Raumalaista pullopostia lähes 30 vuoden takaa Karibian hiekassa

Message In A Bottle Hunter Clint Buffington ja Ahti Valmusen 1980-luvun lopulla lähettämä pulloposti. Buffington on mukana loppukesällä ensi-iltansa saavassa dokumenttielokuvassa The Tides That Bind. Hän harmittelee, ettei Ahdin pulloposti ehtinyt dokumenttiin mukaan. Kuva: messageinabottlehunter.com

Vuonna 2013 Karibialla matkaillut amerikkalainen Clint Buffington sananmukaisesti kompastui rantahiekasta esiin pistävään lasipulloon.

– Pullo näytti yhtä rähjäiseltä kuin miltä jalkani silloin tuntui. Olin nimittäin muutamia päiviä aikaisemmin nyrjäyttänyt nilkkani aika pahasti, minkä vuoksi jouduin vetämään jalkaa perässäni hiekkarannalla kävellessäni, Clint kertoo.

Ehkäpä juuri siitä syystä miehen jalka osui vanhaan Gordon´s Gin -pulloon, jonka sisältöä hän ryhtyi oitis tutkimaan.

”Pullopostin metsästäjäksi” itseään kutsuva ja Message In A Bottle Hunter -nimistä blogia pitävä Clint Buffington on harjaantunut erottamaan rannoille huuhtoutuneiden pullojen joukosta sellaiset yksilöt, jotka saattavat sisältää jotain kirjeeseen viittaavaa.

– Eipä siellä pullossa mitään varsinaista viestiä näkynyt; lähinnä paperitukko, josta erottui kirjain sieltä, toinen täältä.

Clintin Karibian hiekasta löytämän pullopostin paperiarkki oli pahoin vaurioitunut. Osa paperista oli aaltojen myllerryksessä rutistunut piukaksi palloksi. Kuva: messageinabottlehunter.com

Niinpä hän päätyi pitämään löytöään toivottomana tapauksena, mutta päätti silti viedä pullon kotiinsa, ajatellen selvittävänsä sen salaisuuden jossain vaiheessa.

Clint muutti toiselle paikkakunnalle, solmi avioliiton ja perhekin kasvoi. Karibian hiekasta löytynyt pulloposti unohtui moneksi vuodeksi varastoon, kunnes vajaa kuukausi sitten hän kaivoi sen esille.

Vuodesta 2007 pulloposteja metsästänyt ja tähän mennessä jo yli 80 kirjepulloa löytänyt Clint tiesi, että hänen pitää olla hyvin varovainen ryhtyessään ratkomaan pullon sisällä olevan hauraan paperiarkin salaisuutta.

Hän sai kaivettua paperinpalat ulos pullosta, ja suihkepullon, kirurgin pinsettien ja muiden pienten työkalujen avulla hän irrotti paperipalat toisistaan.

Kaikeksi onneksi kookkaimmassa ja parhaiten säilyneessä palassa olikin oikeastaan se tärkein tieto; kirjoituskoneella kirjoitettu osoite Vasakuja 6, 26660 Rauma.

Lisäksi toisessa paperinpalassa näkyi Mr. Ahti ...lmunen.

Haurastuneista paperinpaloista muodostui palapeli, jonka tärkeimmät, eli osoitteen sisältävät palat olivat säästyneet onneksi kaikkein parhaiten. Kuva: messageinabottlehunter.com

Internetin ihmeellisestä maailmasta Clint bongasi, että Vasakuja on katu Raumalla Suomessa, numerosarja merkitsee kaupunginosaa ja 6 tarkoittaa talon numeroa.

– Googlasin myös suomalaisia sukunimiä ja vaihtoehdoiksi sain Tolmunen, Vilmunen, Valmunen, Palmunen..., Clint luettelee.

Hän päätti lähettää pullopostilöydöstään kertovan kirjeen Vasakuja 6:een ilman vastaanottajan sukunimeä.

