Rauniopuiston hautausmaan salaisuudet paljastuivat, mutta työ oli haastavaa

Rauma-opas Marina Virtanen selvitti sammaloituneiden hautamuistomerkkien henkilöitä. Osa jäi tunnistamattomiksi.

Marina Virtanen on jatkanut tutkimustyötään raumalaisilla hautausmailla, ja siirtynyt vanhalta hautausmaalta Rauniopuiston kirkkomaalle. Siitä on nyt ilmestynyt samanlainen citynomadi-sovellus kuin edellisestä. Ristikon sisällä lepää everstiluutnantin rouva Ebba Fredrika Borgenström.

Yksinkertaisen, mutta aikaansa nähden näyttävän hautapaaden koristeellinen kirjoitus on haalennut näkymättömiin. Auringonvalon osuessa oikeaan kohtaan venäjänkielisen tekstin saattaa silti vielä erottaa. Tässä haudassa Pyhän kolminaisuuden kirkkomaalla lepää vuonna 1821 vain 15-vuotiaana kuollut skasirskilaisen kasakkarykmentin kasakka Aleksander Andronov.

Raumalla asui 1808–1809 sodan jälkeen venäläisiä kasakoita, joiden joukkoon haudassa makaava Andronovkin todennäköisesti kuului. Paljon muuta nuorukaisesta Rauma-opas Marina Virtanen ei tutkimuksessaan saanut selville.

Virtanen käänsi hautapaaden venäläisen muistovärssyn uudelleen, siinä puhutaan, ettei ihminen tiedä paikkaa, jossa kuolo kohtaa. Ei tiennyt nuori Andronovkaan.

Marina Virtanen on jatkanut tutkimustyötään raumalaisilla hautausmailla, ja siirtynyt vanhalta hautausmaalta Rauniopuiston kirkkomaalle. Siitä on nyt ilmestynyt samanlainen citynomadi-sovellus kuin edellisestä.

Työ on ollut aiempaa haastavampaa, sillä monista muistomerkeistä on ajan myötä kadonnut kaikki tieto. Virtanen kuvaa tutkimustaan palapelin kokoamiseksi, joka on ihan konkreettisestikin tarkoittanut, ettei kiveäkään ole jätetty kääntämättä.

– Tietoa on pitänyt kerätä pieninä palasina monesta lähteestä ja kasata yhteen. Jotkut haudat jäivät silti edelleen mysteeriksi.

Virtanen on selvittänyt hautakivien kirjoituksia myös käsin, puhdistamalla niitä sammaleesta pehmeällä harjalla.

Hautoja kirkkomaalla on noin 40, mutta alueelle on Virtasen mukaan haudattu satoja vainajia, joista osa lepää aiemmin hautausmaana olleen tien alla.

Näkyvimmät muistomerkit kuuluvat Äyhön ratsutilan omistaneelle Lundin suvulle sekä ”Muurhaoda miähille”, apteekkari Samuel Nybergille ja teologian dosentti Nils Branderille, jotka on haudattu samaan valkoiseksi rapattuun muurihautaan.

Kirkkomaalle on kuitenkin päätynyt myös monia muita kaupungin merkkihenkilöitä.

– Eniten ansainneet haudattiin aina kirkon viereen ja hautamuuriin kaikkein varakkaimmat. Rikkaita ihmisiä on joskus haudattu myös kirkon alle.

Vaikutusvaltaisista ja vauraista henkilöistä yksi on porvari Ephraim Ilwan, joka avioitui Polttlan omistaneen Carl Bartramin lesken Anna Lundelinin kanssa. Liiton myötä hänestä tuli Polttlan isäntä.

Neljällä kivipollarilla ja kettingillä rajattu kahden rautaristin hauta-alue puolestaan kuuluu laivanvarustaja Gabriel Gralundin vanhemmille.

– Vaimoista ei löytynyt kovin paljon tietoa, vaikka tänne on haudattu monta naishenkilöä. Heistä tiedetään vain se, että he olivat jonkun vaimoja, siskoja ja tyttäriä.

Kaupungin äveriäimpiin kuuluneen kauppias Dimitri Toropoffin sekä hänen perheensä leposija on sammalpeitteinen laakakivi, jonka kirjoitukset eivät enää ole näkyvissä. Toropoff kuoli 1831.

– Kivessä on ollut ortodoksinen risti.

Jaroslawista kotoisin olleella Toropoffilla oli Ruudun talossa ruokatavarakauppa, joka 1900-luvun alussa purettiin kauppatorin laajennuksen alta.

Tärkeä suku olivat myös kauppaa ja laivanvarustusta harjoittaneet Paqvalinit. C.A. Paqvalinin hautaa rajaa takorautainen aitakehikko. Tämänkään hautakiven tiedot eivät enää ole näkyvissä, mutta löytyivät vielä eräästä vuoden 1960-luvun lehtileikkeestä.

– Tänne on haudattu sekä isä että tytär. Kirjoitukset voi nähdä jossain vaiheessa iltaa auringon paistaessa sopivasta suunnasta.

Osa hautamuistomerkeistäjää selvittämättä. Mysteeri on laakakivinen hauta, jossa lukee Is. Korsman senior ja vuosiluku 1821.

– Vuosiluku ei täsmää mihinkään.

Is. Korsman voisi olla porvari Isak Korsman tai kauppias Israel Korsman.

Tästä linkistä pääset suoraan Pyhän kolminaisuuden kirkkomaan karttaan Citynomadi-verkkosivulle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut