Rauman ysiluokkalaiset tekevät yhteishakunsa poikkeuksellisena aikana – näköalattomuutta ei kuitenkaan ole nähtävissä

Koronan takia esimerkiksi perinteiset oppilaitosvierailut on korvattu tutustumisvideoilla. Nuoret pystyvät tekemään fiksuja valintoja siitä huolimatta, uskovat opinto-ohjaajat.

Peruskoulunsa tänä keväänä päättävien ysiluokkalaisten yhteishaku lukioon ja ammatilliseen koulutukseen on nyt käynnissä. Myös Raumalla suuria valintoja tehdään parhaillaan. Yläkoululaiset ovat etäopetuksessa, mutta netissä tehtävän haun voi halutessaan tulla tekemään koululle yhdessä opinto-ohjaajan kanssa.

– Moni tekee sen kotona, kun etänä ollaan muutenkin. Oppilailla on kuitenkin mahdollisuus tulla myös koululle tekemään haku, turvavälein ja maskin kanssa tietysti, kertoo Raumanmeren peruskoulun opinto-ohjaaja Jaana Mattsson.

Turvavälit ja maskit kuvastavatkin poikkeuksellista vuotta, jonka aikana ysiluokkalaiset ovat kypsyneet valintaansa tekemään.

Korona on perunut muun muassa perinteiset tutustumiskäynnit lukiossa ja Winnovassa. Vierailuja on paikattu oppilaitosten lähettämillä videomateriaaleilla.

Koronasta huolimatta nuoret pystyvät hahmottamaan omia valintojaan hyvin, uskoo Hj. Nortamon peruskoulun opinto-ohjaaja Marika Rintala.

– Näköalattomuutta ei ole nuorissa nähtävissä. Tulevaisuus on sieltä kuitenkin tulossa, Rintala toteaa.

Oppilaiden jakautuminen lukio-opintoihin ja ammatilliseen koulutukseen riippuu hieman koulusta. Hj. Nortamossa jako on perinteisesti mennyt melko tasan, kun taas Raumanmeren oppilaista enemmistö hakeutuu lukioon. Tämän vuoden lukemista ei vielä ole tietoa, sillä haku on kesken.

Ammatillisen koulutuksen linjoista vetovoimaisin on viime vuosina ollut sähköala, kertovat sekä Mattsson että Rintala.

– Myös kauneudenhoitoala on usein ollut suosittu, Rintala lisää.

Uusi liikunnanohjaustutkinto on herättänyt kiinnostusta

Raumalla alkaa ensi syksynä myös kokonaan uusi toisen asteen koulutusohjelma, kun Winnovassa käynnistyvät liikunnanohjauksen perustutkinnon opinnot.

Koulutus toteutetaan yhteistyössä Varalan urheiluopiston kanssa.

Tutkinnosta valmistutaan liikuntaneuvojaksi, ja se antaa valmiudet yhtäältä erilaisiin liikunta-alan työtehtäviin, toisaalta jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Tieto tutkinnon käynnistymisestä tuli yhteishaun kannalta melko myöhään helmikuun alkupuolella, mutta sitä on kuitenkin ehditty esittelemään ysiluokkalaisille, kertovat opinto-ohjaajat Jaana Mattsson ja Marika Rintala.

– Kyllä siihen on ollut kiinnostusta. Varmasti on meidänkin koulustamme hakijoita jonkin verran, toteaa Jaana Mattsson.

Moni saattaa edelleen ajatella, että yhteishaussa tehtävä valinta määrittää loppuelämää. Näin ei kuitenkaan ole.

– Totta kai valinta kannattaa ottaa tosissaan, mutta ei liian vakavasti. Suomen koulutusjärjestelmä on siitä hyvä, että pullonperiä ei ole, vaan aina voi jatkaa uuteen suuntaan, toteaa Jaana Mattsson.

Marika Rintala käyttää perinteistä polkuvertausta.

– Nyt tehtävä valinta on vasta ensimmäinen askel polulla. Seuraavat askeleet voivat viedä mihin tahansa suuntaan, Rintala sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut