Raumalainen Iida on somettava lehdenjakaja, joka pitää seuraajansa kärryillä työillan kulusta

Iida Haakanan pyörä on muuttunut tavanomaisesta kulkupelistä lehdenjakajan työvälineeksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Muutama kymmenen lehteä hissikorin kyytiin, hissi ylimpään kerrokseen ja sitten rappuja pitkin kerros kerrokselta kohti katutasoa.

Iida Haakana, 14 vuotta, jakaa joka keskiviikko kaupunkilehti Raumalaista. Silloin hänen seuraajansa pääsevät kurkistamaan lehdenjakajan arkeen.

Snapchatissa lehdenjakajan työtä raottava Haakana on tarkka asukkaiden yksityisyydestä. Siksi hänen jakamissaan kuvissa ja videoissa ei koskaan näy asukkaiden sukunimiä.

– Kerron seuraajilleni, mitä teen. Silloin, kun en ole kerrostalon sisällä, vastaan myös kysymyksiin, hän summaa.

Iida Haakana kertoo, että kysymyksiä ovat esittäneet samanikäiset nuoret.

– Nuoria on kiinnostanut esimerkiksi se, miten lehdenjakajaksi pääsee.

8.-luokkalainen Iida Haakana aloitti lehdenjakajana viime syksynä. Hän auttoi aluksi äitiään Kirsi Haakanaa, mutta sai pikkuhiljaa enemmän vastuuta hommasta.

– Viime viikolla jaoin lehdet ensimmäisen kerran ihan yksin, Haakana kertoo.

Hän innostui lehdenjakajan hommasta heti ensimmäisenä keskiviikkona.

– Ajattelin jo etukäteen, että lehdenjakajan työ on varmaan ihan sika kivaa. Joku sanoisi, että lehtien jakaminen on tylsää, mutta minä olen eri mieltä.

Aikaa muutaman sadan lehden jakamiseen menee Haakanalta puolestatoista tunnista pariin tuntiin. Pyörällä liikkuva Haakana kiinnittää osan lehdistä sarviin, osan koriin, osan takaritsalle ja osan reppuun.

– Minulla on päässäni tarkka järjestys taloista. Lähden jakamaan lehtiä heti koulun jälkeen, jotta saan homman valmiiksi ennen pimeän tuloa.

Lehdenjakajan työ on poikinut Haakanalle uuden harrastuksen. Hän on nimittäin alkanut kiinnittää huomiota erilaisiin oviin ja ovikoristeisiin. Otanlahden alueella kerrostaloissa lehtiä jakava Haakana on törmännyt esimerkiksi Mummi-teksteihin ja kukkakoristeisiin.

– Ovikoristeita on kiva seurata, hän sanoo.

Lehtien jakaminen on myös hyvää liikuntaa.

– Rappuja tulee juostua paljon.

Iida Haakanan Snapchat-tunnus on @haakanaiida.

”Joku sanoisi, että lehtien jakaminen on tylsää, mutta minä olen eri mieltä.”
Iida Haakana

Lehdenjakajille on töitä tarjolla juuri nyt – ”Käymäänkin saa tulla”

Kiinnostaisiko kaupunkilehti Raumalaisen jakaminen? Innokkaille lehdenjakajille on töitä tarjolla juuri nyt.

– Uusia jakajia tarvitaan koko ajan, Marva Median jakelupäällikkö Minna Myllykangas vahvistaa.

Raumalaista jakaa tällä hetkellä 50–60 hengen joukko. Kaupunkilehden jakajat puurtavat keskiviikkoisin Raumalla ja lähikunnissa.

Piiristä riippuen yhdellä jakajalla on jaettavanaan 200 talouden lehdet tai enemmän. Kaikkien kaupunkilehti Raumalaisten pitää olla jaettuna kello 20:een mennessä.

Raumalaisen jakajaksi voi hakea sinä vuonna, kun täyttää 14 vuotta. Jakelupäällikkö Minna Myllykangas kertoo, että tällä hetkellä vain kolmasosa jakajista on alle 18-vuotiaita.

– Vielä muutama vuosi sitten suurin osa jakajista oli nuoria, mutta nyt suhde on kääntynyt toisinpäin.

Lehdenjakajalta ei vaadita aiempaa kokemusta tai koulutusta, vaan tapana on, että kokeneet lehdenjakajat perehdyttävät aloittelijat työhön. Jos työ kaupunkilehden jakajana kiinnostaa, kannattaa toimia.

– Yhteyttä voi ottaa netistä löytyvällä lomakkeella tai soittamalla. Käymäänkin saa tulla, Myllykangas kannustaa.

Marva Median käyntiosoite on Susivuorentie 2. Kaupunkilehti Raumalaisen jakajaksi hakeminen onnistuu myös netissä. Täysi-ikäisille on töitä tarjolla myös sanomalehti Länsi-Suomen varhaisjakajana. Haku Länsi-Suomen varhaisjakajaksi tapahtuu täällä.