Raumalaista valotaidetta Madridin Kristallipalatsiin

Mikko Kiviharjun ja Niko Tiaisen valoteos Kotkassa. Kuva: Rami Saarikorpi

Raumalaiset valotaiteilijat Mikko Kiviharju ja Niko Tiainen matkustavat tällä viikolla Madridiin Espanjaan, jossa he valaisevat Buen Retiro -puistossa sijaitsevan Palacio de Cristalin eli Kristallipalatsin.

Unescon suojelukohteisiin lukeutuva palatsi muuttuu valoilla taideteokseksi tulevana viikonloppuna 27.–29.10..

Tehtävä ei ole kaksikolle ainutlaatuinen, sillä he ovat aiemminkin vastanneet sekä Suomessa että Euroopassa useiden arvokohteiden teema- ja juhlavalaistuksista.

Translucence, Porvoo.

Palacio de Cristal on 1800-luvun viherhuone, joka on nykyään taidenäyttelytilana. Kreikkalaisen ristin muotoinen Palacio de Cristal on tehty lähes kokonaan lasista.

– On suuri kunnia tulla kutsutuksi Espanjaan ja saada kohteeksi yksi perinteikkäimmistä nähtävyyksistä ja kohteista, mitä maasta löytyy. Meillä on kokemusta Unescon kohteiden parissa toimisesta, ja Kristallipalatsi on ehdottomasti yksi ainutlaatuisimmista kohteista, joihin meillä on ollut mahdollisuus tutustua, Niko Tiainen kertoo tiedotteessa.

Taiteilijat kertovat, että Kristallipalatsin visuaalinen toteutus tulee olemaan kokonaisuudessaan uniikki. Teoksessa käytetään esitysjärjestelmiä, joita valotaiteilijat kehittivät pandemian raadellessa tapahtuma- ja kulttuurialaa.

– Jälkeenpäin on vapauttavaa havaita, että usko omaan tekemiseen kannatti silloin. Kehittämämme holografiset järjestelmät ovat herättäneet laajaa innostusta, Mikko Kiviharju iloitsee.

Suomalaistaiteilijoiden valoteos piti toteuttaa Madridissa jo vuosi sitten.

– Olimme matkaamassa Madridiin kaluston kanssa jo vuosi sitten. Silloin tapahtuman toteutuksen esti energiakriisi, joka siirsi toteutusta vuodella eteenpäin.

Poesia, Vuojoen kartano.

Kaksikon teoksia Suomessa ovat olleet muun muassa Åland 100 -juhlavuoden visuaaliset toteutukset Maarianhaminassa, Porvoon Tuomiokirkko ja Raatihuone, Vanhan Rauman Raatihuone, Vuojoen Kartano ja Tyrvään pappila.

Lisäksi he ovat tuoneet valotaidetta useiden eri kaupunkien keskustojen hallintorakennuksiin tai maamerkkeihin, kuten vesi- ja näkötorneihin.

Tiainen ja Kiviharju toteuttivat juuri syyskuun puolessa välissä suuren teoksen Kroatian Pulaan ja suunnitteilla on myös teos salaisessa kohteessa Ukrainassa.