Rauma Golf yrittää saada ihmisille ensimmäisen kerran mailan käteen: "Kun saapuu tänne, niin sanoo vain mitä haluaa tehdä"

Ohjaaja Sakari Honkasalo antoi golfarinaluille opastusta Rauma Golfin Hippo-päivässä. Kuva: Juha Sinisalo

Rauma Golfin toiminnanjohtaja Joni Ylen katseli tiistaina tyytyväisenä ulos toimistonsa ikkunasta.

Pomppusten golfkentän harjoituslyöntipaikalla kävi kuhina, kun seuran Hippo-golfpäivään osallistuneet lapset tutustuivat oikeaoppisen svingin saloihin.

Tyytyväisenä Ylen saattoi esitellä myös seuran jäsenmäärää tietokoneensa ruudulta. Kun pankkimaailmasta golfseuran palkkalistoille siirtynyt Ylen talvella aloitteli tehtävässään, tavoite oli nostaa seuran jäsenmäärä täksi kaudeksi lukemaan 750.

Nyt ruudulla komeilee jo lukema 734, mikä tarkoittaa yli 50 uutta jäsentä.

– Tämä vuosi tehty hemmetisti duunia sen eteen, että ihmiset saavat ensimmäisen kerran mailan käteen. Haluaisimme, että ihmiset ja varsinkin juniorit tietäisivät, kuinka helppo golfia on tulla kokeilemaan, Ylen painottaa.

Ensi viikolla vietetään Golfliiton kansallista golfviikkoa, jonka kohderyhmä ovat juniorit. Rauma Golfissa se ei Ylenin mukaan sinänsä muuta mitään, sillä on panostanut uusien junioripelaajien houkutteluun jo pitkään.

Juniorikoordinaattori Kimmo Koivisto puurtaa kolmatta vuottaan seurassa. Hänen aikanaan käytännössä tyhjästä on polkaistu pystyyn viisi junioriryhmää ja nuorten kilpagolfryhmä.

Tulevaisuudessa lisää harrastajia saattavat poikia seura- ja kouluyhteistyö. Koivisto laskee, että niiden kautta golfia on käynyt kokeilemassa noin 1200 lasta.

Seurayhteistyössä ovat mukana Lukko ja SalBa, joiden juniorijoukkueet ovat käyneet pelailemassa Pomppusissa. Joka torstai kello 10–11 jääkiekon, salibandyn ja ringeten pelaajat ovat tervetulleita ohjatulle treenivuorolle.

– Seura- ja kouluyhteistyö on käynnistetty viimeisen kolmen viikon aikana, joten mielestäni ne eivät vielä näy harrastajamäärissä. Koulujen päättyminen sen sijaan näkyy välittömästi viikonloppuisin, Koivisto toteaa.

”Tämä vuosi tehty hemmetisti duunia sen eteen, että ihmiset saavat ensimmäisen kerran mailan käteen.”

Laji on kallis. Ei ole välineitä. Mitä sinne päällekin pistäisi?

Nämä ennakkoluulot ja epäröinnit Joni Ylen ja Kimmo Koivisto haluavat tyrmätä, erityisesti nuorten kohdalla.

– Kun uusi ihminen kysyy, mitä golf maksaa, vastaan 110 euroa, Koivisto kertoo.

Summa koostuu juniorin 60 euron jäsenmaksusta ja ensimmäisen kauden puolikkaasta lisenssimaksusta.

2000-luvulla syntyneet voivat lähteä Rauma Golfin toimintaan esimerkiksi Länsi-Suomi-golfkoulun tai Hippo-golfkerhon kautta.

Tai sitten itse kokeilemalla. Ylen pohtii, että moni ei välttämättä tiedä, että golfia voi tulla ensin kokeilemaan rangelle ja par 3 -harjoitusväylälle.

Varsinaisille pelikentille oikeuttavan green cardin ja pelikausimaksun voi suorittaa myöhemmin.

– Kun saapuu tänne, niin sanoo vain mitä haluaa tehdä. Me hoidamme välineet käteen ja kaiken muun, Ylen vakuuttaa.

Viesti lienee pikkuhiljaa alkanut mennä perille, sillä Kimmo Koivisto on havainnut tänä vuonna aiempaa enemmän junnuja lyömässä rangella vanhempien tai kavereiden kanssa.

– Sanoisin, että puolet lapsista on sellaisia, joiden vanhemmat eivät golfaa. En ole vielä löytänyt sitä viisastenkiveä, että miksi he tulevat golfaamaan, hän miettii.

Yksi syy voisi olla, että golf on matalan kynnyksen liikuntaa, jota voi tehdä yhdessä koko perhe.

Pitkäkestoinen, matalasykkeinen liikuntasuoritus tulee tehtyä palloa lätkiessä huomaamatta, saati jos kiertää 18-väyläisen kentän.

– Liikunnanopettajana voisin sanoa, että golfista on yllättävän paljon hyötyä varsinkin niille, jotka eivät muuten liiku. Yksi golfkierros tarkoittaa suurinpiirtein 12 000 askelta, Koivisto pohtii.

– Toki golf voi olla fyysinen laji, jos sitä tekee tosissaan kilpaa. Tai sitten se voi olla leppoisa harrastus, jossa syke ei nouse korkealle kuin omaan peliin hermostumisen kautta, hän naurahtaa päälle.

Lisätietoja golfin aloittamisesta Raumalla: www.raumagolf.fi