Raumalaisen sisustusteema: Kodin rento tunnelma syntyy materiaalien ja pintojen erilaisuudesta

Laadukkaat villaa sisältävät ruutukankaat tekevät vähitellen tuloaan myös suomalaisten koteihin. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Tyylikäs, mutta usein melko kliininen valko-musta-harmaa kodinsisustus on väistymässä, ja nyt sitä pehmennetään luonnonmateriaaleilla, kuten puulla.

– Syksyn ja talven sisustustyylissä on lämpöä ja rentoutta, mikä syntyy ennen kaikkea materiaalien ja pintojen erilaisesta kirjosta, Sisustustalo Kodinonnen yrittäjä Johanna Närvä sanoo.

Puun ohella luonnollisuutta ja kodikkuutta sisustukseen tuovat sisal, villa, pellava, sametti, turkis, nahka, neuleet ja kirjailut sekä luonnosta sisään kannetut heinät ja oksat.

Huonekalujen ja muiden sisustuselementtien pinnoissa nähdään lasia, peiliä, marmoria ja rautaa. Vain muovi loistaa poissaolollaan.

– Aiemmin moderneissa kodeissa käytettiin paljon yhtä tai kahta materiaalia esimerkiksi tekstiileissä. Nyt halutaan erilaista struktuuria ja tuntumaa. Myös värejä uskalletaan tuoda kotiin rohkeammin kuin ennen, Närvä toteaa.

Sisustusväreihin ovat tulleet takaisin ruskean eri sävyt. Syksyn ja talven väripaletissa on myös kultaa, pellavan sävyjä, vanhaa roosaa sekä vihreää eri muodoissaan aina vaaleasta vedenvihreästä voimakkaampaan petrooliin.

– Perinteiset skottiruudut alkavat pikkuhiljaa löytää tietään suomalaistenkin koteihin. Jouluksi on jo tullut punaruutuista skottikangasta, ja vähitellen suomalaiset alkavat lämmetä ruudullisille villakankaille, joilla kotiin saakin ihanan kodikkaan tunnelman. Niissä on hienoja väriyhdistelmiä.

Johanna Närvä on huomannut, että nykyään nuoremmatkin ihmiset haluavat yhdistellä kotinsa moderniin sisustukseen vanhaa tavaraa.

– Kodista ei tehdä enää kalustenäyttelyä, vaan elämän kerroksellisuus saa näkyä. Esineellä voi olla tarina ja henkilökohtaista arvoa, jota ei pysty rahassa määrittelemään.

Kodin ilmeen uudistamiseen ei aina tarvita suurta remonttia. Johanna Närvä neuvoo, että tekstiilejä ja pieniä yksityiskohtia päivittämällä koti kohenee kummasti.

– Usein riittää jo pelkästään se, että tavarat ja huonekalut sijoitellaan oikeille paikoilleen. Huoneen levollinen tunnelma syntyy silloin, kun sen ”piirtämättömät viivat” ovat kohdallaan ja kalusteet on hyvin rytmitelty. Nykyään on saatavana uusia oivallisia säilytysjärjestelmiä vaatteille ja tavaroille. Myös valaistuksella on suuri vaikutus yleiseen viihtyvyyteen.

Närvän mukaan ihminen tulee usein sokeaksi omalle kodilleen. Sen vuoksi olisi hyvä aika ajoin pyytää joku katsomaan kotiaan ulkopuolisin silmin.