Ripaus lyriikkaa ilahduttaa poikkeuksellisena aikana

Siskot ja Simot -yhteisön Runoluuri kuuluu Raumallakin.

Luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot järjestää huhti–toukokuussa Runoluuri-tempauksen, johon haastetaan mukaan myös raumalaisia.

Runoluuri on puhelimitse tapahtuva, kahden ihmisen vuorovaikutuksellinen kohtaaminen runon äärellä.

Runohetkeä voi toivoa itselleen ikäihminen, joka kaipaa arkeensa ripauksen runoutta. Runotuokion voi tarjota myös omalle ikääntyneelle vanhemmalle, isovanhemmalle, ystävälle tai läheiselle runolahjakortin muodossa.

– Runoluuri ei ole varsinainen toiverunopuhelin, vaan vapaaehtoinen esittää runon ikäihmisen toivomasta teemasta. Vapaaehtoisen runopankistamme valitsema ja lausuma runo on tapa kohdata runon kuulija etäyhteydellä ja saada aikaan vuorovaikutusta, jonka toivomme ilahduttavan molempia osapuolia, kertoo Siskot ja Simot -toiminnanjohtaja Eero Väisänen.

Vapaaehtoiseksi runopuhelun soittajaksi voi ilmoittautua kuka tahansa aiheesta kiinnostunut. Erityisiä runonlausuntataitoja ei vaadita. Vapaaehtoiset ohjeistetaan tehtävään, ja heidän käytössään on Siskojen ja Simojen sekä asiantuntijoiden koostama Runopankki, johon saa pääsyn ilmoittautumisen jälkeen.

– Olen varma siitä, että Raumalta löytyy innokkaita runonlausujia sekä kuuntelijoita. Paikallisessa Siskot ja Simot -ryhmässä tempaus on herättänyt kiinnostusta, ja tarjokkaita runojen esittäjiksi on jo ilmaantunut, Rauman kaupungin vanhuspalvelujen palveluvastaava Tanja Hakulinen kertoo ilahtuneena.

Vapaaehtoiseksi haluavat ilmoittautuvat sähköpostitse osoitteeseen runoluuri@siskotjasimot.fi.

Ilmoittautuessa vapaaehtoisen tulee kertoa oma nimensä, puhelinnumeronsa ja asuinpaikkakuntansa. Ilmoittautumisen jälkeen vapaaehtoisille toimitetaan ohjeet Runoluurissa toimimisesta.

Ikäihmiset, jotka toivovat itselleen runopuhelua, voivat ilmoittautua mukaan puhelimitse numeroon 09 3152 4400.

Ilmoittautumisia voi soittaa 6.4.–12.5. maanantaista torstaihin kello 9–12.

Runoa voi toivoa seuraavista teemoista: ilo ja onni, isänmaa, luonto, perhe ja koti tai rakkaus ja ystävyys. Puhelinsoitolle voi toivoa myös sopivaa ajankohtaa.

– Runolahjakortti olisi ihana lahja vaikkapa äitienpäivänä. Olisi mukavaa, jos palvelutaloissa asuvien ikäihmisten omaiset sekä hoitohenkilökunta ottaisivat idean omakseen, Hakulinen vinkkaa.

Tarkemmat tiedot ilmoittautumisesta löytyvät Siskojen ja Simojen verkkosivuilta: www.siskotjasimot.fi/runoluuri.

Virikkeitä arkeen puhelimesta ja televisiosta – vapaaehtoisia kaivataan lisää

Ikäihmisten arki on edelleen rajoitettua, ja helpotusta koronan aiheuttamaan liikkumisen rajoitukseen odotetaan kovasti.

Rauman vanhuspalvelujen tehtävä on edesauttaa ikäihmisten hyvinvointia myös näinä poikkeuksellisina aikoina.

Palveluvastaava Tanja Hakulinen kannustaa osallistumaan nyt etänä ja hankkimaan virikkeet arkeen puhelimesta ja televisiosta – ulkoilua unohtamatta.

– Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelma järjestää ulkoiluystäväkursseja. Vanhustyön keskusliitollakin on ajankohtainen teema: Luonto antaa voimaa. Olen toiveikas, että kevään edetessä ulkona tapahtuva toiminta saadaan kunnolla käyntiin.

Tanja Hakulinen rohkaisee ikäihmisiä tutustumaan ennakkoluulottomasti uusiin keinoihin, joiden avulla saa iloa päiviinsä.

– Sähköpostilistallani on eri yhdistyksiä, yksityishenkilöitä, kaupungin ja yrityselämän toimijoita sekä vapaaehtoisia, joille lähetän tietoa ajankohtaisista etätapahtumista sekä verkkokoulutuslinkkejä. Myös Palvelutorin Facebook-sivulla jaan joka päivä hyödyllisiä linkkejä, joiden kautta arkeen saa mukavaa piristystä.

Vanhustyön keskusliiton virikepuhelinlinjalla eli Vahvikelinjalla ratkotaan aivopähkinöitä, visaillaan, muistellaan mukavia, keskustellaan tai jumpataan.

Puhelinpäivystysajat ovat maanantaisin, tiistaisin ja sunnuntaisin kello 13–15. p. 050 328 8588. Puheluhin vastaa koulutettu vapaaehtoistoimija.

Linjalle etsitään lisää vapaaehtoisia, joiden koulutus on verkossa 12.4. ja 22.4. kello 17–18.30. Koulutus on maksuton ja siitä saa todistuksen.

Vapaaehtoisiksi haluavilta edellytetään perusdigitaitoja ja älypuhelimen toimintojen tuntemusta sekä 18 vuoden ikää ja sujuvaa suomen kielen taitoa.

Lisätietoja saa p. 050 514 5711 tai outi.hellsten@vtkl.fi.

SPR:n Puhelinjuttukaveri toteutetaan yhteistyössä SPR:n Rauman osaston ja Rauman kaupungin vanhuspalveluiden kanssa.

Puhelinjuttukaveri on paikallinen puhelinkaveri korona-arjen yksinäiseen arkeen. Toimintaan etsitään vapaaehtoisia, jotka juttelevat soittajien kanssa päivän asioista.

Perehdytyskoulutus vapaaehtoisille 15.4. kello 13–15 etänä. Ilmoittaudu mukaan 13.4. mennessä: satakunta@punainenristi.fi tai 040 168 0521.

Ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki. Lisätiedot: Anne-Mari Hakuni p. 040 760 7141 tai anne-mari.hakuni@punainenristi.fi.

Koti TV -palvelukanava tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä. Joka arkipäivä kello 11–13 antenni-tv-verkossa kanavalla 33.

Etäjumppaa ja kiinnostavia verkkoluentoja, tietoa eläkeikäisten arkeen liittyen. www.rauma.fi Palvelutori. Facebook: Rauman Palvelutori.

Ikäihmisten palveluohjaus ja neuvontapuhelin p. 040 833 0802 ohjaa ikäihmisten arkeen liittyvissä asioissa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut