Raumalainen leipuri-kondiittoriopiskelija pääsi Taitaja2023-kilpailun finaaliin, kisaamisvietti tulee jääkiekosta

Kävipä toukokuisessa finaalissa sitten miten tahansa, Ronja Kaupinsalolla on tulevaisuuden ammatti selvillä.

Taitaja2023-finaaliin valmistautuvalla Ronja Kaupinsalola ovat tulevaisuuden suunnitelmat jo selvillä. Ura leipomo-konditoria-alalla kiinnostaa.

Lähes 380 nuorta finalistia 47 kilpailulajissa mittelee toukokuussa Espoossa Taitaja2023-finaaleissa.

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana.

Yksi finaaliin päässeistä on raumalainen leipuri-kondiittoriopiskelija Ronja Kaupinsalo, joka selvitti tiensä loppukilpailuun helmikuussa pidetyssä semifinaalissa.

– Kilpailu jännittää, sillä minulla on tapana asettaa itselleni liikaa paineita. En ollut esimerkiksi tyytyväinen kaikkiin semifinaalitöihini, nuori nainen tunnustaa.

21-vuotias Winnovan leipuri-kondiittoriopiskelija kertoo olleensa aina kiinnostunut ”pikku pipertämisestä”.

– Leivonta oli koulun kotitaloustunneilla ihan ehdoton lempparini. Valmistuin kokiksi 2021, ja nyt teen toista vuotta leipuri-kondiittoriopintoja, jotka saan päätökseen ensi syksynä.

Ronja on ainoa Winnova Rauman leipuri-kondiittoripuolen opiskelijoista, joka ilmoittautui mukaan Taitaja-kisaan.

Innostus kilpailemiseen tulee Ronjan mukaan mitä ilmeisimmin jääkiekosta, jota hän pelasi nuorempana Uudenkaupungin Jääkotkissa.

– Tosin siellä oli aina joukkue komppaamassa. Nyt ei ole ketään, kehen voisin tukeutua.

Semifinaalissa piti valmistaa leipomoeines, moussekakku ja suklaakoristeita. Valmistuksessa ei saanut Ronjan mukaan käyttää omaa luovuuttaan, vaan piti tehdä tarkka toisinto esimerkkituotteesta.

Koko ajan tarkkailtiin myös, paljonko kilpailijalta tulee suorituksen aikana roskaa ja biojätettä.

– Harmittaa, kun tajusin vasta jälkeenpäin, että olin käyttänyt liian monia suojahanskoja ja leivinpapereita.

Ronjan työskentely ja kilpailutuotteet vakuuttivat kuitenkin tuomariston, ja finaalipaikka irtosi.

Ronja tietää, että tulevan finaalin tehtävissä on osassa ilmoitettu reseptit, osaan ne laaditaan itse.

– Ainakin siellä on jokin taitotyö, joka suunnitellaan vihjeen pohjalta ja toteutetaan sokerista, suklaasta ja/tai koristetaikinasta.

Jännittäväksi kisan tekee se, että tehtävissä on Ronjan mukaan 30 prosentin muutosmahdollisuus.

– Esimerkiksi sitruunapullat saattavatkin muuttua kesken kisan sitruunamuffinsseiksi, ja ne pitää osata valmistaa ilman ohjetta.

Parhaillaan Ronja treenaa entermet-kakkuja. Ne ovat hyydykekakkuja, joiden välissä on erilaisia täytekerroksia. Juuri mousse- ja entremet-kakut ovatkin hänen vahvuuksiaan.

– Harjoittelen myös croissanttejen ja erilasten crémejen tekemistä. On aika vaikeaa tietää lopulta, minkälaisia tehtäviä finaaliin on tulossa. Sinne voi tulla vaikka juurileipätehtävä.

Kävipä toukokuisessa finaalissa sitten miten tahansa, Ronjalla on tulevaisuuden ammatti selvillä.

Opintojensa ohessa hän on jo työskennellyt raumalaisessa Prassen leipomo-konditoriassa ja sieltä hänelle on luvattu jatkossakin töitä.

– On ollut hienoa seurata läheltä, mitä yrittäminen oikein on. Itse olen haaveillut perustavani joskus oman pienen konditoria-kahvilan, mutta ainakin tässä vaiheessa työskenteleminen toisen palveluksessa sopii minulle hyvin.

Jatkossa Ronja aikoo vielä syventää alan opintojaan suorittamalla ensin leipuri-kondiittorin ammatti- eli kisällitutkinnon ja sen jälkeen vielä erikoisammattitutkinnon, minkä jälkeen häntä voikin kutsua ”mestariksi”.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut