Raumalta vuonna 1990 lähetetty pulloposti rantautui myrskyn jälkeen: "Uskomatonta!"

Kolmekymmentä vuotta merillä seilannut pullo näytti Luvialla maihin päästyään tältä. Kuvat: Helena Haula

Elettiin myrskyn jälkeisiä päiviä, kun Helena Haula kierteli Luvialla omalla rannallaan katsomassa, mitä korkealle noussut merivesi oli sinne tuonut. Maastosta löytyi muu muassa puuhyllykkö, puutarhatuoli, muovisia leluja ja sitten vielä lasinen pullo.

– Nostin sen maasta ensin roskaksi luullen. Ihmettelin etikettiä, kunnes tajusin paperin olevan pullossa sisällä ja samalla huomasin teipillä kiinnitetyn korkin, Haula sanoo.

Hän alkoi ymmärtää, että piteli käsissään pullopostia.

Haula otti pullosta jo rannalla kuvan ja lähetti sen kavereilleen.

– He olivat aivan innoissaan ja pyysivät kuvaamaan avaamisen videolle.

– Pulloon oli kuitenkin päässyt sisälle vettä tai sitten kosteus oli alkanut tiivistyä ja pullon sisällä olleet paperit olivat ihan märkiä.

Korkki avattiin ja pullo vietiin saunan lauteille kuivattelemaan.

– Vasta seuraavana päivänä uskalsin alkaa ujuttaa vielä osittain märkiä papereita ulos pullosta, Haula kertoo.

Pullossa oli kaksi rullalle kierrettyä paperinpalaa, joiden kuivumista piti odotella hartaasti, ettei paperi vaan irrotettaessa repeä.

– Sisempi rulla oli säästynyt paremmin. Kosteus ja varmasti aurinkokin olivat tehneet tehtävänsä rullan päällimmäiselle paperille; se oli enää lähinnä vihreänkeltainen paperi, jonka kaikki sisältö oli huuhtoutunut pois.

Sitten alkoi sisemmän viestin sanoman tulkitseminen. Sekin oli kärsinyt vaurioita, mutta kuin ihmeen kaupalla riittävästi oleellista tietoa oli vielä näkyvissä.

– Kirjeestä sai selville lähetyspäivämäärän ja lähettäjän silloisen osoitteen. Kirjaimet USK viittasivat luullakseni Uskalinmaahan.

Varsinaisen yllätyksen tarjosi kaiken muun ohella pullopostin lähetyspäivämäärä: 3.6.1990. Pulloposti oli ollut merillä siis lähes 30 vuotta!

Pullopostin viestin ja lähettäjän selvittäminen vaativat jonkin verran salapoliisin työtä ja sosiaalista mediaa.

Linnuntietä lähetys- ja löytöpaikan välillä on noin seitsemän kilometriä. Pitkästä, vuosikymmeniä kestäneestä matkasta kertovat tarinaa muun muassa pullon pintaan ilmestyneet nirhaumat.

Pullon lähettäjään saatiin lopulta yhteys Facebookin kautta. Haula itse teki omalle seinälleen julkisen postauksen aiheesta ja hänen ystävänsä vei viestiä eteenpäin Rauman Puskaradio -ryhmässä. Täältä lopulta löytyi viestin lähettäjä Susanna.

– Uskomatonta! Olen tosiaan lähettänyt pullopostin Uskalinmaan pohjoispuolelta kesäpaikasta 11-vuotiaana, Susanna kirjoitti Helenalle vastaukseksi.

– Muistan, että isä teippasi korkin kiinni, ajettiin avomerelle päin, heitin pullon aaltoihin ja tässä ollaan! Ihme, että pullo on pysynyt ehjänä kaikki nämä vuodet! Kiitos pyytämästäni vastauksesta. Olette nähneet paljon vaivaa pullon lähettäjän selvittämiseksi.

Susannan äiti arveli, että toisessa, kokonaan levinneessä paperissa on voinut olla Susannan 4-vuotiaan siskon piirustus.

– Ne olivat niitä lapsuuden kesiä, jolloin ei ollut kännyköitä ja piti saaressa keksiä tekemistä. Se oli niin jännää ja muistan, miten haaveilin, että kunpa joku joskus pitkän ajan päästä löytäisi tämän.

Helena ja Susanna tuumasivat yhdessä, ettei pullopostin löytyminen olisi voinut osua parempaan aikaan.

– Unelmat voivat pitkän ajan päästä toteutua. Unelmoikaa, haaveilkaa, toivokaa, ihmiset ja lähetelkää posteja, jotka ilahduttavat puolin ja toisin.