Rauman tarina taipui "agenttifilmeiksi" – videot syntyivät talkoohengellä ja halvalla

Tosi pienistä rahoista siis puhutaan, koska elokuvat tehtiin talkoohengellä. Mielestäni juuri se on arvokasta, että on yhdessä tehty. Ei ostettu isolla rahalla ja käytetty ammattinäyttelijöitä, sanoo Kristiina Lehtonen.

| Päivitetty

Rauman kaupunki julkaisi maanantaina kaksi lyhyttä "agenttielokuvaa". Ellet vielä ole niitä nähnyt, niin videot löytyvät esimerkiksi tämän jutun verkkoversiosta Raumalaisen netissä tai kaupungin internet-sivuilta.

– Ensipalaute on ollut yllättävän hyvää, paljon ei ole soraääniä kuulunut. Joku tietysti kysyy eikö senkin rahan olisi voinut paremmin käyttää, kertoo Rauman strateginen viestintäasiantuntija Kristiina Lehtonen.

No, paljonko veroeuroja paloi?

– Vähän yli 4000 euroa. Tosi pienistä rahoista siis puhutaan, koska elokuvat tehtiin talkoohengellä. Mielestäni juuri se on arvokasta, että on yhdessä tehty. Ei ostettu isolla rahalla ja käytetty ammattinäyttelijöitä, sanoo Lehtonen.

Hauskasta taideprojektista ei kyse ole, vaan kaupungin strategiasta, "Rauman tarinasta". Ensimmäinen uuden mallin strategia tehtiin sarjakuvan muotoon, toinen mustavalkoiseksi mykkäelokuvaksi.

– Kaksi strategiaa on nyt tehty uudella tavalla. Paluuta perinteiseen ei varmaan ole. Keskeistä on osallistavuus, joka toistuu muun muassa Karin kampuksen suunnittelussa.

Agenttielokuvat toteutti Viestintäosakeyhtiö Bonde. Käsikirjoittajana ja ohjaajana toimi Marko Östman ja kuvaajana Elmeri Elo.

Uusien videoiden kantava teema on Rauma-agenttius. Ideana on, että jokainen raumalainen voi levittää Rauman tarinaa ja edistää yhteistä hyvää.

– Odotan Rauma-agenttiudelta paljon. Ilmapiiriä yritetään muuttaa positiivisemmaksi, sanoo Lehtonen.Raumaan sopii varsin hyvin vanha slogan: mainettaan parempi.

Rauman mainetta pitää kohentaa, jotta kaupunki säilyy vetovoimaisena. Monessa yrityksessä on tällä hetkellä sama ongelma: töitä olisi tarjolla, mutta Raumalle ei ole helppo houkutella hommiin. Saati muuttamaan.

– Positiivisen viestin täytyy lähteä sisältä, raumalaisista itsestään. Muuten mikään markkinointi ei toimi, tietää Lehtonen.Aluetutkija Timo Aro tiivistää ilmiön yhteen sanaan: pitovoima. Se saa ihmiset jäämään kaupunkiin.  Eivätkä vain pakon edessä, vaan siksi, että ovat tyytyväisiä. Tällöin he puhuvat hyvää omasta paikkakunnastaan.

– Sisäisesti vahva kunta tai alue alkaa näyttää vetovoimaisemmalta myös ulkoapäin katsottuna, selitti Aro oivallustaan Länsi-Suomelle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut