Raumalainen DGD-yhtye uudistui

​ DGD:n riveissä soittavat laulaja-kitaristi Mia Skön(vas.), basisti Kosti Uusi-Kartano, rumpali Karoliina Laukola ja kitaristi Lauri Palonen. Laukolan kädessä on tänään ilmestyvä Lapsesi kädestä -levy. Kuva: Juha Sinisalo ​

Treenikämpän kahvihuoneen pöydällä notkuu ruskeita pahvilaatikkoja, jotka pitävät sisällään raumalaisen DGD-yhtyeen uudet vinyylilevyt.

Bändin jäsenet ovat innoissaan siitä, että heidän hengentuotteensa pääsee vihdoin pyörimään kuuntelijoiden kotien levylautasilla.

– Oli se aika mielettömän hieno hetki, kun sai ekan kerran käsiinsä oman vinyylin, rumpali Karoliina Laukola muistelee.

Tänään lauantaina uutta Lapsesi kädestä -levyä esitellään Turun TVO-klubilla, jossa DGD järjestää levynjulkistamiskeikan.

Yhtyeen kakkoslevyä lähdettiin työstämään jo kaksi vuotta sitten, jolloin on äänitetty ensimmäiset kappaleet.

Vuonna 2015 ilmestynyt esikoislevy I'm Going To Stop Killing And Start Giving Birth oli käytännössä laulaja-kitaristi Mia Skönin sooloalbumi, mutta Lapsesi kädestä -levy tehtiin eri tavalla.

– Tämä levy on ehdottomasti bändilevy, yhdessä tehty alusta loppuun, Mia Skön valaisee.

– Siksi tämä on jotenkin orgaanisempaa ja ulospäinsuuntautuneempaa, rennompaa, Skön jatkaa pohtien.

Osan kappaleista hän oli demottanut etukäteen ja ne sovitettiin nykyiseen muotoon yhdessä. Osa kappaleista syntyi alusta asti yhdessä tehden.

Levyä äänitettiin kolmessa eri erässä kahden vuoden aikana.

Tekoprosessia hidasti osaltaan se, että yhtyeen jäsenistä vain Mia Skön asuu Raumalla.

Karoliina Laukola asuu Jyväskylässä, samoin kuin Kosti Uusi-Kartanokin. Lauri Palonen asuu Turussa.

– Aina kun ehdittiin näkemään, ei ollut aikaa turhaan tuumailuun, vaan alettiin soittaa, basisti Kosti Uusi-Kartano kertoo.

– Ehkä siitä tulee se tietty vaaran tunne, kun ei ole liikaa aikaa hukattavaksi, kitaristi Lauri Palonen jatkaa.

Merkittävin muutos oli kuitenkin se, kun DGD:n sanoituskieli vaihtui englannista suomeksi.
Mia Skön kuvailee kirjoittavansa elämästä, omista kokemuksista ja tuntemuksista mahdollisimman suoraan, mutta kuitenkaan mystiikkaa unohtamatta.

– Olin miettinyt suomenkielisten sanoitusten kirjoittamista pitkään, mutta aina tuntui, etten ole valmis siihen. Enkä ollut nytkään, mutta kirjoitin silti, Skön nauraa.

Vinyylilevyn julkaiseminen on tyyristä puuhaa, mutta DGD sai rahoituksen levyn julkaisuun Mesenaatti-joukkorahoituksen kautta.

– Ilman tukijoita emme olisi voineet vinyyliä välttämättä julkaista, Kosti Uusi-Kartano arvioi.

Tänään DGD juhliikin mesenaattien kanssa Turussa, mutta Rauman vuoro koittaa huhtikuussa, kun se esiintyy Runojameissa ravintola Old Coppersissa.