Rauman seurakunta kunnostaa virastotalon vesiaiheen

Seurakunnan virastotalon edessä oleva vesiaihe on saanut ylleen suojahupun. Altaan pohja laatoitetaan uudelleen.
Seurakunnan virastotalon edessä oleva vesiaihe on saanut ylleen suojahupun. Altaan pohja laatoitetaan uudelleen. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman seurakunnan virastotalon edessä olevaa vesiaihetta kunnostetaan parhaillaan.

Eero O. Karin suunnittelemaan 1960-luvun virastotalokokonaisuuteen kuuluva vesiaihe on ollut pitkään pois käytöstä vuoto-ongelmien takia.

– Puramme pois pari kerrosta irtonaista liuskekiveä sekä altaan laatoituksen, minkä jälkeen laatoitusfirma tulee tekemään lopputyön, seurakunnan kiinteistöpäällikkö Eino Korsi kertoo.

Tavoitteena on saada vesiaihe sellaiseen kuntoon, että sen vedenpitävyyttä ja vedenkulkua pystytään testaamaan vielä kuluvan syksyn aikana.

– Mikäli kaikki toimii, pyrimme pitämään allasta kesällä päällä silloin tällöin. Tällaiset vesiaiheet kun pakkaavat houkuttelemaan ilkivallantekijöitä luokseen. Ainakin Pitsiviikolla vesiaihe saisi olla päällä, koska alueella liikkuu paljon matkailijoita.

Meriristi on kuin luuranko nyt, kun sen seinät on purettu. Myös katto puretaan. Seurakunnan toimintakeskus ja uusi saunarakennus valmistunevat ensi vuoden loppupuolella.
Meriristi on kuin luuranko nyt, kun sen seinät on purettu. Myös katto puretaan. Seurakunnan toimintakeskus ja uusi saunarakennus valmistunevat ensi vuoden loppupuolella. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman seurakunnalla on parhaillaan menossa suurhanke: vuonna 1976 valmistuneen toimintakeskus Meriristin päärakennus peruskorjataan kauttaaltaan ja rantaan rakennetaan kokonaan uusi sauna.

Meriristi on nyt purettu täysin ”luurangoksi”; ulkoseiniä ei ole enää ja pian puretaan kattokin, minkä jälkeen rakennus huputetaan.

– Vaikka saneerauksessa tehdään todella isoja toimenpiteitä, hanke näin toteutettuna tulee kuitenkin halvemmaksi kuin vanhan täydellinen purkaminen ja uudisrakennuksen rakentaminen. Kokonaisuutena tämä on myös ekologisempaa kuin uuden rakentaminen, Korsi selvittää.

Purkutyöt ovat Korsin mukaan sujuneet hyvin, ja seuraavien parin viikon aikana töissä päästään rakentamisvaiheeseen, kun muun muassa saunan perustuksia ryhdytään tekemään.

Valmista Meriristissä arvioidaan olevan ensi vuoden loppupuolella.

Hankkeen kustannusarvio on 8,5 miljoonaa euroa.