Puutarhassa työskennellään nyt maltilla - kuiva ja kuuma kesä on jättänyt jälkensä kasveihin

Vaikka kukkapenkin pinta näyttäisi kostealta, kouraisu syvemmälle multaan paljastaa, että maaperä on kuivan kesän jäljiltä rutikuivaa. Sen vuoksi puutarhuri Leena Karttunen suosittelee jatkamaan kastelua vielä syksylläkin, sillä kuivat kasvit saavat helposti talvivaurioita. Kuva: Juha Sinisalo

Ennätyshelteinen ja kuiva kesä on ollut kasveille rankkaa aikaa. Monella pihalla perennat ovat nuupahtaneet, ja pensaissa ja puissa on paljon kuivuneita oksia.

Kuivuneet, revenneet tai muuten huonokuntoiset oksat on hyvä poistaa, ja mikäli pensas näyttää kaipaavan harvennusta, voi vanhimpia oksia poistaa, vaikka ne olisivatkin terveitä. Leikkausten osalta on hyvä kuitenkin käyttää harkintaa.

– Puita ja pensaita ei voi leikata nyt aivan samalla tavalla kuin keväällä. Neuvoisin leikkaaman arempia lajeja varovasti, kevyellä kädellä. Uudet leikkauspinnat ovat alttiita sienitaudeille etenkin kosteina talvina, joita on varsin usein täällä Lounais-Suomessa, puutarhuri ja hortonomi Leena Karttunen toteaa.

Niin sanottuja ”varmoja pensaita”, kuten kurtturuusua voi Karttusen mukaan leikata melkein koska tahansa, ja aina kasvista voi poistaa kuivia oksia.

Raaputustesti paljastaa, onko kyseessä kuiva vai elävä oksa. Elävän oksan raaputuskohdassa näkyy vihreä kerros.

Oksaa kannattaa vähän raaputtaa, jotta varmistuu siitä, että se on varmasti kuiva.

– Jos raaputuskohdassa näkyy vihreää, oksa on elävä. Ruskea kerros kertoo kuivuudesta.

Puutarhamyymälöissä on myynnissä puiden leikkauskohtiin tarkoitettua haavasuoja-ainetta. Sen käytöstä ollaan Karttusen mukaan montaa mieltä.

– Suoja-aineesta en valitettavasti osaa antaa yksiselitteistä vastausta. Olen ollut alalla 30 vuotta enkä vielä kertaakaan ole käyttänyt sitä. Jos esimerkiksi omenapuu leikataan oikeaoppisesti, puu korjaa itse itsensä leikkauskohdastaan, hän selvittää.

Moni viherpeukalo tuskastui kesän kuivuuteen ja lopetti puutarhansa kastelemisen vesijohtovedellä. Sen vuoksi perennapenkit voivatkin näyttää nyt murheellisilta.

Puutarhuri kehottaa malttamaan mielensä myös kukkapenkin monivuotisten kasvien suhteen.

– Kasveja ei kannata ryhtyä kaivamaan hätiköiden ylös, sillä on hyvin mahdollista, että kasveissa on vielä elinvoimaa. Etenkin, jos niiden juurakot näyttävät terveiltä. Mikäli kasvissa on vähänkin vihreää vielä jäljellä, se pääsee ensi keväänä kiinni normaaliin kasvuun.

Pikalääkkeeksi nuukahtaneille monivuotisille Karttunen suosittelee kastelua ja syyslannoittamista, vaikka sen aika onkin jo ohi.

Lämmintä keliä on nyt riittänyt, eikä halla ole palelluttanut kasvustoja arimmistkaan lajeista. Puut ja pensaat ovat vielä suurimmaksi osaksi vihreitä, ja pystyvät hyödyntämään syyslannoitteen.

– Ei lannoitteesta mitään haittaakaan ole. Itse suosin lannoiterakeita, joita voi annostella ohjeen mukaan kukkapenkkiin ja ripotella ohuen kerroksen multaa päälle. Kastelullakin voi pelastaa paljon, kunhan muistaa, ettei kastele kovin tiheästi. Pari kertaa viikossa riittää.

Kuiva kesä on toisaalta suosinut joitakin tuholaislajeja, kuten kirvoja ja punkkeja, mutta esimerkiksi lehtokotiloita ei ole ollut läheskään niin paljon kuin aikaisempina vuosina.

Leena Karttunen muistuttaa, että omenapuihin mahdollisesti ilmestyneet ruskeat, valkotäpläiset ”muumio-omenat” tulisi ehdottomasti viedä Hevossuon jäteaseman omenalavalle eikä kotipihan kompostiin.

– Muumio-omenat levittävät sienitautia, minkä vuoksi saastuneen omenapuun lehdetkin on hyvä haravoida pois puun alta.