Puutarhurin kesäyöt kuluivat Turun keskustassa autossa nukkuen

Touko ja Tiia Salonen puutarhallaan Laitilan Padolla. Kuvat: Elina Helkelä

– Kirjoita niin, että meillä on Pohjoismaiden laajin kesäkukka- ja yrttivalikoima, puutarhayrittäjä Touko Salonen nauraa ja vinkkaa silmää toimittajalle.

– Ei, älä kirjoita, ei se nyt ihan niin laaja ole, Tiia Salonen tokaisee ja tönäisee leikillään miestään.

Näkee, että huumorilla on suuri rooli neljäkymmentä vuotta yhdessä eläneen ja yrittäneen pariskunnan arjessa. Heidän saumaton yhteistyönsä on kasvattanut Salosen Puutarhasta menestyvän yrityksen.

Siinä sivussa on tullut kasvatettua myös pari lasta, joista Timo on jo ilmoittanut halukkuutensa ryhtyä jatkamaan Laitilan Padon kylässä sijaitsevaa puutarhayritystä ”sitten joskus”.

– Siihen kyllä menee vielä ainakin parikymmentä vuotta, Touko vakuuttaa ja vilkaisee vaivihkaa vaimoaan.

Touko Salonen aloitti puutarhan pitämisen kotitilallaan vuonna 1980 oltuaan ensin ”Laitilan ensimmäisen porkkanankasvattajan” eli isänsä apupoikana.

Tulevan Tiia-vaimonsa nuori mies treffasi Vehmassalmella ollessaan lomilla armeijasta.

– Muutimme yhdessä tänne tilalle ja ryhdyimme pyörittämään puutarhaa, Touko kertaa.

Parhaimmillaan Salosilla oli 14 puurunkoista kasvihuonetta, joita pariskunta hymyssä suin kutsuu ”Laitila-malliksi”.

– Ne olivat isoja 70 metriä pitkiä kasvihuoneita, jotka joka kevät jouduttiin itse muovittamaan. Oli aikamoinen homma, kun 16 metriä leveää muovia vedettiin käsivoimin kaarien päälle, Tiia pyörittelee päätään.

Tiia ja Touko Salonen kasvattavat kesäkukkien lisäksi myös erilaisia yrttejä. Tämän kevään uutuus on lakritsiyrtti. - Jotkut yritit kuten basilika ovat hyvin kylmänarkoja. Siksi niitä kuten monia kesäkukkiakaan ei kannata jättää hallan armoille, Tiia neuvoo.

Muovitusurakasta Saloset luopuivat noin parikymmentä vuotta sitten, ja nykyiset neljä 70 metrin kasvihuonetta on katettu EVA-kalvolla. Kukkia puutarhassa kasvaa noin 3600 neliömetrillä toista sataa lajia.

Kesäkukkien lisäksi Salosen Puutarhalla kasvatetaan porkkanaa, kaalia, sipulia, perunaa, monia erikoisjuureksia, tomaattilajikkeita, perennoja sekä yrttejä, joista osa on harvinaisempia, kuten uusi lakritsinmakuinen yrtti sekä jo muutaman vuoden valikoimassa ollut suklaaminttu.

Tiia Salonen hoitaa kesäaikaan joka päivä aamusta iltaan avoinna olevaa puutarhamyymälää ja Touko myy kesäkukkia ja muita tuotteita Turun torilla viitenä päivänä viikossa. Lisäksi Salosilla on kesämyyntipiste Laitilan K-Supermarketin pihalla.

Toukolle Turun tori on tuttu työpaikka jo 40 vuoden ajalta. Siellä hän aloitti myymällä ensin perunaa ja porkkanaa. Enää hänen ei tarvitse viettää kesäöitään autossa jonottamassa Turun keskustassa torimyyntipaikkaa, kuten hänen piti tehdä vielä vajaa kymmenkunta vuotta sitten.

– Silloin lähdettiin jo illalla ajelemaan Turkuun lastatulla autolla. Parhaimmillaan toripaikkaa jonotti 15–16 autoa. Onneksi olen niin lyhyt, että mahduin hyvin nukkumaan ilmapatjalla autossa. Toista se oli kaverillani Penttilän Tapsalla, joka pitkänä miehenä nukkui jalat ulkona autosta sojottaen, ”Toke” nauraa makeasti.

Parhaan myyntipaikan jonottaminen kannatti, sillä useasti auto oli kotiin palatessa tyhjä.

Koronakevät on saanut ihmiset innostumaan puutarhanhoidosta, minkä Salosetkin ovat konkreettisesti huomanneet.

– Torilla ja puutarhalla on tänä keväänä ollut selvästi parempi myynti kuin viime vuonna.

Salosen Puutarhalla käykin paljon asiakkaita Laitilan ja Rauman lisäksi Turun suunnalta, Eurasta, Eurajoelta sekä Uudestakaupungista.

Puutarhayrityksen parissa työskentelemisestä on tullut Salosen pariskunnalle elämäntapa.

– Tähän on jotenkin niin tottunut. Eniten rasittaa syksy, jolloin siivoamme kasvihuoneita. Joulu-tammikuussa pidämme hiukan lomaa, mutta jo sitten tammikuun puolella sormet alkavat syyhytä ja alamme suunnitella uutta kasvukautta, Tiia hymyilee.

– Parasta tässä hommassa on se, kun näkee kättensä jäljet ja voi iloita kasvun ihmeestä, Touko summaa.

Liike-elämässä tapahtuu -juttusarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisia.