Raumalainen autokauppias: ”Tämä ei nyt parane surkuttelemisesta”

Autokaupoissa uskotaan, että varsinkin vaihtoautojen patoutunut kysyntä purkautuu koronarajoitusten jälkeen. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

– No eipä tässä mitään ihmeellistä tapahdu. Muutama viikko sitten kauppa tyssäsi kuin seinään, mutta pikkuhiljaa asiakkailta on ruvennut tulemaan yhteydenottoja meihin päin, Käyttöauton myyntipäällikkö Timo Takalo kertoo.

Käyttöauton myymälä ja huolto toimivat normaalisti, mutta yhteydenpitoa asiakkaisiin käydään nyt yksilöllisesti puhelimen, sähköpostin ja muiden etäyhteyksien välityksellä. Tarvittaessa auto toimitetaan asiakkaalle vaikka kotiin.

– Tarjoamalla asiakkaille muita kuin perinteisiä asioimisvaihtoehtoja varmistamme sen, että suoria kontakteja tulee mahdollisimman vähän. Tämä on ollut sekä meille että asiakkaille uuden opettelua, Takalo toteaa.

Takalon mukaan uusien autojen kaupassa kevään sesonki melkein ”meni jo”, mutta vaihtoautojen kaupan osalta Käyttöautossa ollaan vielä toiveikkaita.

– Yritämme ajatella positiivisesti, että pandemia on toivottavasti kohtalaisen nopeasti ohi.

Vaihtoautojen kaupassa Käyttöautossa ei ole ollut tarvetta ryhtyä kuitenkaan alennusmyynteihin.

– Nettimaailma määrittää autojen hintatason vaihtoautomarkkinoilla, jota seuraamme tiiviisti. Olemme myös itse aktiivisia netissä. Vaihtoautot eivät ole kuitenkaan meille mikään ongelma. Uskon, että niiden kauppa elpyy nopeasti, Timo Takalo vakuuttaa.

Levorannan Autoliikkeen myyntipäällikkö Ville Lähteenmäki myöntää, että automarkkinat ovat nyt rauhalliset.

– Olemme tehneet omia toimenpiteitämme kaupan edistämiseksi, esimerkiksi suunnitelleet kampanjoita ja mainostaneet. Ei tämä surkuttelemisesta ja murehtimisesta nyt parane, pitää keksiä uusia juttuja, kuten auton ilmainen kotiin toimitus, Lähteenmäki kertoo esimerkkinä.

Levorannalla ja huolloista vastaavalla Kone-Kaupilla työt jatkuvat kuten ennenkin.

– Asiakkaiden terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi olemme huolehtineet tarvittavista suojatoimenpiteistä.

Uusien autojen kevätsesongin osalta Lähteenmäki ei ole lyömässä hanskoja kokonaan tiskiin.

– Katsotaan, miten tilanne kehittyy. Emme halua ajatella liian pessimistisesti, sillä kukaan ei lopultakaan osaa ennustaa pandemian kestoa eikä seurauksia.

Vaihtoautopuolella Lähteenmäki näkee, että hyvällä vähän käytetyllä autolla on menekkiä, ainakin siinä vaiheessa, kun korona alkaa olla selätetty.

– Silloin on varmasti patoutunutta kysyntää, joka purkautuu monin eri tavoin. Osa asiakkaista tekee nopeita ostopäätöksiä, osa lykkää autonhankintaa pidemmälle. Olemme koko ajan myös kiinnostuneita ostamaan järkeviä vähän käytettyjä vaihtoautoja, Lähteenmäki vinkkaa.

Koronan aiheuttamat rajoitukset ovat Rinta-Joupin Autoliikkeen myyntipäällikön Jani Vehmasen ”rauhoittaneet” kevätsesonkia.

– Ei se nyt ihan kuollutta ole, mutta ei tietenkään sellaista, mitä yleensä tähän aikaan vuodesta on ollut, Vehmanen selvittää ja toteaa, että vilkkain autokaupan sesonki on jo muutaman vuoden ajan ajoittunut kevään sijasta kesään.

