Rauman edustalla hehkuu punaista – yleisön pyynnöstä hätämerkinantoharjoitus

Markus Viitanen (vas.) ja Tomi Ojanen vinkkaavat, että Kuuskarissa on sunnuntaina 3.3. myös keräyspiste vanhentuneille hätämerkinantovälineille. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Tulevana sunnuntaina Raumalla järjestetään harvinainen tapahtuma, jollainen nähtiin täällä viimeksi kymmenkunta vuotta sitten.

Rauman Meripelastusyhdistys, Rauman Purjehdusseura, Rauman Moottorivenekerho ja Rauman Työväen Veneilijät järjestävät sunnuntaina 3.3. kello 10 alkaen kaikille avoimen hätämerkinantoharjoituksen.

Tapahtumapaikkana on RPS:n paviljonki Kuuskarissa, jossa vietetään samalla koko perheen talvipäivää.

– Idea tilaisuuteen tuli yleisön taholta. Meiltä on jo pidemmän aikaa pyydetty mahdollisuutta harjoitella hätämerkinantovälineiden käyttöä ja ampua vanhentuneita hätäraketteja. Nyt sellainen tilaisuus järjestyy, Meripelastusyhdistystä ja Rauman Moottorivenekerhoa edustava Markus Viitanen selvittää.

Rauman Purjehdusseuralla on ollut vuosittain tapana viettää Kuuskarissa seuran talvipäiviä.

Tällä kertaa tapahtumaa päätettiin laajentaa kaikille raumalaisveneilijöille avoimeksi tilaisuudeksi, johon hankittiin viranomaisluvat vanhojen hätärakettien ampumiseen ja hätämerkinantovälineiden käytön harjoitteluun.

– Päävastuu ammuntojen järjestämisessä on Meripelastusyhdistyksellä. Me annamme tapahtumalle tilat ja puitteet, Tomi Ojanen Rauman Purjehdusseurasta kertoo.

Viranomaistahoa paikalla edustaa Merivartiosto, joka valvoo, että harjoitus toteutetaan kaikkien sääntöjen mukaisesti.

Viitasen ja Ojasen mukaan hätärakettien ampumista kannattaa todellakin harjoitella, sillä tosipaikan eteen tullen ihmisillä saattaa mennä sormi suuhun.

– Moni luulee tietävänsä, mitä kuuluu tehdä, mutta hektisessä tilanteessa, mahdollisesti hyvin huonossa säässä ja pimeässä voikin käydä niin, että ampuu raketin väärinpäin, jolloin koko vene syttyy tuleen, Viitanen toteaa.

– Hätäsoihdut tai rakettit eivät sammu, vaan ne palavat pitkään korkealla lämpötilalla ja siten ehtivät sytyttää kaiken ympärillään palamaan, Ojanen jatkaa.

Kuuskarin harjoituksessa tullaan käyttämään hätärakettien ampumisessa samantapaista suojajalustaa kuin tässä Helsingin edustalla muutama vuosi sitten käytetyssä harjotuksessa. Kuva: Markus Viitanen

Talvipäivän hätämerkinantoharjoitukseen pitää ilmoittautua etukäteen. Mikäli siis haluaa ampua omia vanhoja hätärakettejaan tai laukaista soihtuja tai oranssisavuja, tulee tapahtumaan ilmoittautua Rauman Purjehdusseuran nettisivuilta löytyvän lomakkeen kautta.

Kaikkien harjoituksessa käytettävien hätämerkinantovälineiden päiväysleiman tulee olla vuodelta 2012 tai sitä uudempi.

Ennen harjoitusta välineet tarkistetaan ja ampujille annetaan käyttökoulutus.

Osallistumismaksu harjoitukseen on viisi euroa, joka maksetaan käteisellä. Trossi-jäsenille harjoitus on maksuton.

– Petäjäksen telakka on luvannut antaa vanhoja rakettejaan harjoituskäyttöön. Tilaisuudesta voi myös ostaa uusia hätämerkinantovälineitä. Vuotta 2012 vanhempia hätäraketteja ja -savuja varten Kuuskarissa on keräyspiste, josta Merivartiosto toimittaa ne asianmukaisesti hävitettäviksi, Viitanen kertoo.

Ojanen huomauttaa, että harjoitukseen osallistuvan ampujan tulee olla täysi-ikäinen. Alaikäiset saavat harjoitella huoltajan seurassa.

– Me tuomme paikalle tarvittavan suojavälineistön.

Kuuskarissa voi nauttia mukavasta talvipäivästä vaikkei hätämerkinantoharjoitukseen osallistuisikaan.

Tapahtumassa on tarjolla hernekeittoa ja pannukakkua käteismaksulla niin kauan kuin ruokaa riittää. Myynnissä on myös Meripelastusyhdistyksen kannatustuotteita.

Päivän muu ohjelma tarkentuu sää- ja jäätilanteen mukaan.

Meripelastusyhdistyksen, RPS:n, RMVK:n ja Työväen Veneilijöiden talvipäivä ja hätämerkinantoharjoitus RPS:n paviljongissa Kuuskarissa su 3.3. klo 10–15. Ilmoittaudu harjoitukseen: www.raumanpurjehdusseura.fi.