Rauman museo tallettaa Vanhan Rauman kulttuuriperintöä

Rauman museo kerää Vanhan Rauman asukkailta aineetonta kulttuuriperintöä talteen arkistoon. Kuva: arkisto / Pekka Lehmuskallio

Rauman museolla on käynnissä hanke, jonka tarkoituksena on kerätä ja tallettaa alueen asukkaiden muistoja, tapoja, nykyaikaa ja elämänmenoa.

Co-Creation of Cultural Heritage Databank -nimellä kulkeva hanke on Rauman museon tutkijan Noora Jokisen mukaan tärkeä, sillä vastaavia tietoja harvoin kerätään museoon.

– Aineettoman kulttuuriperinnön ongelma on se, että se harvoin tallentuu mihinkään. Eivät ne tavat ja käytännöt välttämättä siirry eteenpäin. Tulevaisuudessa ihmiset näkevät tarkemmin, miten tässä ajassa on asioita tehty, Jokinen sanoo.

Hankekumppanina on mukana Uudenkaupungin museo, ja Uudessakaupungissa asuinalueeksi on valittu keskustan ruutukaavapuutaloalue.

Hankkeen aluksi Vanhan Rauman asukkaille on jaettu asukaskysely, jollaista ei ole alueelta aiemmin tehty.

Kyselyssä museo kaipaa mielipiteitä muun muassa asukasviihtyisyydestä, kaupungin toiminnasta ja suojelusta.
Jokisen mukaan on mielenkiintoista kuulla asukkaiden näkemyksiä.

– Kyseessä on kuitenkin erityinen asuinalue, johon liittyy erilaisia arvoja, jotka ovat vaikuttaneet asuinpaikan valintaan, Jokinen sanoo.

Hänen mukaansa hankkeessa on tarkoitus tiedustella myös asukkaiden yhteisöllisyyttä, jota on hänen mukaansa jonkin verran kaivattu.

– Ilmeisesti Vanha Rauma on ollut sellainen alue, jossa on voinut lainata ruohonleikkuria tai lapiota naapurilta. On mielenkiintoista nähdä, onko tällaiselle vielä tarvetta, Jokinen pohtii.

Kyselyn lisäksi hankkeessa järjestetään myös työpajoja, joista ensimmäinen on 6. marraskuuta kello 18 Rauman museon Marelassa.

Jokinen uskoo, että ensimmäisen työpajan teemana oleva lapsuus herättää heti ihmiset muistelemaan ahkerasti menneitä.

– Työpajassa tarkoituksena on saada tallennettua lapsuutta Vanhassa Raumassa joko menneisyyden muistoina tai nykypäivän arkena, hän sanoo.

Hänen mukaansa kaikki lapsuuteen Vanhassa Raumassa liittyvä muistitieto ja nykypäivän rutiinit ovat yhtä arvokkaita ja tervetulleita. Myös valokuvat ja videomateriaali otetaan ilolla vastaan.

– Työpajoja tullaan jatkamaan ensi vuoden puolella, jolloin jokaisella on oma teemansa. Alustavasti on mietitty Vanhan Rauman paikannimiin liittyvää työpajaa. Meillä kaikillahan on omaan asuinalueeseen liittyviä omia nimityksiä erilaisille paikoille. Niitä olisi hienoa saada myös museon kokoelmiin.