Ratsastuskeskus Baldur rakentuu pohjoiseen kaupunginosaan

Kuva: Pekka Lehmuskallio

– Aivan mahtavaa, että Rauman kaupunki on suhtautunut hankkeeseemme näin myötämielisesti. Viimeinkin kaupungin päättäjät ovat ymmärtäneet, että hevosharrastus on suosiotaan kasvattava, koko perheen laji, jota voi harrastaa monella tapaa. Tämä on kaupungin taholta selkeä profiilin nostatus, Ratsastuskeskus Baldur Oy:n toimitusjohtaja Piia Pensikkala hymyilee tyytyväisenä.

Talliyrittäjä-ratsastusvalmentaja Pensikkalalla onkin syytä hymyyn, sillä Rauman ympäristö- ja lupalautakunta myönsi tiistaina yhtiölle rakennusluvan hevoskeskuksen perustamiseksi Kaarolle.

Neljä vuotta sitten Pensikkala kävi kaupungintalolla omien sanojensa mukaan ”ruinaamassa” yritykselleen sopivaa tonttia, joka soveltuisi monipuoliseen hevosharrastustoimintaan.

– Sanoin, että minun täytyy varmaan lähteä Raumalta pois, mikäli täältä ei löydy sellaista aluetta, johon ratsastusmaneesin voisi rakentaa, vielä toistaiseksi Kodisjoella islanninhevostallia pyörittävä nainen naurahtaa.

Sopivan tontin sijaintia ryhdyttiin kartoittamaan Rauman kaavoituspuolella, ja Kaarolta, Taimintien päästä, sellainen löytyikin.
Tasainen, mäntymetsäinen alue sijaitsee aivan luonnonsuojelumetsän vieressä.

Pensikkalan yhtiö vuokrasi lähes viiden hehtaarin alueen Rauman kaupungilta, joka ryhtyi heti tuumasta toimeen, ja kaatoi sieltä metsää, jotta rakennustöihin päästäisiin mahdollisimman pian.

– Kaupunki kaatoi puut, ja loppu rakentamisesta jääkin sitten yhtiömme vastuulle. Tavoitteena on, että tallit olisivat käyttökunnossa jo vuodenvaihteessa, Pensikkala kertoo.

Ratsastuskeskukseen on tulossa 16-paikkainen tallirakennus, 24 pihattopaikkaa, 22 x 60 metrin maneesi, huoltorakennus, paikoitustilat sekä oma maastoreitti tilan ympäri.

Alueelle jää myös kaksi puistoaluetta, joihin rakennetaan laavut. Näin ratsastuskeskus tarjoaa hyvät puitteet myös luonnossa retkeilyyn sekä ratsain että jalkaisin.

Ratsastuskeskus Baldur tarjoaa ratsastustuntien, valmennus- ja kilpailutoiminnan sekä ratsastusmaastolenkkien lisäksi tiloja yksityisten harrastajien hevosille, rotuun katsomatta.

– Kaikki hevoset ovat tervetulleita meille asumaan, niin pihattoon kuin talliinkin. Pihattohevosten pitää tietenkin tulla toimeen toistensa kanssa, mutta muuten ei ole mitään rajoitteita.

Piia Pensikkala kertoo, että hänen puhelimensa onkin soinut ahkerasti, kun tieto rakennusluvasta tuli julki. Ihmiset ovat kyselleet pihatto- ja tallipaikkoja.

– Minulla on askellajipuolella tällä hetkellä kymmenkunta kisavalmennettavaa, jotka asuvat kaikki alle kahden kilometrin säteellä tästä paikasta. Heistä osa on kiinnostunut hankkimaan oman hevosen. Olen saanut puheluita myös muilta alan harrastajilta. Oman hevosen saaminen maneesitalliin, joka sijaitsee melkein keskellä kaupunkia, on hyvin houkutteleva ajatus, hän kertoo.

Piia Pensikkalan tallissa Kodisjoella käy nykyään noin 50 vakiotuntilaista sekä vaihteleva määrä irtotuntilaisia ja maastoratsastajia. Pensikkala uskoo, että uusi ratsastuskeskus voi kolminkertaistaa harrastajien määrän.

– Tämä on ehdottomasti koko perheen harrastus, sillä islanninhevoset ovat turvallisia ratsuja niin perheen pienimmille kuin aikuisillekin, jotka harkitsevat uuden harrastuksen aloittamista tai uudelleen ratsaille nousemista.

Raumalla toimii Baldurin ohella entuudestaan kaksi ratsastuskoulua ja lukuisia hoitotalleja. Pensikkala uskoo, että tämän kokoisessa kaupungissa riittää kyllä asiakkaita kaikille toimijoille.

– Rauman ratsastuskoulut ovat erikoistuneet kukin vähän erityyppiseen harrastamiseen. Jos Laitilan suunnallakin pyörii useampi talli hyvin, niin miksei meillä? Toivoisin, että raumalaiset alan harrastajat voisivat verkostoitua ja tehdä yhteistyötä esimerkiksi kilpailu- tai kerhotoiminnassa, Piia Pensikkala toteaa.