"Rauman kokoisessa kaupungissa saa olla myös jotain poikkeuksellista" – Tapio Niemeltä ja Antero Lynneltä uusi kirja Rauman maamerkeistä

Tapio Niemi on tehnyt 32 julkaisua. Tuoreen kirjan Rauman upouudet ja uusitut merkkirakennukset yksi kohteista on Sepän talo. KUVA: Juha Sinisalo

Tapio Niemi tarkentaa, että tuore julkaisu Rauman upouudet ja uusitut merkkirakennukset kirja ei ole uusintapainos hänen ja valokuvaaja Antero Lynnen Rauman merkkirakennukset -kirjasta vuodelta 2012.

Se esitteli 50 raumalaista rakennusta.
Niemen mukaan loppuunmyydystä kirjasta on kyselty uusintapainosta.

Uusi julkaisu esittelee sen sijaan kymmenkunta uutta, jopa vielä rakenteilla olevaa kohdetta sekä saman verran rakennuksia, joita on viime vuosina uusittu.

Kriteereinä ovat olleet muun muassa poikkeuksellinen rakennus- tai käyttöarvo, arkkitehtoninen erikoisuus ja kiinnostava historia.

Ajankohta uusia kohteita esittelevälle teokselle oli Niemen mukaan otollinen, sillä Raumalle on viime vuosina rakennettu ja rakennetaan parhaillaan paljon.

Kannessa on Karin kampus, Rauman suurin rakennushanke, jota Niemen mukaan on jo mielipidepalstoilla jopa moitittu liian suureksi.

– Rauman kokoisessa kaupungissa saa olla myös jotain poikkeuksellista. Pitää myös muistaa, että kampus korvaa monta jo elinkaarensa päässä ollutta rakennusta, hän sanoo.

Kirjan esittelemien uusien kohteiden joukossa ovat myös muun muassa uusi paloasema ja Merimakasiini.

Sen sijaan Niemi ei kelpuuttanut sinne Pohjoiskehän koulua, koska se hänen mukaansa on ”helkkarin ruma”.

Uusvanhojen kohteiden joukossa on muun muassa kirkon kellari, Sepän talo, Meriristi ja Narvin rantasauna.
Rauman upouudet ja uusitut rakennukset on 32. julkaisu, jossa Niemi on joko itse kirjoittanut tai ollut toimittajana.