Rauman uudessa muraalissa lokki ja kettu: sairaalan pihavaraston seinät maalasi oululainen Timo Tyynismaa

Sairaalan varastorakennuksen seiniin haluttiin seinämaalaukset, sillä seiniä töhrittiin usein. Pinnat maalasi oululainen Timo Tyynismaa, jonka seinätaidetta on paljon hänen kotikaupungissaan. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kettumosaiikki, taivaalla liihottava lokki ja Rauman vaakuna komeilevat Rauman uusimmissa seinämaalauksissa sairaalanmäellä.

Sairaalan pihavaraston pääty- ja sivuseinän tuoreet muraalit on maalannut oululainen arkkitehti Timo Tyynismaa, joka tekee seinämaalauksia harrastuksenaan.

Tyynismaan seinämaalauksiin on jo totuttu taiteilijan kotiseudulla Oulussa, jossa niitä on jo useampia. Kempeleläisestä alikulkukäytävästä löytyy esimerkiksi Hauki on puoliksi hai, oululaisen opiskelijatalon päädystä Lentävät lehmät ja kaupungin keskustasta suurikokoinen leijona, jonka Tyynismaa teki yhdessä toisen arkkitehdin, Mirva Korhosen, kanssa.

Oulussa katutaidetta edistää katutaideyhdistys. Oulu on myös ollut kohteena katutaiteen Upeart-festivaalilla.

–  Nyt olen etsinyt kohteita myös muualta Suomesta, ja laittanut tiedusteluja muun muassa sairaalakiinteistöistä vastaaville tahoille. Sairaalarakennuksissa on usein paljon harmaata pinta-alaa, johon muraalit hyvin sopivat, Tyynismaa kertoo.

Tyynismaalta työn tilasi Kiinteistö Oy Rauman sairaala, jossa oli pitkään mietitty pihavaraston ilmeen kohentamista.

– Rakennus on ollut sellainen murheenkryyni, piilossa olevan sijaintinsa vuoksi oikea töhrymagneetti. Maalaukset toivon mukaan lopettavat töhrimisen ja samalla tietysti elävöittävät muuten melko ankeaa aluetta, kertoo kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja Teemu Björninen.

Heikki Tyynismaa sai työlleen valmiit teemat. Sivuseinässä on lokkeja ja Rauman vaakuna. Rakennuksen päädyssä kettumosaiikki. Kuva: Timo Tyynismaa

Maalauksille annettiin Raumalta ennakkoon luontoon ja paikallisuuteen liittyvät teemat, mutta näkökulma on taiteilijan. Kettu, joka löytyy varaston päädyn mosaiikista ei Björnisen mukaan viittaa niinkään jääkiekkoon, vaan sairaalan alueella viihtyvään kettuun.

Tyynismaasta ennakkosuunnittelu toimi hyvin, sillä hänen ei teoksen tekijänä tarvinnut itse lähteä etsimään maalaukselle punaista lankaa.

– Maalauksen aiheisiin oli helppo tarttua.

Seinämaalauksia Tyynismaa kertoo tehneensä myös niin, että hänelle on osoitettu pelkkä tyhjä seinä.
Rauman muraalin luonnokset hän teki kotonaan Oulussa ja saapui Raumalle maalaamaan yhdeksi viikonlopuksi huhtikuussa.

– Luonnoksista huolimatta teos muodostuu vasta paikan päällä. Kyseessä ei koskaan ole vain kuvien kopiointia seinälle.

Seinämaalauksia Tyynismaa pitää arjen ilostuttajina.

– Oikeanlaisessa paikassa, hyvin suunniteltuina ja toteutettuina ne parantavat elinympäristöä ja kaupunkikuvaa. Katutaidetta ei silti saa sijoittaa minne tahansa eikä täyttää maalauksilla joka paikkaa.

Tyynismaan omat työt ovat saaneet Oulun seudulla valtaosin myönteistä palautetta. Tosin keskustaan ilmestynyttä leijonaa jotkut kritisoivat siitä, että se peitti alleen alakulttuurin jäljet. Kerrostalon piharakennuksen seinään oli ennen seinämaalausta moni ehtinyt ilmaista ajatuksiaan.

" Rakennus on ollut sellainen murheenkryyni, piilossa olevan sijaintinsa vuoksi oikea töhrymagneetti. Maalaukset toivon mukaan lopettavat töhrimisen ja samalla tietysti elävöittävät muuten melko ankeaa aluetta."