Raumalaislukiolainen voi saada kurssikirjoja koulusta lainaksi

Raumalaislukiolaiset voivat saada osan kurssikirjoistaan lainaksi, jos rahoista tekee tiukkaa. Kuva: Anu Elo

Lukiolaisten nousseet opiskelukustannukset saivat Rauman Lyseon lukion lehtori Virpi Erämajan toimimaan. Hän ehdotti kurssikirjojen kirjastoa, josta taloudellisesti tiukoilla olevat lukiolaiset voisivat lainata jakson ajaksi oppikirjoja.

– Monikin yhdistys on antanut oppikirjoja yhdelle opiskelijalle jo vuosia. Virpi keksi vanhojen koulutaulujen myynnin jälkeen, että sillä rahalla voisi aloittaa kirjaston, josta moni opiskelija hyötyy, kertoo opinto-ohjauksen lehtori Mari-Anna Niemi.

Erämaja toimii Inner Wheel Raumassa, joka oli ensimmäinen mukaan lähtenyt yhdistys.

Niemi sen sijaan on LC Rauma/Kanali Helmen rahastonhoitaja. Nyt rahoitusta ovat antaneet Lions clubeista sen lisäksi Reimari ja Reimari Ladyt.

Yksi lahjoittaja ei halua nimeään julkisuuteen.

– Tämä on parasta yhdistysten yhteistyötä nuorten hyväksi eikä tämä ole keneltäkään pois.

Kirjaston kirjoja saa hyödyntää, kunhan nuori on jutellut koulukuraattorin kanssa. Keskustelun aikana selvitetään tarve ja myönteisen päätöksen jälkeen lähtee lomake allekirjoitettavaksi huoltajillekin.

Niemi kehuu, että lainakirjoja tarvitsevat nuoret ovat reilusti menneet kuraattorin kanssa puhumaan.

Raumalaislukiolaiselle laaditaan kirjastokortti, johon lainatut ja palautetut kirjat kirjataan.

Lainakirjan voi saada niissä oppiaineissa, joita opiskelija ei aio suorittaa ylioppilastutkinnossaan. Kirjan saa kuittausta vastaan opinto-ohjaajilta.

– Meillä on huoneissamme kirjakaappi. Lainaajia on yli kymmenen, mutta kirjoja riittäisi useammallekin, Niemi sanoo.

Niemi tietää, että kannettavan tietokoneen hankkimisen jälkeen lukiolaisen perheen talous saattaa kaatua uusien oppikirjojen kustannuksiin.

– Kutsumme tätä kirjastipendiksi, ja se oli toiminnassa myös viime lukuvuoden. Tälle syksylle hankimme toisen lukuvuoden kirjoja, koska ensimmäisen vuoden kirjoja on jo.

Lukiolaiset saavat kirjoja jakso kerrallaan. Uudet kirjat voi hakea, kun entisen jakson kirjat on palautettu. Kolmas jakso alkoi torstaina.

– Pakollisen aineen kurssikirjoja saattaa olla kirjastossa neljäkin, kuten matematiikkaa, jotta kaikille riittää.