Raumalaisissa kahviloissa herkutellaan itsenäisyyspäivänä Suomi-teemalla

Kahvilapäällikkö Jari Huhtala Cafe Prassenilta esitteli kahvilan Suomi 100 -valikoimaa tiistaina. Suomen kartan mallinen joulupipari on yksi Prassenin itsenäisyyspäivän tietämillä myytävistä herkuista. Kuvat: Jussi Hietikko

Raumalaisten kahviloiden vitriinit ovat saaneet itsenäisyyspäivän kunniaksi täytettä Suomi-teeman mukaisista leivonnaisista.

Osa on ottanut Suomi 100 -leivoksensa myyntiin jo ennen joulukuun 6:tta, osa satsaa varsinaiseen juhlapäivään. Suomi-hyvällisillä on riittänyt kysyntää.

– Suomi-leivonnaisia on haettu aamusta asti. Lisäksi kaapit ovat täynnä ennakkotilauksia, Cafe Prassenin kahvilapäällikkö Jari Huhtala totesi tiistaina puolen päivän maissa.

Johanna Uusitalo suunnitteli Prassenille oman leivonnaisen ja piparin varta vasten Suomen juhlavuoden kunniaksi.

Tiihosen kahvilassa kaupan on muun muassa Suomi-värein koristeltuja bebe-leivoksia ja Tarja Jokisen ja Marja Vuorion leipomossa suunnittelemia Suomi 100 -leivoksia.

"Suomi-leivonnaisia on haettu aamusta asti."
Jari Huhtala

Kaffebarissa myytävän Suomi-koivuhalon loihtii Tiina Willman. Hän vinkkaa valkosuklaalla kuorrutetun kääretortun sopivan myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Cafe Salissa myydään itsenäisyyspäivänä sinivalkoisia perunaleivoksia. Kontion kahvilan vitriinistä löytyy esimerkiksi Suomi-käpykakkua sekä mustaherukkahyytelöleivoksia.

– Suomi-leivonnaisilla on ollut aina kysyntää itsenäisyyspäivän tienoilla, mutta nyt kysyntää on ollut vielä tavallista enemmän, Petri Laaksonen Kontiolta arvioi.

Katariina Hietaniemi jatkaa, että Kontiolla itsenäisyyspäivän herkkuihin on panostettu tänä vuonna erityisesti.

– Suomi 100 -leivonnaisia on saanut jo pitkin vuotta, hän sanoo.

Kahviloiden itsenäisyyspäivän aukioloajat vaihtelevat.

Kaffebarissa herkutellaan Suomi 100 -aiheisella koivuhalolla. Perinteinen käpykakku sai itsenäisyyspäivän alla uuden ilmeen, kertoo Katariina Hietaniemi Kontion leipomosta. Kuningatarhillo on yksi Tiihosen leipomon Suomi 100 -leivonnaisen ainesosista.

Kimppujakin koristavat sininen ja valkoinen

Vaikka joulukuussa on myynnissä vain vähän luonnostaan sinisiä kukkia, kukkakaupat ovat loihtineet näyttäviä Suomi 100 -kimppuja.

Kukka-Shop Rosan floristi Merita Elsilä huomauttaa, että värjäämällä kukasta saadaan juuri sopivan sininen.

– Itsenäisyyspäivän kimppuja koristellaan myös nauhoilla ja pienillä Suomen lipuilla, hän kertoo.

Merja Lähteenmäki Viherkäisestä kertoo, että raumalaiset ovat ostaneet kotiensa koristukseksi Suomi 100 -kukkakimppuja ja -ruukkukukkia.

– Sinivalkoisia ulkoistutuksia on laitettu lähinnä julkisiin paikkoihin.

Sopivan sinisten kukkien saamiseksi kukkia on värjättävä.