Raumalla nuorten kotibileistä lähteneessä tartuntaketjussa jo 11 koronatartuntaa

Raumalla on todettu nuorten kotibileistä lähteneessä tartuntaketjussa jo 11 koronatartuntaa. Kyseessä on mahdollinen koronan brittivariantti, mutta asia ei ole vielä varmistunut.


Rauman terveyspalvelut sai pääsiäisviikonlopun aikana tiedon laajasta joukkoaltistumisesta nuorten keskuudessa. Koronavirustartunnan saanut henkilö oli osallistunut yksityistilaisuuteen, jossa tartunta on levinnyt. Tartunnat ovat levinneet vapaa-ajan tapaamisissa.

Tartunnan lähde on alun perin Varsinais-Suomesta ja tartuntaketju on selvillä.
Tiistaiaamupäivään mennessä Raumalla on kyseiseen tartuntaketjuun liittyen todettu 11 tartuntaa, joista 9 lukio/ammattikouluikäisten keskuudessa.

Kyseessä on mahdollinen koronan brittivariantti, mutta asia ei ole vielä varmistunut.

– Tavanomaista herkemmin tarttuvalta kyseinen kanta kuitenkin vaikuttaa, sanoo Rauman tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall.

Rauman terveyspalveluilla ei ole tiedossa, että varsinaisia karanteenimääräyksiä olisi rikottu, mutta kokoontumissuosituksia kyllä. Satakunnassa ei tällä hetkellä suositella järjestettävän yli 6 henkilön yksityistilaisuuksia. Nuorten tilaisuudessa on ollut ihmisiä koolla enemmän.

– Kokoontumisrajoitusten noudattaminen on keskeisessä roolissa tartuntaketjujen katkaisemisessa kuten valitettavasti jälleen huomattiin. Nuorten tarve kokoontua on ymmärrettävää, mutta valitettavasti nyt korona-aikana tapaamiset tulee järjestää voimassa olevien rajoitusten puitteissa ja tuolloinkin turvavälien ja maskien kera, muistuttaa Reinvall.

Tieto nyt mahdollisesti liikkeellä olevasta muuntoviruksesta perustuu Satadiagin laboratoriossa tartuntaketjusta tehtyihin analyyseihin, joissa on todettu viruskannalla olevan tyypillinen mutaatio S-geenissä. Myös epidemian kulku sopii siihen, sillä liikkeellä on herkästi tarttuva virus.

– Nuorilla tauti on usein lievä ja jopa oireeton, mutta riski epidemian laajaan leviämiseen on olemassa, jos tartuntaketjuja ei saada suljettua. Raumalla tartunnanjäljitys on ollut ripeää ja asianmukaiset toimet on tehty nopeasti, joten tilannetta todennäköisesti pystytään kontrolloimaan, sanoo Satadiagin infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Käynnissä olevat rokotukset auttavat tilanteen kontrolloinnissa, mutta on tärkeää huomata, että rokotusten antama suoja ei synny hetkessä.

Maailmalta on julkaistu tutkimuksia, joiden mukaan pian ensimmäisen rokotuksen jälkeen riski saada tartunta voi jopa lisääntyä, jos varotoimista luovutaan ennen aikaisesti, kun vasta-aineet eivät vielä ole nousseet.

Rokotteiden antama suoja vakavalle koronavirusinfektiolle on erittäin hyvä, mutta se syntyy asteittain. Tutkimusten perusteella rokotteiden suojateho laboratoriovarmistettua koronavirustautia vastaan on ollut tutkimuksissa noin 50 prosenttia kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja lähes 90 prosenttia juuri ennen toisen annoksen antamista eli 3–4 viikon kuluttua.

– Toinen rokote on tärkeä, jotta saadaan pitkäkestoisempi suoja ja vahvistetaan immuniteettia. Noin kahden viikon kuluttua toisesta rokotteesta tilanne on hyvä. Eli vielä tarvitaan kärsivällisyyttä pitää kiinni varotoimista, sanoo Uusitalo-Seppälä.

Lisää aiheesta

Tiistain koronaseuranta: Satakunnassa 7 uutta tartuntaa – yli 65-vuotiaat riskiryhmäläiset voivat varata Raumalla rokotusaikoja