Raumalaisen sisustusteema: Komerossa on paikka kaikelle

Euro-Kalusteen Ari Mäkinen kertoo, että liukuovien taakse saa piiloon vaikka 80 senttimetriä leveät säilytyskorit. Kuvat: Elina Helkelä

Talvikausi tuo tullessaan paksummat päällysvaatteet, pipot, hanskat, kaulahuivit ja raskaat jalkineet.

Mikäli et halua, että oma eteisesi näyttää suurelta sekamelskalta, sinun kannattaa panostaa kunnollisiin säilytysratkaisuihin.
Liukuovikomerot eivät vie tilaa kapeillakaan käytävillä, ja niiden kätköihin saa upotettua valtavan määrän vaatteita ja muita tavaroita.

– Liukuovien taakse voidaan asentaa useita eri levyisiä ulosvedettäviä laatikoita, joita on 20-senttisistä aina 1,20 metriä leveisiin asti, toinen Euro-Keittiöiden yrittäjistä Ari Mäkinen kertoo.

Ulosvedettävässä laatikostossa voi säilyttää vaikkapa asusteita tai siivousvälineitä.

Laatikoiden ohella myös korit ovat tulleet jäädäkseen komeroiden sisusteisiin. Koreja on useita malleja; perinteisestä metallilankakorista tiheämpiverkkoisiin koreihin, joista eivät pienetkään esineet pääse putoilemaan läpi.

Mäkisen mukaan kaappeihin asennetaan nykyään paljon jopa 80 senttiä leveitä metallilankakoreja, jotka ovat oikea tilaihme. Vaivattomasti liukuvista leveistä koreista näkee heti, mitä ne sisältävät.

Yleisin korikorkeus on 15 senttimetriä, mutta syvempiäkin koreja käytetään, esimerkiksi pyykin säilytykseen.

Kodinhoitohuoneessa on pyykkiä varten syvä kori sekä kääntyvä silityspeti.

Mäkinen kertoo, että kaikki säilytyskalusteet valmistetaan siten, että ne muuntuvat mutkattomasti asiakkaan tarpeen mukaan.
Esimerkiksi lastenhuoneen kaappeihin voidaan tehdä säädettävät hyllyt ja vaatetangot, sillä huoneen asukas ei ole ikuisesti kuusivuotias.

– Makuuhuoneeseen ja lastenhuoneeseen hyvä komerosyvyys on 60 senttimetriä, mutta eteiseen kannattaisikin valita 65- tai 70-senttiä syvä kaappi. Eteisessä kun säilytetään paksuja talvivaatteita.

Välikausisäilytystä varten korkeisiin kaappeihin saadaan ”vaatehissillä” säilöön sesongin ulkopuoliset vaatteet ja asusteet.
Kodinhoitohuoneessa työskentelyä taas helpottavat ulosvedettävät korit ja siivoustelineet sekä esimerkiksi 90 astetta kääntyvä silityspeti.

Liukuovikomeroiden ovivaihtoehtoja on lukuisia.

Liukuovikomeroiden ovimateriaaleissa on nykyään useita materiaalivaihtoehtoja.

– Ylivoimaisesti suosituin ainakin meillä on ollut mattavalkoinen lasi, jonka pintaan ei jää sormenjälkiä, Ari Mäkinen kertoo.
Samasta syystä uusi PET-kalvo-ovi on suosittu materiaali, sillä sormenjäljet eivät näy tässä kierrätysmuovista valmistetussa pinnassa.

Euro-Keittiöt myy eniten valkoista mattalasia liukuovikomeroihin, sillä ovimateriaaliin ei jää sormenjälkiä.

Säilytyskalusteita uusimalla tai niitä päivittämällä kotiinsa saa nopeasti siistin ja freesatun ilmeen.

Ari Mäkisen mukaan syksy ja kevättalvi ovat perinteisesti remontoijan aktiiviaikaa. Kotia halutaan kohentaa jouluksi ja keväällä taas esimerkiksi valmistujaisjuhlien vuoksi.

– Kaappitoimitukset lähtevät meiltä asiakkaalle nyt noin parissa viikossa, Mäkinen lupaa.