Rauman rantasaunoistako vientituote?

Katja Ansorge (kesk.) haluaa viedä kotimaahansa Saksaan palan Raumaa. Hänen ystävänsä Veera Ahlbom (oik.) ja Miia Kokkala opvat vakuuttuneita siitä, että raumalainen rantasauna kelpaisi vientituotteeksi. Kuva: Juha Sinisalo

Ihan hullu idea, nauraa Katja Ansorge. Pienen Eckentalen kaupungin virkamiehetkin purskahtivat nauruun, kun vielä toistaiseksi Raumalla asuva Ansorge soitti heille viime viikolla ja kertoi ajatuksestaan tuoda kaupunkiin aito suomalainen rantasauna.

– Mutta Saksassa olikin tuolloin 36 asteen helle!

Raumalla vuodesta 2016 perheineen asunut Ansorge on ideansa kanssa kuitenkin tosissaan. Hänestä mikään ei ole niin ihanaa kuin Noitajärven tai Lapin rantasaunan löylyt ja pulikoiminen vedessä yhdessä koko perheen kanssa.

Saman tunnelman hän veisi mielellään mukanaan kotimaahansa, kun perhe palaa sinne ensi vuoden alussa.

Ansorge ei näe mitään syytä, mikseivät myös Eckentalin kaupungin asukkaat olisi mielissään julkisesta saunasta kaupungissa sijaitsevan pienen järven rannassa.

– Sitä on tähän mennessä käytetty lähinnä kalastukseen.

Ansorgen iloksi 15 000 asukkaan Eckentalissa oli parhaillaan kuntalaisille avoin haku, jolla asukkailta kerättiin kehittämisideoita ja -toiveita. Kaupunki haluaa hänen mukaansa profiloitua lapsiystävällisenä asuinpaikkana.

– Haku oli jo päättynyt, mutta hakemukseni otettiin mukaan.

Saksassakin on saunoja, mutta ne ovat lähinnä hintavia kylpylöitä, joissa aikuiset käyvät rentoutumassa.

– Täällä saunat ovat ilmaisia tai maksavat vain vähän ja ne on suunnattu koko perheelle.

Ansorge ei ole asialla yksin. Apuna ovat raumalaiset ystävät Veera Ahlbom ja Miia Kokkala. Heidän visionaan on tehdä raumalaisesta rantasaunakulttuurista vientituote.

– Eivät välttämättä kaikki ole tajunneet, miten upeat rantasaunat meillä täällä on. Näitä ei ole missään muualla maailmassa, ei välttämättä muualla Suomessakaan, Ahlbom sanoo.

Kolmikko on jo lähtenyt terhakkaasti liikkeelle. Torstain Iltatorilla on raumalaisten rantasaunojen oma tapahtuma, johon he ovat jo saaneet mukaan ainakin Lapin rantasaunan, nykyään Puusaunan, emännän Rosanna Vuorisen.

Rantasaunojen markkinointia olisi kolmikon mukaan mahdollista tehostaa, nyt tieto niistä kulkee suusta suuhun -menetelmällä.

– Itse tutustuin ensimmäiseen, kun joku vinkkasi sitä puolisolleni. Sittemmin olemme käyneet lähes kaikissa, mutta perheemme suosikkeja ovat Noitajärvi ja Lappi, Ansorge sanoo.

Kolmikko korostaa rantasaunojen yhteisöllistä merkitystä.

– Saunassa ihmiset puhuvat keskenään, saunan lauteilla käydään mielenkiintoisia keskusteluja, joihin kaikki voivat osallistua, Ahlbom kertoo.

Saunatapahtuma Rakastu Rauman rantasaunoihin Kauppatorilla 11.7. kello 16–20.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille GALLERIA: Täällä tuoksuu meri! Vaikka Suvitie on lopullisesti valmis vasta syksyllä, ovat raumalaiset jo nyt ottaneet alueen omakseen

Merijakamo lähti mukaan kesän keikkatarjoajaksi: musiikki soi pääasiassa arki-iltoina ja keikoille on vapaa pääsy