Raumalla lapsetkin pääsevät äänestämään – ehdokkaiden joukosta löytyy muun muassa Otto Octopus, Mette Metsinkäinen ja Heppa Hurjapää

Lapset voivat etsiä omaa suosikkiehdokastaan myös Rauman katukuvasta löytyvästä vaalimainoksesta.

Vuoden 2021 kuntavaalien yhteydessä järjestetään myös valtakunnalliset Lasten vaalit.

Vaalien pääjärjestäjinä toimivat Suomen Nuorkauppakamarit ry, Suomen Kuntaliitto ry ja Porin kaupunki. Raumalla vaaleista vastaa Rauman Nuorkauppakamari ry. Tapahtumaa ovat paikallisesti mahdollistamassa myös Rauman kaupunki ja Rauman kaupungin Nuorisovaltuuston jäsenet.

– Lasten vaalien tärkeimpänä tavoitteena on tukea ja laajentaa lasten demokratiakasvatusta. Kampanjassamme päästämme lapset sekä ääneen että äänestämään, Lasten vaalien paikallinen projektipäällikkö Arto Lilja kertoo.

Lapset voivat äänestää joko netissä www.lastenvaalit.fi 26.5.–13.6. tai Posellin pihalla järjestettävässä äänestystapahtumassa vaalisunnuntaina 13.6. klo 12–14, jossa lapset voivat äänestää mukanaan olevan aikuisen opastuksella.

– Noudatamme Lasten vaalien äänestyspaikalla viranomaisten voimassa olevia suosituksia ja toivomme, että koronatilanne antaa mahdollisuuden äänestystilaisuuden järjestämiselle, Lilja kertoo.

Lasten vaalit ovat puoluepoliittisesti täysin sitoutumattomat. Vaalien ehdokkaina toimivat suomalaisten kuvittajien tekemät piirroshahmot, joita kuvaillaan ehdokkaiden esittelyissä innostavin ja positiivisin sanakääntein.

Ehdokkaiden joukosta löytyy muun muassa Otto Octopus, Mette Metsinkäinen sekä Heppa Hurjapää. Ehdokkaisiin on mahdollista tutustua Lasten vaalien verkkosivuilla.

– On tärkeää, että lapsille jää positiivinen muistijälki äänestämisestä, jotta he täysi-ikäisinä äänioikeutettuina kokevat tärkeäksi osallistua päätöksentekoon käyttämällä äänioikeuttaan.

– Pyrimme tekemään Posellin pihalla järjestettävästä äänestystapahtumasta oikean tuntuisen, sillä teemme tapahtumaan äänestyskopit ja äänestyslomake leimataan Lasten vaalit -leimalla ennen vaaliuurnaan tiputtamista, Lilja kertoo.

Lasten vaalien tulos julkistetaan virallista vaalipäivää seuraavalla viikolla.