Retkeilytaidot tutuiksi Muumilaakson malliin

Raumallakin pyörii Suomen Ladun ideoima koko perheen retkeilykoulu, joka täyttyi ennätysajassa. Vapaaehtoisista ohjaajista on jatkuva pula.

Rauman Ladun Metsämörri- ja Muumiperheen retkeilykouluohjaajat Ulla Lehtonen (vas.), Jonna Pesu ja Eija Karpalisto haluavat rohkaista aikuisia lähtemään Rauman Ladun retkeily- ja luonto-ohjaajiksi.

Rauman Ladun ohjaajat Jonna Pesu, Eija Karpalisto ja Ulla Lehtonen aloittivat helmikuussa Raumalla Muumiperheen retkeilykoulun, jossa opetellaan retkeilytaitoja lapsilähtöisesti.

Koulu on lapsen ensikosketus retkeilyyn yhdessä oman aikuisen kanssa. Tarkoituksena on antaa aikuisille opit ja eväät, jotta perheet voivat myöhemmin itsenäisesti retkeillä luonnossa.

Toiminta kiinnosti raumalaisperheitä niin kovin, että ryhmä täyttyi ennätysajassa.

– Se ei ollut mikään yllätys, sillä meillä on ryhmässä paljon ”vakkariperheitä”, jotka muutenkin seuraavat aktiivisesti Rauman Ladun tiedotusta. Ryhmässä on nyt 10 perhettä sekä meidän ohjaajien omat lapset, Lehtonen selvittää.

Kerran kuukaudessa kokoontuvan perheryhmän lapset ovat 5–10-vuotiaita. Retkeilykoulussa käydään läpi erilaisia taitoaineita, kuten luonnossa liikkuminen, retkeilytarvikkeet, luonnontuntemus, leiriytyminen ja tulenteko, retkiruoka ja retkikeitin, turvallisuus ja toiminta hätätilanteessa, kädentaidot sekä ryhmätoiminta ja kaveruus.

– Kaikilla taitoaineilla on oma Muumihahmonsa, jonka johdolla aiheeseen tutustutaan, Karpalisto kertoo.

Ensimmäisellä tapaamiskerralla retkeilykoululaiset kokoontuivat Latumajalla, jossa Muumipeikon neuvoilla harjoiteltiin ryhmätoimintaa ja tutustuttiin muihin ryhmäläisiin.

Osallistujilta kysyttiin myös toiveita ja odotuksia, mitä he jatkossa haluaisivat retkeilykoululta.

Pesun mukaan yksi retkeilykoulun tavoitteista on tutustuttaa perheet Rauman lähiympäristön retkeilykohteisiin, eli jokaisella tapaamiskerralla kokoonnutaan eri paikassa.

Kokoontumiskerrat kestävät noin kolme tuntia, sillä ohjaajat haluavat, että retkeilytaitoja harjoitellaan kiireettömästi, kaikessa rauhassa.

Tapaamiskertojen yksi kohokohdista on luonnollisesti evästauko, jolloin syödään mukaan otettuja omia eväitä.

Seuraavan kerran Muumiperheen retkeilykoulu kokoontuu 19. maaliskuuta. Paikka on vielä avoin.

Mistä lisää ohjaajia?

Rauman Ladun Metsämörri-toiminnalla on pitkät perinteet. Ensimmäiset Metsämörri-ryhmät aloittivat jo vuonna 1996.

Muumiperheen retkeilykoulu poikkeaa Metsämörri-toiminnasta siten, että retkeilytaidot ovat koulussa etusijalla, kun taas Metsämörri-toiminnassa keskiössä on lapsen luontosuhteen rakentaminen.

Sekä Muumiperheen retkeilykoulu että Metsämörri-toiminta kaipaisivat nyt lisää vapaaehtoisia aikuisia ohjaajiksi, sillä esimerkiksi retkeilykouluun olisi varmasti lisää tulijoita, jos vain ohjaajia löytyisi enemmän.

Ohjaajatoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä: minnaokkonen74@gmail.com

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut