Rauma Bluesin historiaan mahtuu haasteita, hurjia ilon hetkiä ja hauskoja sattumuksia

Vuoden kohokohtaansa viikonloppuna viettävät Tunnu Pärssinen ja Jyrki Lehti kokevat blueskansan olevan yhtä suurta perhettä, vaikka musiikin tekijät ja ihailijat ovatkin levittäytyneet useille mantereille. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Perinteisesti elokuun toisena viikonloppuna järjestetty Rauma Blues saapuu jälleen kaupunkiin.

Jo 33. kertaa talkoovoimin järjestettävän tapahtuman historiaan on mahtunut monenlaisia kommelluksia, ilon ja pelon hetkiä.

– Alkuvuosina festarin järjestäminen oli sellaista amatöörien harrastelumeininkiä. Harrastuksena tehtävää talkootyötä tämä on yhä, mutta viime vuosikymmeninä tekijöiden työnkuvat ovat selkiytyneet ja kaikki osaavat oman hommansa, Rauma Bluesin isä, alusta asti mukana ollut Tunnu Pärssinen kertoo.

Pärssisen lisäksi Blueseja puuhaa jo neljättä vuosikymmentä Jyrki Lehti.

– Nykyinen ohjelmalinja löytyi joskus 90-luvulla. Festivaali on alkuajoistaan laajentunut mittavasti ja taso noussut vauhdilla, Lehti toteaa.

Ensimmäinen Rauma Blues järjestettiin maaliskuussa 1986. Silloin lavalle astuivat muun muassa Rod Piazza & The Mighty Flyers sekä J. Karjalainen & Mustat lasit.

Haasteita ja kommelluksia kolmannesvuosisadan ikäisen tapahtuman historiassa riittää.

Raumalaisen blueskansan mieliin on painunut vahvasti vuoden 1993 märkä festivaali.

– Rauma Blues järjestettiin silloin Otanlahden urheilukentän pienellä pesäpallokentällä. Vettä satoi 25 millilitraa tunnissa ja koko teltan ilma oli yhtä sadesumua. Vesi ylettyi yleisössä puoleen sääreen ja jokaisen biisin välissä kiiruhdettiin kuivaamaan lavaa, Tunnu Pärssinen muistelee.

Teltan valot lakkasivat toimimasta, mutta yleisö jatkoi juhlimista pimeässä.

– Kyllä silloin pelättiin, että huonosti käy. Onneksi lavalta sähköt eivät katkenneet. Aamulla sähkökeskukset odottivat meitä mustina lammikoissa, Lehti lisää.

– Sinä vuonna lavalle olisi pitänyt saada Muddy Waters, Pärssinen lisää nauraen.

Sadesään lisäksi esiintyjät ovat haastaneet järjestäjiä vuosien varrella, vaikka yhdenkään artistin esiintymistä ei ole koskaan tarvinnut perua.

– 200-kiloinen bluesartisti Solomon Burke saapui Raumalle huonotuulisena, sillä hänen lentolippunsa oli varattu economy-luokkaan, Jyrki Lehti muistelee.

– Hänen raiderissaan oli merkintä, että artisti tulee kuljettaa limusiinilla tai mahdollisimman suurella Mercedes-Benzillä. Jos hänet olisi saatu mahtumaan limusiiniin, ei häntä sieltä enää ulos oltaisi saatu. Lisäksi meillä ei ollut Mersua, joten hän joutui tyytymään Audiin, Pärssinen lisää.

Raumanlinnan hissiin isokokoinen yhdysvaltalaisartisti saatiin onneksi mahtumaan.

– Raiderissa oli vaatimuksina myös pitkät piikittömät ruusut sekä valtaistuin. Aikamoista vaivaa se vaati, mutta istuin löytyi lopulta Timo Koivusalon elokuvastudiolta. Artisti oli kyllä valtaistuimensa ansainnut, järjestäjät toteavat.

Festivaali on myös palkinnut järjestäjänsä useaan otteeseen.

– Palkitsevimpia hetkiä ovat ne, kun yleisö nauttii täysillä. Yleisöltä ja artisteilta saatu palaute on syy siihen, että tätä teemme.

Paljon maailmaa ja erilaisia festivaaleja kiertäneet artistit ovat kiitelleet lämpimästi Rauma Bluesin järjestelyjä.

– Yleisön ja artistien välinen yhteys on aina ollut Rauma Bluesien erityispiirre.

Rauma Bluesin VIP-liput ovat säilyttäneet suosionsa vuosien ajan. Ne ovat tänäkin vuonna muutamaa paikkaa vaille loppuunmyytyjä.

– Ensimmäisen kerran VIP-alue tehtiin vuonna 1995, kun festivaali järjestettiin ensikertaa Parpansalissa. VIP-puolen tarjoilut ovat aina keränneet kiitosta, mutta perinteisten lippujen ostajat ovat olleet tyytyväisiä grillimakkaraan ja oluttelttoihin, järjestäjät kertovat.

Talkoolaiset ovat kuunnelleet korva tarkkana palautteita, ja tänä vuonna koko blueskansa pääsee nauttimaan Rauman Hovin streetfoodista, salaateista ja burgereista.

– Vegeruokavalio ja gluteenittomuus ovat niin tärkeitä asioita nykyisin, että haluamme huomioida kaikki ja tarjota musiikillisen elämyksen lisäksi makuelämyksiä, Pärssinen sanoo.

Perjantai-illan bluesklubit

  • Klubeilla esiintyvät suomalaisen bluesin kärkinimet.
  • Mika Kuokkanen Café Salissa kello 19
  • Micke, Lefty & Chef feat. Eero Raittinen ravintola Buena Vistassa kello 20
  • Dave Forestfield Kulttuurikuppila Brummissa kello 22.30

Lauantain pääkonsertti Parpansalissa

  • Pääkonsertti juhlitaan jälleen teltta-areenalla Parpansalin kentällä tutun tunnelmallisissa merkeissä. Teltta-areenan ovet avautuvat kello 16. Konsertti alkaa kello 17 ja päättyy kello 1.30.
  • Slim Butler & The SlimCuts (FIN)
  • Guitar Slim Jr. (USA)
  • Annika Chambers (USA)
  • Sugaray Rayford Band (USA)
  • J.T. Lauritsen & The Buckshot Hunters (NOR)