Asiakkaisiin Rinta-Joupin myyjät pitävät yhteyttä nyt pääasiassa puhelimella ja sähköpostilla. Normaalisti avoinna olevassa myymälässä on huolehdittu käsidesin saatavuudesta ja koeajoautojen desinfioinnista.

Myös huoltopuoli palvelee entiseen malliin.

– Nyt meillä saa varsin nopeasti järjestymään vaikka renkaidenvaihdon, sillä huoltamon puolella ei ole töitä nyt ihan niin paljon kuin normaalisti.

Kevätsesonki jää Vehmasenkin mukaan vaisuksi uusien autojen kaupassa.

– Kun vuosittaiset uusien autojen ensirekisteröintitilastot tulevat, niissä näkyy taatusti koronapandemian vaikutukset.

Jani Vehmasen mukaan Rinta-Joupillakaan ei ole lähdetty vaihtoautojen alennusmyynteihin, mutta markkinahintoja liikkeessä tarkistetaan noin kuukauden välein.

Palin Oy muutti automyynnin osalta aukioloaikojaan ja palvelee toistaiseksi arkisin kello 10–17.
AutoPalinin ja Karlan huolto- ja vauriokorjaamot ovat toistaiseksi auki normaalisti.

Autokauppaa tehdään edelleen normaalisti rajoituksia ja asiakkaan toivomuksia kunnioittaen. Koeajot ja esittelyt hoituvat normaalisti sopimalla henkilökunnan kanssa.

– Varsinkin erityistoiveissa on hyvä ottaa ensin yhteyttä myyntiin, niin asiat saadaan järjestettyä toivotulla tavalla. Tämä aika on monella liiketoiminta-alalla nyt hyvin poikkeuksellinen. Mekin olemme nyt aktiivisesti tehneet erikoisjärjestelyjä asiakkaidemme toiveet ja terveys huomioiden, kertoo toimitusjohtaja Juha Sormunen.

"Korona ei saa kiinni"

Käytettyjä moottoripyöriä myyvä Juha Lujala Motis Oy:stä ei ole havainnut myyntiluvuissaan suurta muutosta viime alkuvuoteen verrattuna.

– En ole myynnissä nyt jäljessä kuin ehkä joku neljä pyörää. Luotan siihen, että kun aurinko alkaa kunnolla paistaa, niin kaupanteko voi heilahtaa positiiviseksi nopeastikin.

Lujala muistuttaa, että näinä päivinä moottoripyöräily on hyvä harrastus, sillä ”korona ei saa kiinni, kun painaa visiirin kiinni ja lähtee tien päälle”.

– Moottoripyöriin vaadittavat kuljettajatutkinnot sekä sääolosuhteet taitavat kuitenkin vaikuttaa eniten ostopäätöksiin. Toisaalta, pitää ajatella optimistisesti; moni voi käyttää nyt perhelomasta säästyneet rahat käytetyn moottoripyörän hankintaan.

"Näkyy vasta vuoden päästä"

Motorauman Juha-Pekka Väliviita uskoo, että koronapandemian vaikutukset uusien ja käytettyjen moottoripyörien, kuten myös veneiden kaupassa näkyvät kunnolla vasta vuoden päästä.

– Meillä on tälle keväälle ihan mukavasti toimituksia, sillä elämme nyt hyvin sujuneiden Moottoripyörämessujen ja Venemessujen jälkimainingissa. Kevätsesongin osalta on olemassa riski, että se jää vaimeaksi ja siirtyy kesään. Vasta vuoden päästä tiedetään paremmin.

Väliviidan mukaan viimeiset pari viikkoa ovat olleet kaupankäynnissä melko verkkaisia.

– Jokunen tarjouspyyntö saattaa tulla. Etenkin uusien moottoripyörien kauppa on nyt pysähdyksissä. Uskon kuitenkin, että kunhan tämä kriittisin vaihe hiukan helpottuu, alkaa kysyntäkin kohentua. Moni innostuu varmasti hankkimaan esimerkiksi uusia ajovarusteita.