Ranskaa hauskasti ja viihdyttävästi

Taru Tarvainen on käyttänyt Ranskaa rönsyillen -kirjassa hyväkseen myös toista taitoaan, kalligrafiaa. Kauniisti tyylitellyt sanat koristavat kirja sivuja kuvien tapaan.


Raumalaisen Taru Tarvaisen Books on Demand -palvelun kautta julkaistu kirja, Ranskaa rönsyillen, on syntynyt rakkaudesta ranskan kieleen. Kirja opettaa lukijalle ranskan saloja hauskasti ja kepeästi. Tiukkapipoinen kieliopin tankkaaminen on jätetty taka-alalle.

Kirja sopii parhaiten lukijalle, jolla on jo jonkin verran ranskan kielen tietämystä, mutta myös heille, joille sana ”merci” ei sano mitään.

– Lukijan on tarkoitus huomata, että kielen opiskeleminen voi olla myös hauskaa, nauraa Tarvainen.

Tarvaisen innoittajana on toiminut kokenut ranskan opettaja ja kääntäjä Anneli Taimio. Kirja perustuu Taimion pitämiin oppitunteihin Kallion opistossa ja Tarvaisen siellä tekemiin muistiinpanoihin.

– Annelin tunneilla oli aina hauskaa, ja jutut rönsyilivät minne milloinkin. Sen tunteen haluan välittää myös lukijalle.

Lukija pääsee nauttimaan muun muassa hauskoista sattumuksista ranskan tunneilta ja tosielämästä. Mukana on myös ripaus tapakulttuuria ja runsaasti erilaisia sanontoja. 

Raumalla kolme vuotta asunut Tarvainen tutustuttaa lukijan kirjan loppupuolella myös Vanhaan Raumaan.

-Tämä on niin kaunis kaupunki ja tääll on paljon kerrottavaa muualla asuville.

Ranskan lisäksi Tarvaisen harrastuksiin on jo pitkään kuulunut kalligrafia.
Hän halusikin yhdistää nämä kaksi taitoa samaan kirjaan.

– Kalligrafialla olen saanut lauseisiin ja sanoihin lisää ilmeikkyyttä. Sen avulla voi paremmin ilmaista esimerkiksi tunnetiloja. Tekstit toimivat kuvituksen kaltaisina elementteinä, selvittää Tarvainen.

Ensimmäiset kommentit kirjasta ovat olleet rohkaisevia. Esimerkiksi kieltenopettajat aikovat suositella kirjaa oppilailleen.

– Tämä teos ei voi korvata varsinaista kielen oppikirjaa, mutta hauskoja hetkiä sen parissa voi viettää. Saattaapa se lisätä vähän myös yleissivistystä.