin.

Eräässä hänen valmistamassaan kätkössä pitää Barbie-pariskunta saada pussaamaan, jotta kätköön piilotettu päiväkirja tipahtaa esille.

– Pidän erityisesti mysteerikätköistä, joissa pitää ratkaista joku pulma tai ongelma. Muistan, miten mahtava fiilis oli, kun itse ensimmäisen kerran ratkaisin mysteerikätkön salaisuuden!

Kulkija, reissaaja, matkalainen. Näitä geokätköilijät jättävät muiden löydettäviksi. Yksi Petteri Koposen matkaajista on kulkenut jo yli 100 000 kilometriä ympäri maailman.

Koponen nauraa, että hän on niin innokas geokätköilijä, että hänen vaimonsa on joutunut asettamaan miehelle tiettyjä rajoituksia.

– Kun ollaan lomalla, niin saan luvan etsiä yhden kätkön päivässä. Onneksi poika tykkää lajista myös. Se on meidän yhteinen juttu.

Geokätköily on antanut Petteri Koposelle paljon hienoja elämyksiä. Se on myös motivoinut hänet liikkumaan luonnossa.

– Näkee hienoja paikkoja, harrastus ei ole aikaan sidottua, ja nykyään geokätköily on myös hyvin sosiaalista, mitä se ei alkuvaiheessa ollut. Tässä lajissa täytyy olla myös hiukan pöhkö. Olen nimittäin nyt nelikymppisenä kiipeillyt puissa enemmän kuin pikkupoikana konsanaan. Lisäksi pitää olla valmis ryömimään vaikka viemäriputkissa tai sukeltelemaan vedenpinnan alla.

Geokätköilyllä on tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuosi, sillä kaikkien aikojen ensimmäinen geokätkö piilotettiin vuonna 2 000.

Harrastus on saavuttanut nopeasti suuren suosion ympäri maailmaa. Myös Satakunnassa geokätköily on kasvava harrastus, ja tällä hetkellä koko maakunnan alueella lajin harrastajia on noin 550, joista Raumalla noin 140.

– Satakunnan Geokätköilijöiden tarkoituksena on edistää geokätköilyä lajina ja valistaa sen harrastajia vastuulliseen ja ympäristöä kunnioittavaan tapaan harrastaa lajia. Järjestämme esimerkiksi geokätköilyyn liittyviä neuvonta- ja koulutustilaisuuksia sekä opintomatkoja, Petteri Koponen selvittää.

Tuore yhdistys pääsee heti elokuussa tositoimiin järjestäessään Vuojoen kartanolla geokätköilyn Megatapahtuman, johon odotetaan jopa 1 500 alan harrastajaa.

– Ilmoittautuneita on nyt jo yli 600. Megatapahtuman teemana on kätköilyn pioneerit ja harrastuksen eri ulottuvuudet. Paikalle on tulossa tuotemyyntiä sekä geokätkötarkastajia, jotka kertovat oikeaoppisten kätköjen valmistamisesta, puheenjohtaja valottaa.

Näin pääset geokätköilyn alkuun

 • Mene geocaching.com-sivustolle
 • Luo nimimerkki
 • Lataa geokätköilyn applikaatio kännykkääsi
 • Kirjaudu sivustolle nimimerkillä
 • Pääset käsiksi karttoihin ja kätköjen sijaintitietoihin
 • Muutaman kympin vuosimaksulla saat käyttöösi paljon lisämateriaalia ja pääset helpommin lataamaan tarvittavia koordinaatteja
 • Varusteet
 • Kynä
 • Taskulamppu
 • Kumisaappaat
 • (Kahluuhousut)
 • Polvisuojat
 • Jokin pitkä kurotin, esimerkiksi onkivapa, jonka päässä on koukku
 • ”Apukäsi” eli roskapoimija
 • www.geocaching.com