Riistanauhaa tuhannen tolpan välissä valtatiellä

Kiinnityskeppien varaan pystytetty nauhakuja on siistimpi ratkaisu riistaeläinten karkottamiseen tien varresta kuin puihin ja pensaisiin kieputetut muovinauhat, joita näkee tavan takaa Raumankin seudulla. Kuvat: Juha Sinisalo

Länsi-Laitilan hirviseurueen 18 talkoolaista veti viime viikolla keltaista riistanauhaa valtatie 8:n varteen Pyhäranta-Soukainen-risteyksestä Laitilan suuntaan.

Hirvi- ja riistaeläimille pelotteeksi tarkoitettua muovinauhaa on valtatien varressa nyt kaikkiaan neljän kilometrin matkalla.

– Meillä oli nauhaa jo valmiina, mutta tolppia pyysimme Riistakeskukselta, joka toimittikin niitä tuhat kappaletta, hirviseurueeseen kuuluva Tapio Vuoriaho kertoo.

Keppien pystyttämisessä ja nauhan vetämisessä hirvimiehiltä kului pari iltaa.

Neljän kilometrin pituinen tienpätkä on liikenteen näkökulmasta vaarallinen alue, joka on varsin altis hirvieläinvahingoille. Tien ylittävät muiden muassa rannikolta sisemmälle metsään siirtyvät muuttohirvet.

– Juuri muutamia viikkoja sitten pari hirveä kolaroi siellä auton kanssa päivän välein. Riistanauhat eivät täysin pidätä eläinten pääsyä tielle, mutta toivomme valoissa ja tuulessa välkkyvien nauhojen karkottavan eläimiä. Jos niillä saadaan estettyä edes puolet hirvionnettomuuksista, niin parempi sekin kuin ei mitään, Vuoriaho tuumii.

Länsi-Laitilan hirviseurueen Tapio Vuoriaho on toiminut Kasitien riistanauhaprojektissa puuhamiehenä.

Länsi-Laitilan hirviseurue sai ely-keskukselta luvan kaksivuotiselle riistanauhakokeilulleen.

– Maanomistajilta emme ole lupia kysyneet, mutta olemme vetäneet nauhat niin, että kaikki kasitien pienetkin liittymät on jätetty avoimiksi.

Metsästäjät ilmoittavat riistahavainto- ja saalistietonsa Suomen Riistakeskuksen ylläpitämään Oma riista -palveluun. Sinne kirjataan myös tiedot onnettomuuksissa osallisina olleista ja suurriista virka-apuryhmän (SRVA) lopettamista riistaeläimistä.

Liikenneonnettomuudessa kuollut tai -onnettomuuden vuoksi lopetettu hirvieläin tai villisika kuuluu kolaripaikan riistanhoitoyhdistykselle.

Oma riista -palvelun perusteella saadaan tilastotietoa muiden muassa valtatie 8:n riistanauha-alueella tapahtuneista onnettomuuksista. Niiden perusteella voidaan päätellä, ovatko nauhat osoittautuneet toimiviksi.

– Olisi kiinnostavaa kokeilla myös aurinkokennoilla toimivia sähköaitoja, ovatko ne muovinauhoja tehokkaampia karkotteita. Viranomaisluvat se kokeilu tietysti vaatisi, Tapio Vuoriaho toteaa.