Rauman torilta samaan pussiin saa keskikesän herkut ja juhannustunnelman

Minna Wälimäki ja Aulikki Mattila tietävät, että viikon edetessä juhannuskauppa vilkastuu. Reijo Rantanenkin lupasi vielä viikon lopulla piipahtaa uudemman kerran ostoksille. Kuva: Iiro Lehtonen

Rauman torilta kotiutettiin kesän herkkuja tarmokkaasti jo tiistaiaamulla. Valinnan varaa riittää, sillä Suomen kesä tarjoilee juuri nyt parhainta satoaan. Porkkanoita, perunaa, tuoreyrttejä, sipuleita, salaatteja ja tomaatteja sekä isoina ja pulskina että pieninä ja kirsikkaisina.

Mattilan torimyynnissä tiedetään, että keskiviikko ja torstai ovat torin juhannusostosten suhteen kaikkein vilkkaimpia päiviä.

– Perjantaina voidaan vielä pikkuisen tankata kesäkeittiön varastoja. Me olemme täällä torilla kyllä joka päivä, Aulikki Mattila vinkkaa.

Kysytyimpiä perunalajikkeita torimyynnissä ovat siikli ja annabelle.

Pottuja löytyi jo entuudestaan ostoksille saapuneen Reijo Rantasen kotoa, mutta nyt täydennystä kaivattiin sipuli- ja tillirintamalla.

– Onhan tämä tori tällainen heräteostosten paikka. Aion tulla vielä ennen juhannusta uudemman kerran ostoksille, Rantanen kertoi.

Toriostoksilla korostuvat perinteet ja suomalaisten suosikkikasvikset. Niidenkin valmistuksessa voi kokeilla uusia tapoja. Grillissä mahdollisuudet ovat monet.

– Uusista porkkanoista tulee todella herkullisia, kun ne laittaa grilliin folionyytissä öljyn, hunajan ja suolaripauksen kanssa, Minna Wälimäki vinkkaa kotikokeille.

Samaan tapaan valmistetuista valkosipuleista tulee myös mehevän pehmeitä kesäpöydän yllättäjiä.

– Koko valkosipulin kynsirypäs puolitetaan veitsellä ja puolikkaat laitetaan grillinyyttiin pienen öljylorauksen kanssa. Kynnet pehmenevät grillissä niin, että niitä voi vain puristamalla pullauttaa pois kuoristaan. Samalla välttyy myös kuorimisen vaivalta!

Reseptivaihtoa ei torilla kuitenkaan kovin paljoa tehdä, sillä suomalaisen kesäkeittiön perinteiset herkut ovat jo kovin yleisesti tiedossa ja valmistustavoiltaan yksinkertaisia.

Monelle se tärkein herkku on nimenomaan uudet perunat voikastikkeella, johon ei juuri reseptiikkaa tarvita.

– Kyllä sen silti aina huomaa, jos Länsi-Suomessa tai Pirkka-lehdessä on ollut joku uusi kesäinen ohje. Esimerkiksi raparperia voidaan tulla ostamaan varta vasten uuteen lehdestä nähtyyn piirakkareseptiin tai muuhun kesäiseen herkkuun, Mattila kertoo.

Torikauppiaat palvelevat myös juhannuksena. Torstaina 18.6. ja perjantaina 19.6. torilla kala-, vihannes, ja kukkamyyntiä. Lauantaina 20.6. ei torimyyntiä.

Perinteitä ja uusia herkkuja grillissä

Suomalaiseen juhannuspöytään kuuluvat grillimakkara ja uudet perunat. Tämä käy ilmi HKScanin teettämästä tuoreesta Kesä ja ruoka -kyselystä.

Muita juhannuksen suosikkiherkkuja ovat salaatti, pihvit ja erilaiset kalaruuat riippumatta siitä, vietetäänkö keskikesän juhlaa kotona vai mökillä.

Grillaaminen kuuluu vahvasti juhannuksen viettoon, sillä 44 prosenttia vastaajista aikoo varmasti grillata.

Uusina herkkuina grilliin laitetaan tänä juhannuksena hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia, grillipizzaa, kalaa, grillijuustoja ja halloumia.

Lihojen grillaus aloitetaan ottamalla lihat pois jääkaapista huoneenlämpöön. Näin taataan lihojen tasaisempi kypsyminen grillissä.

Kaasugrilli on valmis 10 minuutissa, hiiligrilli 30 minuutissa.

– Yleisin virhe tehdään nimenomaan hiiligrillin kanssa, kun ei malteta odottaa, että kaikki hiilet hehkuvat kunnolla. Usein hiiligrilli on parhaimmillaan vasta silloin, kun kaikki ruuat on jo syöty, HKScan Suomen lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen opastaa

– Virheellisesti pihviä voidaan myös käännellä grillissä moneen kertaan ja painellaan vielä lastalla, jolloin kaikki nesteet valuvat lihasta pois ja lopputulos on taatusti kuiva. Grillaamisessa onnistuu, kun kääntää pihvin vain kerran, silloin kun pinta pisaroi. Grillaa toiselta puolelta vielä muutamia minuutteja pihvin paksuudesta riippuen ja pihvi on vetäytymistä vaille valmis.