Ruohonleikkurit viedään käsistä – erityisesti polttomoottorikäyttöisten leikkurien toimituksissa on ollut puutteita

Korona-aika on vaikuttanut puutarhan pienkoneiden saatavuuteen.

Suomalaisten kasvanut innostus puutarhanhoitoa kohtaan on näkynyt myös puutarhakonekaupassa. Erilaiset pienkoneet ovat menneet hyvin kaupaksi – jopa niin, että tavara on voinut loppua kesken.

– Erityisesti polttomoottorikäyttöisissä ruohonleikkureissa joudumme joidenkin merkkien osalta myymään ei-oota. Niitä ei yksinkertaisesti saada enempää kuin tarve olisi. Leikkureiden valmistajilla on ollut kovia vaikeuksia saada komponentteja, kertoo Konekeskus Mikola Oy:n omistaja Leo Mikola.

Mikola kuitenkin lohduttaa, että ruohonleikkuriostoksilla olevan ei tarvitse lähteä liikkeestä pois tyhjin käsin; joitakin malleja on vielä saatavilla, ja joidenkin toimitukset ovat vasta tuloillaan.

Lisäksi akkukäyttöiset leikkurit, erityisesti robottiruohonleikkurit ovat lisänneet suosiotaan, ja niiden saatavuus on parempi kuin polttomoottorilaitteiden.

Ruohonleikkurien lisäksi akkuvoimalla toimivat myös muut puutarhan pienkoneet, kuten trimmerit ja pensasleikkurit.

– Ne ovat helppokäyttöisiä, hiljaisia ja ympäristöystävällisiä. Akkujen kestävyydet ovat parantuneet, ja erityisesti merkkikoneisiin on saatavilla vara-akkuja.

Mikola huomauttaa, että akun kestävyyden lisäksi pienkoneiden, kuten trimmereiden moottorien tehoissa on suuria eroja, mistä koneiden varsin suuri hintahaitari osaltaan johtuu.

Myös valmistusmateriaaleissa on eroja.

– Jotain laitetta voi ladata 500 kertaa, jotain vähän hintavampaa jopa 1 500 kertaa.

Robottiruohonleikkureissa pätee sama sääntö kuin muissakin ladattavissa puutarhan pikkuapulaisissa: hintavammat merkit ja mallit takaavat toimintavarmuuden.

– Toisia joutuu pelastamaan tavan takaa jostain pihan nurkasta, kun taas kalliimmat robottiruohonleikkurit osaavat vältellä kiipeliin joutumista niissä olevan paremman tietokoneohjelmistonsa ansiosta.

Kalleimmissa robottileikkureissa on myös pitkälle viety törmäystunnistus.

– Koneilla on siis eroja siinä, miten ne kohtaavat vaikka lapsen tai pihaan eksyneen luontokappaleen, Mikola selvittää.

Konekeskus Mikola on toiminut jo yli 30 vuotta pienkonealalla. Yrityksen valikoimiin kuuluu metsä- ja puutarhakoneiden johtavat merkit.

Rauman lisäksi Mikolalla on liike ja huoltopiste Eurassa.

Raumalla uuteen toimipaikkaan, Kairakatu 13:een toukokuun alussa muuttanut Konekeskus Mikola sai muutossa yli 200 neliötä enemmän tilaa.

Erityisen iloinen Mikola on siitä, että huolto pääsi väljempiin tiloihin.

– Konehuollon puolella paiskitaankin nyt hiki hatussa hommia. Vaikka pyrimme joka kevät jo aikaisessa vaiheessa muistuttamaan asiakkaita puutarhakoneiden huollon tarpeesta, ajatus laitteen huoltoon viemisestä tulee kuitenkin vasta sitten, kun ensimmäisen kerran yrittää käynnistää ruohonleikkuria eikä se onnistu, Mikola naurahtaa.

Ruohonleikkureiden lisäksi konehuollon neljää asentajaa työllistävät moottorisahat, trimmerit ja jopa aggregaatit.

Ruohonleikkurin "kotihoito"

Kaavi ruohonleikkuun jälkeen koneen pohja puhtaaksi irtoruohosta.

HUOM! Polttomoottorileikkuria kallistettaessa tulee huolehtia aina siitä, että sytytystulppa on ylöspäin. Muussa tapauksessa öljy tai bensiini saattavat joutua väärään paikkaan.

Tarkasta terän kunto ja tarvittaessa terotuta.

Vaihda öljyt ja ilmansuodatin riittävän usein, tai vie kone huotoon.

Säilytä leikkuria säältä suojassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut