Rakentajalla monta menoerää – omakotirakentaja joutuu pulittamaan tuhansia euroja ennen kuin yksikään hirsi rakennuksesta on pystyssä

Ari ja Kirsi Perkiömäen koti nousee Maatähdentien varteen. Tontti luovutettiin heille syksyllä. Avaimet käteen -toimitus on sujunut ripeästi. Perkiömäen viisihenkinen perhe päässee muuttamaan uuteen kotiin heinäkuun lopulla. Kuva: Juha Sinisalo

Valtaosa eli yli 60 prosenttia Suomessa rakennetuista uusista omakotitaloista on nykyään muuttovalmiita talopaketteja. Niin sanottu hartiapankkirakentaminen on viime vuosina selvästi vähentynyt.

– Rakentamiseen halutaan turvallisuutta ja kustannustehokkuutta. Ihmisillä ei ole aikaa eikä liioin osaamista ryhtyä viemään läpi monitahoista rakennusprojektia, Designtalojen Janne Junnila toteaa.

Omakotitalon rakentamista tai rakennuttamista harkitsevan kannattaa muistaa, että hänen täytyy pulittaa useita tuhansia euroja jo ennen kuin yksikään hirsi on rakennuksesta pystyssä.

Kustannuksia aiheuttavat ainakin rakennusluvat, tontille nousevien rakennusten asemoinnin mittaukset, vesi-, viemäri- ja sähköliittymät sekä tontilla tehtävät maaston raivaus- ja maanrakennustyöt.

– Rauman kaupunki tuo vesi- ja viemäriliittymät kaavatontille noin metri tontin sisäpuolelle. Loppuosan hoitaa rakennuttaja itse. Vesijohdon, jätevesiviemärin ja hulevesiviemärin liittymät maksavat yhteensä 6 440 euroa. Tähän päälle tulevat vielä mittarin asennustyöt tarvikkeineen, eli 400–600 euroa, Rauman Veden verkostoinsinööri Jarmo Kylä-Kause kertoo.

Rauman Energian verkkopalvelupäällikkö Timo Hyysalo kertoo, että valtaosa omakotirakentajista hankkii tontilleen jo rakentamisvaiheessa lopullisen sähköliittymän ja pääkeskuksen.

– Sähkökeskus on mittauslaitteella ja yhdellä voimapistorasialla varustettu vikasuojattu kotelo, joka voidaan asentaa ulos. Sitten, kun talo on valmistumassa, niin keskus voidaan siirtää sisätiloihin.

Lähes kaikkien omakotitalojen pääsulakekoko on 3 x 25 ampeeria. Sen liittymismaksu on 1 500 euroa. Lisäksi tulee mittarointimaksu 150 euroa.

Omakotitalon ja talousrakennuksen rakennuslupamaksu on keskimäärin 1 800–2 000 euroa rakennusten koosta riippuen.
Ok-talon perusmaksu on 350,75 + 4,78 euroa / kokonaisala.

Lupatarkastaja Lise Saramon mukaan rakennuslupamaksuun sisältyy lisäksi rakennusvalvonnan suorittamat katselmukset.

– Rakennusvalvonnan maksut määräytyvät ympäristö- ja lupalautakunnan hyväksymän rakennusvalvontataksan mukaan. Maksuja tarkistetaan aika ajoin vertailukaupunkien mukaisesti, Saramo selvittää.

Kaupungin mittamiehet tulevat tontille mittaamaan rakennusten sijainnin ennen rakentamisen aloittamista.

– Kun sitten sokkeli tai kivijalka on valmis, suoritetaan rakennuspaikalla kivijalan katselmus, jossa tarkistetaan, että rakennus on mitoiltaan ja sijainniltaan suunnitelman mukainen, maanmittausteknikko Tapani Kuromaa toteaa.

Omakotitalon merkintämittauskustannukset ovat noin 350 euroa.

Rauman kaupungin asuintonttirekisterissä on parhaillaan vuokrattavana 60 vapaata tonttia.

Asuintontin voi rakennuksen valmistuttua lunastaa itselleen omaksi.

Designtalojen Janne Junnila laskeskelee, että noin 120 neliömetrin muuttovalmiin omakotitalon kustannuksiin tulee siis muita kuluja päälle 45 000–50 000 euroa.

– Summa muodostuu maarakennustöistä, jotka maksavat tontista riippuen alkaen 25 000 euroa. Liittymistä ja rakennusluvista tulee noin 10 000 euron lasku. Lisäksi vastaavan mestarin palkkaan kuluu 3 000–5 000 euroa, eli kaupungin vuokratontilla sijaitsevan muuttovalmiin talon saa itselleen noin 270 000 eurolla.

”Oma stressi tässäkin”

Ari ja Kirsi Perkiömäki rakennuttavat parhaillaan Maatähdentien varteen kaksikerroksista omakotitaloa viisihenkiselle perheelleen.

Toimitus on avaimet käteen -talopaketti, jonka pitäisi valmistua heinäkuun loppuun mennessä.

Kirsi Perkiömäki kertoo, että vaikka talo on ostettu muuttovalmiina, on ostajalla silti ”oma stressinsä tässäkin”.

– Olisi hyvä, että kaupungin nettisivuilta löytyisi lista, jossa kerrotaan, mitä kaikkia lupa-asioita omakotirakentajan pitäisi hoitaa ja mitä ne maksavat. Ummikkona on aika haastavaa selvitellä näitä koukeroita, kun mistään ei tiedä mitään.