Rumpuja paukutteleva insinööri rakastaa vinyylejä ja Raumaa

Karol Mamotin perustama Finn Zeppelin tekee kunniaan legendaariselle Led Zeppelin -yhtyeelle., mutta ei eds yritä kuulostaa samalta kuin esikuvansa. Kuva: Tero Sipilä

Raumalle kotiutunut insinööri Karol Mamot tunnetaan kaupungin rockpiireissä vannoutuneena Led Zeppelin -fanina.

Itseoppinut rumpali kokosi suosikkinsa ympärille tribuuttibändin, joka on soitellut kimpassa parisen vuotta. Ensikeikka Raumalla oli syksyllä 2017. Lauantaina kokoonpano nousee jälleen lauteille Brummissa.

Mamot kertoi jo viime vuonna Raumalaisen haastattelussa ottaneensa asian niin tosissaan, että hankki Amerikasta tismalleen samanlaisen Ludwigin rumpusetin, millä Led Zeppelinin edesmennyt rumpali John Bonham takoi.

Raumalaisyhtye on yksi kolmesta suomalaisesta Led Zeppelin-tribuuttiyhtyeestä. Bändi harjoitteli aluksi itsekseen ennen julkista ulostuloa. Nyt kun putki on avattu, keikkojakin on alkanut tipahdella.

– Tälle vuodelle on jo muutamia paikkoja, joissa soitamme.

Mamot on iloinen siitä, että Brummi säilyi Raumalla, sillä se on juuri sellainen paikka, jossa Finn Zeppelin tuntee olonsa kotoisaksi.

– Olemme keikkailleet lähinnä pienissä paikoissa, joissa on ollut mukava, kotoisa ilmapiiri. Rauman ohella Porissa, Kokemäellä, Säkylässä.

Tammikuussa bändi soitti Porin Reposaaressa. Muuallekin se lähtisi mieluusti.

– Olisi hienoa päästä vähän laajentamaan ja jakamaan muillakin paikkakunnilla intohimoamme Led Zeppelininin musiikkiin.

Idea tribuuttibändi Finn Zeppelinistä syntyi reilut kolme vuotta sitten, kun Mamot alkoi etsiä soittajia, joiden kanssa voisi soittaa esikuvabändinsä kappaleita.

Bändin ohjelmisto koostuu Led Zeppelinin neljän ensimmäisen levyn materiaalista, joka perustuu bluesrockiin.

– Kahden tunnin settiin mahtuu iso osa hittejä, juuri noihin aikoihin bändi alkoi jo nousta tähteyteen.

Bändi ei Mamotin mukaan edes yritä kuulostaa samalta kuin esikuvansa.

– Emme ole ihan samalla tasolla, ja soitamme biisit omalla tavallamme.

Led Zeppelinin tiukassa kopioinnissa ei Mamotin mukaan edes olisi mitään järkeä.

– Ajatus on tietysti ilmaista jotain myös meistä itsestämme.

Mamot paukuttelee rumpuja toisessakin bändissä, americanaa soittavassa Cactus Bandissa. Vaikka suurin intohimo suuntautuu rockgenreen, hän ei pane pahakseen hyppimistä muidenkaan tyylilajien puolelle.

Musiikki on kuulunut puolalaisen Mamotin elämään lapsesta saakka, ja hän kasvoi populäärimusiikkia kuunnelleen. Rummut tulivat mukaan harrastuksiin kun hän oli kymmenen.

– Olen analogisen ajan heppu, en ollenkaan digitaalinen. Kasvoin vinyylien maailmassa, Mamot hymyilee.
Siksi rumpujenkin pitää olla akustiset.

– Soudin pitää olla luonnollinen ja vähän rähjäinen. Kokeilin jossain vaiheessa myös kitaraa, mutta sittemmin omistauduin rummuille.

Olkiluodossa työskentelevällä kahden lapsen isällä ei ole ylen määrin aikaa harjoitella, mutta kun hän sen tekee, se on totaalista asialle vihkiytymistä.

– Musiikki vie mielen jonnekin ihan muualle. Pidän siitä tunteesta, kun voin olla täysin keskittynyt musiikkiin ja se tavallaan ympäröi minut.

Karol Mamot on asunut Suomessa jo kuutisen vuotta. Pari ensimmäistä vuotta meni Porissa, nyt nelihenkinen perhe on asettunut Raumalle ja viihtyy mainiosti.

Finn Zeppelin lauantaina 9.2. Kulttuurikuppila Brummissa. Bändi soittaa klo 23.