Rauman Poikasoittokunnan vappuparaatissa tällä kertaa ennätysosanotto

Rauman Poikasoittokunnan vappuparaatissa on tänä vuonna mukana ennätyksellisen paljon soittajia, jopa yli 160. Kuva viime vuoden paraatista. Kuva: Juha Sinisalo

Tänä vuonna 70 vuotta täyttäneen Rauman Poikasoittokunnan vappuparaati on näkyvä osa raumalaista vapunviettoa. Tällä kertaa paraatiin osallistuu ennätysmäisen paljon soittajia.

Soittokunnan A-orkesterin kapellimestari Anne Lehtomäki-Koskinen laskeskelee, että puhallinmusiikin harrastajia saattaa paraatissa olla 160, jopa yli.

– Tänä vuonna erityisesti kaikkein nuorimpien soittajien D-orkesteri on iso.
Nuorimmat puhallinmusiikin harrastajat ovat 6–7-vuotiaita.

Ensimmäiset ja ainoat yhteisharjoitukset koko poppoolle oli maanantai-iltana. Kapellimestari Lehtomäki-Koskisen mukaan näin suuren joukon liikuttaminen on aina haaste.
Poikasoittokunnan vappumarssin kuviomarssi ja musiikki vaihtuvat vuosittain. Nyt kuviomarssi sujuu Despaciton sävelin.

Poikasoittokunta on jälleen saanut oppia kuviomarssiin Atlantasta, Georgian osavaltion yliopistosta. Kapellimestari Chester Phillips koulutti nuorisopuhallinorkesteria pari viikkoa sitten.

– Vappuparaatissa kuviomarssi tehdään kahteen kertaan, Tarvontorin lähistöllä ja teatterin edessä.

Näin marssittiin vappuna vuonna 1985.

Vappuparaatiin perinteet ulottuvat Raumalla lähes yhtä pitkälle kuin soittokunnankin: ensimmäisen vappukonserttinsa orkesteri antoi seminaarin Myllymäellä 1959. Tuolloin kyse oli vieläkin vanhemman perinteen ylläpitämisestä.

Raumalaisilla soittokunnilla oli aikaisempina vuosina ollut tapana pitää vappuaamun konsertti Uudentorin kalliolla, joka sijaitsi aikoinaan nykyisen Keskusaukion paikalla.

Rauman Poikasoittokunnan 50-vuotishistoriikki kertoo, että jo vappuna 1975 poikasoittokunta keräsi huomattavan paljon enemmän yleisöä kuin poliittiset tilaisuudet.

Nuorisopuhallinorkesteri esiintyy tänä vuonna toisessakin paraatissa; se on saanut kutsun Seinäjoen Tangomarkkinoiden avajaisiin heinäkuussa.

– Sinne kutsutaan aina yksi orkesteri kerrallaan. Meillä on kadulla myös oma konsertti, kertoo Lehtomäki-Koskinen.
Tätä enteillen myös vappuparaatissa kuullaan tangon säveliä.

Tänä vuonna 70-vuotisjuhlavuottaan viettävä Rauman Poikasoittokunta perustettiin 1949 tuoreen kansakouluopettaja Pepe Jalosen aloitteesta. Sittemmin Jalonen oli vuosia kokoonpanon kapellimestarina. Nykyään soittokunta toimii Rauman musiikkiopiston alaisuudessa, mutta toimintaa ylläpitää oma tukiyhdistys.

Perinteinen vappuparaati alkaa kello 12.30. teatterin edestä. Kuviomarssiesitykset ovat entisen Tarvontorin edessä, sekä marssin lopuksi teatterin edessä.

Lähde: Ja soitto soi – Rauman Poikasoittokunta 50 vuotta -historiikki.