Raumalainen zumba juhlisti pyöreitä – tiesitkö, että laji syntyi alun perin vahingossa?

Kuntosumpussa juhlistettiin lauantaina raumalaisen zumban kymmenvuotista taivalta puolitoistatuntisen zumba-maratonin parissa. Ohjaaja Linda Laineen lisäksi eturivistä löytyi naisia, jotka ovat zumbanneet koko kymmenen vuotta. Kuva: Jussi Hietikko

Kymmenen vuotta sitten zumba oli valtaisa hitti: TV-Shop toitotti uudesta lajista ja olihan se saatava myös Raumalle.

– Muistan, miten Suomen kaikki ohjaajakoulutukset olivat tuolloin täynnä. Harkitsin jo Norjaan koulutukseen lähtemistä, kun Suomen-kurssille lopulta vapautuikin yksi paikka, Kuntosumpussa zumbaa ohjaava Linda Laine kertoo.

Zumbaa ei tuolloin juuri tarvinnut markkinoida; kaikki tiesivät mistä on kyse ja halusivat päästä kokeilemaan lajia.

– Tunnit piti varata pari viikkoa etukäteen, jotta sai itselleen paikan. Silloin zumbattiin aamuin illoin. Erään raumalaisen yrityksen työntekijät, sekä naisia että miehiä, kävivät aamupäivällä lounas-zumbassa, Linda kuvailee.

Lindan zumbatuntien eturivissä tanssivat edelleen ne samat naiset, jotka olivat mukana zumban kultavuosina kymmenen vuotta sitten.

Vaikka hype onkin tasaantunut, zumba kiinnostaa edelleen.

– Alkuvuonnakin osa halukkaista zumbaajista on jouduttu käännyttämään pois, kun saliin ei ole enää mahtunut, Laine kertoo.

Tällä hetkellä Kuntosumpussa zumbataan kahdesti viikossa, ja liikuntakeskus on ainoa paikka, jossa Raumalla pääsee zumbaamaan.

– Hienointa on, kun lähes joka viikko ohjatessa menee kylmät väreet, kun on vaan niin siistiä ja hyvä fiilis.

Vuosien saatossa Linda on vienyt zumbaa Raumalla myös liikuntakeskuksen ulkopuolelle: hän on ohjannut tunteja torilla, Flikkatte vitosen alkulämmittelyssä Poroholmassa ja palmujen alla Otanlahden rannalla.

– Zumbattu on myös polttareissa ja yritysten tyky-päivissä.

Mikä on sitten zumban salaisuus?

– Tunnilla tulee hauskaa pitämällä hiki! Zumba sopii kaikenikäisille ja se on matalan kynnyksen tunti. Koskaan ei tanssita veren maku suussa vaan ilon kautta, Laine kuvailee.

Raumalla zumba henkilöityy vahvasti juuri Lindaan. Hänellä on yksi erityinen muisto vuosien takaa.

– Olin zumbaohjauksen ansiosta kerran ehdolla Vuoden raumalaiseksi. Tuolloin minua kuvailtiin kansankiihottajaksi, Laine naurahtaa.

Eniten Lindan omaan mieleen ovat aidot lattarit ja erityisesti salsat.

Hänen tunneillaan kuullaan kuitenkin kappaleita laidasta laitaan ja lanteita on sheikattu vuosien mittaan niin Antti Tuiskun kuin Shakirankin kanssa.

– Jokainen zumba on ohjaajansa näköinen riippuen hänen taustastaan, jossa voi olla vaikka voimistelua, kilpatanssia tai rivitanssia, Laine kuvailee.

– Isompaan yleisöön vetoavat yleensä tunnetut ja radioissa soitetut kappaleet. Hyvä zumbatunti pitää sisällään sopivassa suhteessa molempia kappaleita: lattareita ja radiohittejä.