Kun vastausta ei alkanut kuulua, hän otti yhteyttä Messengerin kautta Raumalaisen toimitukseen pyytäen apua Ahdin henkilöllisyyden ja nykyisen olinpaikan selvittämiseksi.

Onneksi Rauma on pieni paikkakunta.

Ei tarvittu kuin muutama puhelinsoitto, ja pian selvisi, että raumalainen jo edesmennyt merikapteeni Ahti Valmunen oli lähettänyt pullopostin matkaan laivaltaan joskus 1980-luvun loppupuolella.

– Isäni oikein harrasti pulloposteja. Esimerkiksi 1990-luvulla saimme varsin usein kirjeitä eri puolilta maailmaa ihmisiltä, jotka olivat löytäneet isän lähettämän pullopostin, Ahti Valmusen tytär Jaana Lepistö kertoo.

Muiden muassa Etelä-Amerikan linjoilla seilannut merikapteeni Ahti Valmunen harrasti pullopostien lähettämistä. Siitä osoituksena ovat monet vastauskirjeet, joita Valmusen kotiosoitteeseen on postitettu. Eksoottisin lienee Australiasta lähetetty valokuvallinen kirje, jossa kerrottiin kengurun makoilleen kapteenin pullopostin päällä. Taustalla näkyvä oranssi kirjekuori on Clint Buffingtonin lähettämä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Viimeksi tällainen kirje saapui vuonna 2014 Australiasta.

– Se olikin aika uskomaton juttu! Australialaispariskunta kertoi kävelleensä hiekkarannalla ja nähneensä siellä auringossa lekottelevan laiskan kengurun (lazy kangaroo), joka pinkaisi pakoon heidät nähtyään. Pariskunta oli melkoisen ihmeissään, kun kengurun makuupaikalta hiekan seasta löytyikin pullopostia, Jaana nauraa.

Pariskunta oli joutunut rikkomaan pullon saadakseen paperiarkin ulos. Se oli ollut ilmeisesti paremmassa kunnossa kuin Clint Buffingtonin löytämä paperi, joten australialaiset osasivat lähettää vastauskirjeen heti oikealle henkilölle.

Merikapteeni itse ei valitettavasti sitä kirjettä enää nähnyt, sillä hän menehtyi vuonna 2012 vaikean sairauden murtamana.

Pyhärannasta kotoisin ollut Ahti Valmunen seilasi maailman meriä jo 1960-luvulla. Hän opiskeli Rauman merikoulussa, ja yliperämies hänestä tuli 1970-luvulla. Se aika on jäänyt Jaana Lepistölle lähtemättömästi mieleen.

– Olin noin viisivuotias, kun olimme äidin kanssa reilun kuukauden isän laivalla. Se oli hauskaa aikaa. Minulle tehtiin oma uima-allaskin laivan kannelle ja sain Atlantin ylityskasteen, mistä minulla on todistuskin.

Valmunen monisti tällaisia viestejä, jotka hän lähetti laivoiltaan matkaan merivirtojen vietäviksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kapteenina muiden muassa EFFOA:n ja Finncarriersin laivoilla seilannut Ahti Valmunen oli pullopostien lisäksi myös innokas kirjeiden kirjoittaja.

– Harva voi sanoa olleensa isänsä kanssa tiiviissä kirjeenvaihdossa mutta minä, Tarja-sisko ja äiti saatoimme niin sanoa. Isä lähetti kullekin meistä viikoittain omat henkilökohtaiset kirjeet ja valtavan määrän postikortteja eri puolilta maailmaa, Jaana muistelee.

Hän myöntää olleensa aina isän tyttö ja ”valtavan ylpeä” isästään.

– Vaikka merikapteenin työ veikin isän joskus jopa kolmeksi kuukaudeksi pois kotoa, hän oli aina vapaa-ajallaan hyvin vahvasti läsnä perheen arjessa. Isän poissaollessa me kolme naista pärjäsimme oikein hyvin. Se oli meidän elämäämme, eikä se tuntunut mitenkään ihmeelliseltä.

