Raumalainen rockabilly-yhtye RelaxTrio: ”Hieno kunnianosoitus meille”

Taiteilija Jussi Säteri sekä RelaxTrion laulaja-kontrabasisti Linda Teränen ja kitaristi Oskari Nieminen valmiin maalauksen edessä. Trion rumpali Vilho Voutilainen oli teoksen paljastustilaisuuden aikana kotonaan potemassa flunssaa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Raumalaisen Kuljetus A. Eklundin tuliterän puutavarayhdistelmän vetoauton kyljissä komeilevat nyt rockabilly-yhtye RelaxTrion kuvat.

Turkulainen kynäruiskulla taiteileva Jussi Säteri maalasi kolmatta viikkoa ”lähes yötä päivää” raumalaisyhtyeen jäsenten muotokuvia Ari Eklundin autohallissa Eurajoella.

Eklund on armoitettu rockabilly-musiikin ystävä, minkä vuoksi hän halusi suosikkibändinsä kuvat uuteen ajoneuvoonsa.

– Vanhemmassa autossani on toisen lempparibändini, sveitsiläisen Hillbilly Moon Explosionin laulajan Emanuela Hutterin kuva ja ajattelin, että kotiseuturakkauden nimissä olisi hienoa, jos uuteen autooni tulisivat Relaxin kuvat, Ari Eklund selvittää.

Ari Eklundin vanhemmassa puutavarayhdistelmässä on Jussi Säterin maalaama kuva sveitsiläisestä Emanuela Hutterista. Kuva: Arkisto

Mies kertoo käyneensä monet kerrat RelaxTrion keikoilla ja kuuntelevansa ahkerasti kolmikon levyjä.

– Pari vuotta sitten olimme Power Parkissa keikalla, jonka jälkeen Ari tuli pyytämään meitä katsomaan hänen rekkaansa, johon on maalattu Emanuelan kuva. Silloin jo alustavasti sovimme, että kuviamme saisi käyttää hänen seuraavassa autossaan, RelaxTrion kitaristi Oskari Nieminen muistelee.

Kynäruiskumaali kuivuu melko nopeasti, joten Jussi Säteri joutuu työskentelemään rivakasti. Mies myöntää, että rakennustelineille nouseminen ja niiltä laskeutuminen useita kertoja tunnissa käy kropan päälle. Säännöllinen kuntosaliharjoittelu ja terveet elämäntavat helpottavat hänen työskentelyään huomattavasti. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Jussi Säterin toteuttama Relax-taideteos Eklundin uudessa puutavarayhdistelmän vetoautossa on Niemisen mukaan ”pirun hieno”.

– Siitä tuli vielä siistimpi kuin mitä kuvittelimme. Erityisesti yksityiskohdat ovat vaikuttavia. Jussi on maalannut kuvaan jopa kitarani pienimmät nupitkin!

– Tämä on meille hieno kunnianosoitus, bändin laulaja-kontrabasisti Linda Teränen hymyilee.

Relax-trion keikkarintamalla on nykyisen koronatilanteen vuoksi nyt hiljaista, mutta se ei soittajia haittaa, sillä yhtye tekee parhaillaan uusia biisejä ja valmistautuu studioäänitykseen huhtikuun lopulla.

– Uuden levyn julkaisuajankohta on kuitenkin vielä avoin, Nieminen toteaa.

Vetoauton toisella puolella on kuva Lindasta nahkarotsissa ja mekossa, jonka kuosia Jussi Säteri hieman muutti. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Jo miltei 20 vuoden ajan kynäruiskulla maalannut Jussi Säteri on taidoiltaan tunnettu ja arvostettu ammattilainen etenkin suomalaisten moottoripyörä- ja autoharrastajien keskuudessa.

Hänen kuviaan voikin enimmäkseen nähdä ajoneuvojen kyljissä, mutta oikeastaan mikään kohde ei ole kynäruiskutaitelijalle mahdoton tehtävä.

– Olen maalannut kuvia niin pieniin kuin suuriinkin kohteisiin; virvelikelasta keilahallin sisäseinään, Säteri hymyilee.

Mies kertoo innostuneensa piirtämisestä ja maalaamisesta seuratessaan pikkupoikana veljensä piirtelyä.

– Piirsin koulussakin koko ajan. Ehkä olisi pitänyt opetella enemmän koulujuttuja piirtämisen sijaan, hän naurahtaa.

Nykyään hän ei muuta teekään kuin maalaa työkseen.

Relax-trion kuvien suunnittelussa Säterillä oli luonnollisesti mukana myös työn tilaaja Ari Eklund.

– Ensimmäisen Jussin hahmotteleman version kylläkin tyrmäsin, Eklund naurahtaa.

Turkulainen airbrush-taiteilja Jussi Säteri maalaa kuvia pääasiassa moottoripyöriin ja autoihin, mutta onpa hänen ammattitaitoaan käytetty virvelikelankin koristeluun. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Jussi Säteri selvittää, että hän ei suostu tekemään kovin tarkkoja suunnitelmia työnsä suhteen, sillä taideteos elää koko valmistumisprosessin ajan.

– Olen muuttanut nyt esimerkiksi maalauksen taustasävyjä työskentelyn kuluessa.

Muutenkin Säterillä on tapana toteuttaa taiteellisia vapauksiaan, kuten nyt tuoreimmassa teoksessa.
Siinä esimerkiksi Linda Teräsen valokuvassa hänen yllään oleva ruutumekko vaihtui maalauksessa valoverhoista sapluunansa saaneeseen kuviomekkoon.

Vetoauton toisella puolella olevaan maalaukseen Säteri puolestaan vaihtoi Lindan raitapaidan sini-keltaiseen t-paitaan.

– Tässä työssä pitää tietää jopa meikkaamisesta, taiteilija nauraa ja viittaa maalaamiinsa Lindan tekoripsiin.