Repalaiset farkut, miksi ihmeessä? – Raumalainen kysyi nuorilta

Nykypäivän muotitrendi, revityt farkut, on herättänyt keskustelua Länsi-Suomen tekstaritalikossa.

Mistä tämä ilmiö on peräisin, ja miten se on tullut niin suosituksi?

1870-luvulla Nevadassa alkoi Jacob Davis ommella denimkankaasta kestäviä työhousuja, joiden suosio rajoittui silloin vain työmiehiin kaivoksilla, metsissä ja tehtaissa.

Nykyään lähes jokainen vastaan tuleva pitää yllään farkkuja tai jotain farkkuja jäljittelevää.

Kehitys on ollut huimaa, ja matkan varrelta mukaan ovat jääneet muun muassa levenevät lahkeet, farkkulegginsit ja farkkutakit.

1900-luvun lopulla alkoi farkkuihin ilmestyä tikkejä, viiltoja ja reikiä. Reiät ovat suurentuneet 2000-luvulla, ja nykyään voimme kadulla kulkiessamme nähdä suuriakin reikiä ja paljaita polvia.

Maailmalla on esitelty myös farkkuja, joissa pidetään yllä oikeastaan vain housujen saumoja. Myös rohkeampi malli, jossa reiät ovat pakaroiden kohdalla, on tullut markkinoille.

Repaleiset farkut ovat saavuttaneet julkkisten suosion, mikä on yksi syy niiden yleisyyteen. Reikäfarkut alkavat olla jo massatuote, joka kaikilla jo on. Ja kun kaikilla muillakin on, minäkin haluan.

Mikä on nuorten mielipide revityistä farkuista? Mikä tekee niistä niin suositut? Raumalainen kysyi nuorilta.

Sofia Martens

”Lempiivaatteisiini kuuluvat farkkutakki, peruspaita, mustat housut, roikkuvat korvikset ja tennarit. Tykkään myös pitää tuota samaa asua villapaidan kanssa. Samanlainen pukeutuminen luo yhteistunnelmaa, ja on tärkeää tuntea kuuluvansa joukkoon. Nuorison pukeutumisesta puuttuu kuitenkin se jokaisen oma ainutlaatuisuus.”

Verneri Lehto

”Yleensä kiinnitän kuitenkin aika paljon huomiota vaatetukseeni. Joskus on päiviä, jolloin ei vain jaksa kiinnostaa. Hyvä asukokonaisuus tuo myös itsevarmuutta. Minulla ei ole koskaan mitään pahaa sanomista muiden vaatteista. Jokaisen päällä näyttää hyvältä se asu, josta hän itse tykkää.”

Ettiina Vaarainkorpi

”Ennen en tykännyt revityistä farkuista, mutta nyt voisin ajatella hankkivani sellaiset. Itse kuljen aina vähä jälkijunassa näissä muotitrendeissä. Esimerkiksi jos nyt juttuna olisi Adidaksen verkkarit, saatan hankkia ne vasta vuoden päästä. Käyn kaupoissa harvemmin, silloin kun jaksan tai jos haluan etsiä jotain tiettyä vaatetta.”

Minttu Virta

”Hyvä asukokonaisuus tuo itsevarmuutta. Jos minulla on esimerkiksi jokin näppylä kasvoissani, minulla on paljon epävarmempi olo ja vaikea keskittyä. Niinä päivinä, jolloin asu ja hiukset ovat hyvin, tunnen itseni varmemmaksi ja päiväkin sujuu paremmin. Mielestäni reikäfarkuissa kulkee se tietty makuraja. Jos ne on revitty ”huonosti”, näyttävät ne tosi köyhiltä. Hyvin ja huolellisesti tehdyt reiät ovat kuitenkin tyylikkäät ja hyvän näköiset. Omaan tyyliin kyseiset housut eivät kuitenkaan sovi. Pidän enemmän perusfarkuista. Aina kun olen kaupassa, katselen vaatteita!”

Jutun kirjoitti Xiaojian Keinänen. Hän on Raumanmeren koulun 9D-luokan oppilas, joka tutustui työelämään Raumalaisen ja Länsi-Suomen toimituksessa tällä viikolla.