Jaana Lepistön äiti kuoli viime syksynä. Sisarukset Tarja Valmunen ja Jaana Lepistö ovat nyt käyneet läpi vanhempiensa jäämistöä.

– Tarja haki viime viikolla postia kotitalomme postilaatikosta ja siellä oli Clint Buffingtonin lähettämä kirje. Se oli saapunut perille ilmeisesti juuri niihin aikoihin, kun hän otti yhteyttä lehden toimitukseen. Tyttäreni Heta vastasi Facebookin kautta Buffingtonille heti samana päivänä, Jaana selvittää.

Hän pitää kirjeen saapumista ikään kuin viestinä edesmenneeltä merikapteeni-isältään, jonka tuliaisiksi tuomia muistoesineitä perikunta on juuri nyt lajitellut.

– Sitä pohtii, että miksi kirje saapui juuri nyt, kun pulloposti kuitenkin oli löytynyt jo kuusi vuotta sitten? Aivan kuin isä eläisi vielä.

Ahti Valmusen pullopostin uskomattomien käänteiden pääkohdat

 • Merikapteeni Ahti Valmusen 1980-luvun lopulla lähettämää pullopostia ei ehkä olisi koskaan löytynyt ellei sen löytäjän, Clint Buffingtonin, jalka olisi nyrjähtänyt. Sen vuoksi hän joutui vetämään jalkaa perässään hiekkarannalla kävellessään. Näin hän osui pulloon.
 • Harjaantunut pullopostiekspertti hoksasi heti, että kyse ei ole mistä tahansa meriroskasta.
 • Pulloposti makasi noin kuusi vuotta Buffingtonin varastossa. Vasta muutama viikko sitten hän ryhtyi tutkimaan sitä.
 • Pullon sisältämästä hauraasta paperisilpusta parhaiten olivat säilyneet osoitteen sisältämät palaset.
 • Netistä löytyi osoite, joka johti Raumalle. Lähettäjän sukunimestä oli jäljellä vain loppuosa, mutta Buffington päätti kokeilla onneaan ja lähetti kirjeen osoitteeseen.
 • Kirjettä ei heti huomattu, joten Buffington otti yhteyttä Raumalaisen toimitukseen ja pyysi apua pullopostin lähettäjän selvittämisessä.
 • Pikkukaupungissa ”kaikki tuntevat toisensa”, ja siksi selvisi pian, että pullopostin lähettäjä oli suurella todenäköisyydellä merikapteeni Ahti Valmunen.
 • Valitettavasti hän oli kuollut jo vuonna 2012, mutta hänen tyttärensä Jaana Lepistö tavoitettiin.
 • Ilmeni, että Clint Buffingtonin löytämä pulloposti ei ollut suinkaan ainoa kapteeni Valmusen lähettämä viesti. Niitä oli kymmeniä, joista todistuksena ovat monet vastauskirjeet eri puolilta maailmaa.
 • Erikoista on se, että tieto jo vuonna 2013 löytyneestä pullopostista saavutti Ahti Valmusen omaiset juuri nyt, kun he ovat käymässä läpi merikapteenin jäämistöä.
 •  

Clint Buffington – Message In A Bottle Hunter

 • Löysi ensimmäisen pullopostin 2007.
 • Tähän mennessä löytänyt jo yli 80 viestin sisältänyttä pulloa.
 • Kiinnostunut erityisesti löytämään pullopostia lähettäneet ihmiset.
 • Huolestunut merissä vellovasta ja rannoille huuhtoutuvasta roskasta, joka on suurimmaksi osaksi muovia.
 • Mukana loppukesällä ensi-iltansa saavassa dokumenttielokuvassa The Tides That Bind.
 • Kirjoittaa blogia Message In A Bottle Hunter. www.facebook.com/MessageInA-BottleHunter