Rakastajat-teatteri tuo Vaginamonologit Raumalle – Blue Sea Film Festivalin oheisohjelmisto antaa tilaa myös paikallisille esiintyjille

Blue Sea Film Festivalin avajaisissa kuullaan otteita Rakastajat-teatterin Vaginamonologeista. Niitä tulkitsevat Erja Lehtonen (oik.), Angelika Meusel ja Linnea Kotiniemi.

Tulevana viikonloppuna Raumalla katsellaan elokuvia, mutta festivaaliorganisaatio tuo festivaalikeskuksena toimivalle Amarillon terassillemyös runsaan kattauksen maksutonta ohjelmaa.

Avajaisjuhlissa perjantaina vierailee porilainen Rakastajat-teatteri otteilla Eve Enslerin Vaginamonologeista. Teatteri otti tänä keväänä uudelleen ohjelmistoonsa Enslerin tekstin, jota on esitetty maailmanlaajuisesti jo 20 vuoden ajan.

Rakastajat-teatterissa esitys pyöri menestyksekkäästi 2003–2004. Se on löytänyt katsojansa myös vuonna 2019.

– Se on otettu todella hyvin vastaan. Tänä aikana on kasvanut uusi sukupolvi katsojia, jotka edellisten tavoin ovat vaikuttuneet aiheesta, kertoo Angelika Meusel Rakastajat-teatterista.

Hän tulkitsee monologeja yhdessä Erja Lehtosen ja Linnea Kotiniemen kanssa. Sama kolmikko esittää niitä myös elokuvajuhlien avajaisjuhlassa.

Vaginamonologeja-esitys synnytti aikanaan V-Dayn, maailmanlaajuisen aktivistiliikkeen, jonka tavoitteena on lopettaa naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta. Tässä mielessä Vaginamonologit on Meuselin mukaan valitettavan ajankohtainen edelleen.

– Samat aiheet koetaan tärkeiksi myös tänä päivänä. Tasa-arvoa ei ole saavutettu eikä väkivalta ole kadonnut minnekään mikä sinänsä on kurjaa, sanoo Meusel.

Ensler kirjoitti näytelmänsä haastateltuaan yli kahtasataa eri ikäistä ja eri taustoista tulevaa naista. Vaginamonologeissa naiset kertovat muun muassa seksuaalisista kokemuksistaan ja parisuhteistaan. Monologien kautta käsitellään rankkoja aiheita, kuten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Rakastajat-teatterin uuteen versioon on lisätty transsukupuolisuutta käsittelevä monologi. Muutoin teksti on Meuselin mukaan joitain faktantarkistuksia lukuun ottamatta sama kuin 20 vuotta sitten.

Aiheestaan huolimatta Vaginamonologit ei Meuselin mukaan ole liian raskas saati iloton.

– Päinvastoin, hauska esitys, jota katsoessa voi nauraa.

Rakastajat-teatterissa esiintyjät kehottavat yleisöä juttusille esityksen päätteeksi.

– Paljon on tultukin, naisten ohella myös nuoret miehet ovat jääneet keskustelemaan.

Esitys jatkaa teatterin ohjelmistossa tänä syksynä. Teatteri myös vierailee esityksellään helsinkiläisessä Koko-teatterissa.

Vaginamonologeja kuullaan elokuvajuhlien avajaisjuhlassa perjantaina kello 20.30.

Paikallisuus lähellä sydäntä BSFF:ssä

Elokuvafestivaalin oheisohjelmassa on aina annettu vierailevien tähtien ohella tilaa myös paikallisille esiintyjille.

Heitä edustavat tänä vuonna Esko Grundström & Reetta Parvikko, Reija Katajiston vetämä naiskuoro Singing Sisters, Ansa Jokiranta sekä puhallinorkesteri Pläkkploosarit.

Duo Grundström ja Parvikko muistetaan muun muassa Edith Piaf -koneserteistaan. Tällä kertaa on tarjolla iskelmää ja jazzia.

– Ja niiden sekoitusta. Joitakin iskelmiä on muokattu jazzimpaan muotoon, Parvikko kertoo.

Duon setti on koottu varta vasten avajaisjuhlaa varten.

– Yhdessä olemme esiintyneet viimeksi Piaf-konsertissa 2018.

Perjantain avajaisjuhlien ja lauantain Katkitaiteellisen illan muita esiintyjiä ovat muun muassa helsinkiläinen progebändi Joint Patrol, porilaisbändi Reiät sekä avantgardistisia ja humoristisia performansseja tekevä esitys- ja kuvataiteilija Vili von Nissinen.

Lauantaina satakuntalainen 100k esports esittelee festivaalikeskuksessa e-urheilua.

100k on elektronisen urheilun seura, jonka tavoitteena on järjestää ja kehittää verkkopelikulttuuria yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Leffajuhlille jälleen paljon filmivieraita

26. Blue Sea Film Festival tuo Raumalle tulevana viikonloppuna jälleen tukun ohjaajia, näyttelijöitä ja muita elokuvantekijöitä.

Vieraiksi ovat lupautuneet muun muassa Ihmisen osa-elokuvan ohjaaja Juha Lehtola ja pääosaesittäjä Hannu-Pekka Björkman, Onnen maan ohjaaja Markku Pölönen ja näyttelijä Konsta Laakso, Luontosinfonia-elokuvan tuottaja, ohjaaja Marko Röhr ja Äiti-elokuvan pääosaesittäjä Jaana Saarinen.

Kutsun ovat saaneet myös muun muassa Raja-elokuvan tähti Eero Milonoff ja M-elokuvan tekijä Anna Eriksson. Heidän tulonsa ei ole varmistunut.

Lisää aiheesta

Elokuvajuhlat nostaa esille puolalaisen elokuvan