Rauman kaupunkipyörät odottavat vuokraajia – menopelejä on 50

Kaupunkipyörät esiteltiin maanantaina Raumalla medialle. Testiajoon lähtivät kaupungin yritysneuvoja Ada Silén sekä Easysourcing Nordic Oy:n toimitusjohtaja Yu Guo. Kuva: Pekka Lehmuskallio

50 kaupunkipyörää saapui maanantaina vihdoin Raumalle, kun niitä alun perin odoteltiin heinäkuun alussa.
Pyöristä ja palvelusta vastaava tamperelainen Easysourcing Nordic Oy sai kuitenkin pyörät Suomeen vasta viime viikolla.

Puhelinsovelluksen avulla vuokrattavissa olevat Easybike-pyörät ovat Raumalla kolmivaihteisia, korkeampia ja kahdeksan kiloa kevyempiä kuin yrityksen viime kesänä esimerkiksi Imatralla lanseeraamat pyörät.

Ainakin Porissa on tänä kesänä käytössä vanhemmat versiot.

Pyöriä varten on eri puolilla keskustaa 13 pysäköintialuetta, jotka näkee sovelluksesta. Parkkeja on esimerkiksi merimuseolla, kaupungintalolla, teatterilla, Citymarketilla, Prismassa, maauimalassa ja linja-autoasemalla.

Käytännössä pyörän vuokraus hoituu sovelluksen lompakkoon ladatun rahan avulla ja pyörän lukitus avautuu, kun skannaa pyörässä olevan QR-koodin.

Käyttö maksaa euron jokaiselta alkavalta 30 minuutilta, opiskelijoilta ensimmäinen puoli tuntia verottaa 50 senttiä. Sovellus alkaa laskea matkan kestoa lukon auettua.

– Sovellus lopettaa laskemisen, kun pyörä lukitaan halutulla pysäkillä. Geoaidatut alueet tunnistaa vihreästä Easybike-merkistä ja pyörätelineistä. Pyörää ei ole pakko jättää telineeseen, mutta lähelle. Lisäksi kannattaa varmistaa, että kun lukon on sulkenut manuaalisesti, matka päättyy sovelluksessa, toteaa Rauman kaupungin yritysneuvoja Ada Silén.

Geoaidattua aluetta ympäröi koordinaateista koostuva näkymätön aita, jonka sovellus tunnistaa.

Kaupunkipyöräkokeilu kestää kolme kuukautta eli lokakuun puoleenväliin. Kokemusten pohjalta kaupunki harkitsee, lähdetäänkö ensi kesänä vastaavaan yhteistyöhön.

Kaupunkipyöriä pitäisi löytyä jokaiselta pysäkiltä, koska määrien tasapainotuksesta on sovittu Rauman KTK Oy:n kanssa. Jos pyörät tarvitsevat korjausta, sen hoitaa Suomisen Pyörä Oy.

Silén toteaa, että pilotointijaksolla seurataan, ovatko etukäteen mietityt konseptit toimivia vai pitääkö joitain yksityiskohtia muuttaa.

Myös pyöräilykypärien vuokrausmahdollisuutta selvitellään.

Palautetta voi antaa sovelluksen kautta, Easybiken verkkosivujen kautta tai sähköpostitse osoitteeseen contact@easybike.fi.