Ratsastuksen iloa jo puoli vuosisataa – löytyykö sinun kätköistäsi aineistoa Rauman Ratsastajat ry:n historiasta?

Rauman Ratsastajat julii pyöreitä muun muassa kisojen ja näyttelyn merkeissä.

Rauman Ratsastajat viettää juhlakauttaan, sillä yhdistys perustettiin 50 vuotta sitten. Kouluratsastus oli päälaji jo vuonna 1971, ja sitä se on virkeässä seurassa yhä edelleen.

RaRa juhlisti 50 toimintavuottaan seurakilpailulla Lähdepellon ratsastuskoululla lauantaina. Innokas talkooväki rakensi kouluratsastusrataa, siisti paikkoja ja valmistautui tapahtumaan perjantain ilta-auringossa samassa paikassa, missä seura muutenkin pääasiassa toimii.

Itse kilpailun kolmeen luokkaan osallistui kolmisenkymmentä ratsastajaa. Lisäksi seuran nuorimmille jäsenille järjestettiin harjoituskilpailu.

– Kisan järjestäminen oli omanlaisensa talkooponnistus. Seurassa on todella aktiivista porukkaa, joilla on hyvä energialataus, RaRan puheenjohtaja Terhi Tuokko kiittelee.

– Meillä oli hyvät kisat. Onnistuimme järjestelyissä ja ratsukot suorittivat hyvin. Helle ehkä rajoitti yleisömäärää, mutta olemme silti tyytyväisiä. Lähdepellon tilalla on erinomaiset puitteet ja kenttä niin kisaamiseen kuin harrastamiseen.

Myöhemmin syksyllä seuran historiaan pääsee tutustumaan Rauman kirjastossa järjestettävän vitriininäyttelyn kautta. Koko vuoden teemana Rauman Ratsastajilla on säilyttää vakaa asema ratsastuspiireissä. Uudet jäsenet ovat toki aina tervetulleita.

Rauman Ratsastajissa on lähemmäs sata jäsentä, joista suurin osa ratsastaa säännöllisesti, eikä ole vain rivistössä mukana.

Nuorimmat alkeiskurssien ratsastajat ovat alle kymmenvuotiaita. Toisesta päästä aikajanaa löytyvät ikäihmiset.

– Seuramme on aika pieni, jos vertaa esimerkiksi pääkaupunkiseudun suuriin seuroihin. Uskon kuitenkin, että Suomesta löytyy paljon meidän kokoisia seuroja. Yleensä ne toimivat joidenkin tiettyjen hevostallien yhteydessä, Tuokko kuvailee.

Tuokko on tyytyväinen seuran jäsenmäärään. Sitä ei laskenut Rauman seudulle muutamia vuosia sitten perustettu uusi seura, vaikka se pelkona olikin. Myöskään koronavuosi ei karsinut harrastajia, vaan itse asiassa toiminta vilkastui.

– Koronan takia moneen joukkue- ja ryhmäharrastukseen ei saanut osallistua, mutta ratsastamaan pääsi.

RaRassa on erikoistuttu kouluratsastukseen. Se on laji, jossa hevosen ja ratsastajan yhdistelmä, ratsukko, pyrkii suorittamaan tasaisella, suorakaiteen muotoisella hiekka- tai nurmikentällä ennalta määrätyt liikesarjat mahdollisimman tarkasti ja laadukkaasti. Seuran jäsenet ovat menestyneet kansainvälisestikin.

– Kouluratsastuksessa on kyse siitä, kuinka hyvin ratsastaja hallitsee hevosensa ja pystyy tekemään mahdollisimman taitavasti erilaisia liikkeitä. Kilpailussa on yksi rata, jossa on monta erilaista kohtaa. Tuomarit arvioivat suorituksia, Tuokko kertoo.

Esteratsastus oli RaRassa voimissaan viimeksi kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Vireällä viisikymppisellä on toimintaa ympäri vuoden. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä seuraan tai vierailemalla Lähdepellon ratsastuskoululla kyselemässä toiminnasta.

– Meillä on heppakerhoja pienille lapsille. Omaa hevosta ei myöskään tarvitse heti ostaa, vaan ratsastuskoulussa pääsee tutustumaan ratsastamiseen. Lisäksi pyrimme järjestämään seuran sisäisiä ratsastuskisoja kesäaikaan kerran kuukaudessa. Niissä saa hyvin kokemusta kilpailemisesta, jos sitä haluaa. Muut lähiseurat eivät oikein kisoja järjestäkään.

Rauman Ratsastajien lauantainen 50-vuotisjuhlakilpailu oli kilpailu, johon saivat osallistua muidenkin seurojen jäsenet.

Yleisesti, jos seurakilpailuissa pärjää, voi hakea osallistumisoikeutta aluekilpailuihin ja sitä kautta kovempiin kansallisiin ja jopa kansainvälisiin koitoksiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut