Puutarhaoppilaitos tekee Kokemäestä ”ruusujen kaupungin”

Huittisten ammatti- ja yrittäjäopiston Kokemäen koulutilalla voi päätyä hämmästelemään vaikka pesusienikurkkua.

SASKYn Huittisten ammatti- ja yrittäjäopiston Kokemäen puutarhaoppilaitoksen tilanhoitaja Ilkka Boberg ihastelee koulutilan leikkoruusuja, joista pisimmät ovat kasvaneet miehen mittaan.

Upeat ruusut kurottautuvat pitkine paksuine varsineen ylös kasvualustastaan kasvihuoneen lämmössä ja valossa.

Valkoiset, tumman- ja vaaleanpunaiset sekä kelta-punaiset ruusulajikkeet kasvavat SASKYn Huittisten ammatti- ja yrittäjäopiston Kokemäen koulutilalla, jonka vajaasta 4 000:n neliömetrin kasvihuonepinta-alasta ruusuille on varattu noin 650 neliömetriä.

Ruusut ovat alkujaan kotoisin Hollannista, jossa niitä on vuosikaudet jalostettu leikkokukiksi. Kokemäen puutarhaoppilaitoksessakin on pitkät perinteet leikkoruusujen kasvatuksessa.

– Maksamme Hollantiin jalostusmaksua ruusuista, joita olemme kasvattaneet jo vuosikymmeniä. Niiden lajit ja kasvatustavat vain ovat aikojen saatossa muuttuneet. Kotimaisten ruusujen kasvatus väheni koko Suomessa, kun maahan alettiin tuoda edullisia ruusuja ulkomailta. Suomessa leikkoruusukasvattajia on enää kymmenkunta, ja me olemme nykyään tällä seudulla ainoa leikkoruusujen kasvattaja. Meitä lähin ruusukasvattaja lienee Kangasalalla, oppilaitoksen tilanhoitaja Ilkka Boberg kertoo.

Ruusutaimi kasvaa kivivillassa 5–6 vuotta tuottaen satoa lähes koko ajan. Kesäkuussa ruusut leikataan alas, mutta jo heinä–elokuun vaihteessa uutta ruusua päästään leikkaamaan myyntiin.

Kokemäen keskustassa sijaitsevassa puutarhakoulussa valmistaudutaan parhaillaan alkavaan kevätsesonkiin, joka on joulusesongin ohella toinen vuoden kiireisimmistä ajoista oppilaitoksessa.

Alkuvuonna kylvetyt tomaatit, kurkut, yrtit, salaatit ja kesäkukat ovat kasvaneet myyntikuntoon.

Koulun omassa Pehtorska-puutarhamyymälässä myydäänkin pääasiassa oppilaitoksen puutarhalla kasvatettuja kukkia ja vihanneksia, ja löytyypä myymälän valikoimista myös tilalla kasvaneiden lampaiden taljoja.

– Pyrimme myymään kaiken kasvattamamme omassa myymälässämme. Opiskelijat saavat hyvää kokemusta asiakastyöstä ja myös kiireestä sekä paineen alla työskentelystä, sillä meidät tunnetaan lähiseudulla hyvin. Sesonkiaikoina myymälässä onkin vilkasta, koska saamme asiakkaita myös ulkopaikkakunnilta. Lisäksi myymälässämme asioi lähialueen kesäasukkaita, Boberg selvittää.

Koulutilan kasvihuoneet sijaitsevat Pehtorskan yhteydessä, joten sesonkiaikoina kukkaviljelyhuoneet laajentuvat osaksi myymälätilaa.

Kokemäen yksikössä työskentelee opetustehtävissä kolme puutarhuria, joiden ”aktiivisuudesta” riippuu Bobergin mukaan paljolti se, mitä uutuuksia ja erikoisuuksia puutarhalla kasvatetaan.

– Lakritsiyrttiä olemme kasvattaneet jo muutaman vuoden, ja parhaillaan muutamista purkeista nousee inkiväärin taimi. Niitähän voi ihan itsekin kasvattaa luomuinkivääristä, puutarhuri Anu Karvonen vinkkaa.

Hän esittelee vielä toimittajalle ja kuvaajalle egyptiläistä pesusienikurkkua eli luffaa, joka saa vierailijat epäilemään, että nyt heitä juksataan.

– Tämä on ihan oikea kurkkukasvi, jota on viljelty muinaisista ajoista asti. Se vaatii paljon valoa, lämpöä ja vettä. Kurkun annetaan tulla ylikypsäksi, minkä jälkeen siitä pestään pintakerros pois, jolloin jäljelle jää verkkomainen rihmasto, Karvonen tietää.

Huittisten ammatti- ja yrittäjäopiston Kokemäen yksikössä voi opiskella eläintenhoitajaksi, maaseutuyrittäjäksi, putkiasentajaksi tai puutarhuriksi. Lisäksi tarjolla on erilaisia puutarha-alan ammattitutkintokoulutuksia, kuten floristi.

Kokemäen yksikössä on parhaillaan noin 300 opiskelijaa, joista kuutisenkymmentä on puutarhapuolella. Suurin osa on aikuisopiskelijoita ja moni opiskelee oppisopimuksella. Floristin ammattitutkintoa opiskelee tällä hetkellä 15 opiskelijaa.

Kokemäen koulutilalla on kasvihuoneiden lisäksi peltoa 98 hehtaaria ja metsää 180 hehtaaria. Tilalla on myös lehmiä, lampaita ja useita pieneläimiä.

Lauantaina 28.5. puutarhalla vietetään puutarhapäivää kello 9–14.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut